De voordelen van yoga bij overgewicht
Ben je geïnteresseerd in yoga, maar heb je last van overgewicht en denk je dat yoga daarom niet geschikt voor jou is? Dan heb je het mis! Yoga is namelijk geweldig voor mensen met overgewicht. Niet alleen omdat het helpt om vet te verbranden, maar ook omdat het angstgevoelens tegengaat.
Yoga is goed voor je algemene welzijn, en veel mensen kunnen dat beamen. De Indiase premier, Narendra Modi, ziet het zelfs als een taak van de overheid om yoga te promoten. Iedereen in India moet namelijk kunnen genieten van de voordelen van yoga in hun dagelijkse leven.
De premier heeft een reeks video’s gedeeld waarin een geanimeerde versie van hemzelf te zien is, die yogaoefeningen uitvoert en uitleg geeft over de houdingen. In deze filmpjes benadrukt hij dat yoga een gezonde vorm van beweging is, die geschikt is voor iedereen.
Hieronder gaan we in op de belangrijkste voordelen van yoga voor mensen met overgewicht. We hopen dat je daardoor zo gemotiveerd raakt dat je het zelf gaat doen.
De geweldige voordelen van yoga bij overgewicht
Yoga verbetert je ademhaling
Doordat je je door yoga bewuster wordt van je ademhaling, helpt het om een betere ademhaling te krijgen. Als je je bewuster bent van je ademhaling en een gezonde levensstijl hebt, dan zullen voedingsstoffen en zuurstof makkelijker je organen bereiken.
Je organen kunnen daardoor beter functioneren, en je lichaam wordt beter weerbaar tegen ziektes die veroorzaakt worden door tekorten aan voedingsstoffen.
Het verbetert je zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven
Yoga is een geweldige manier om een start te maken met een actievere levensstijl. Bovendien kan yoga je zelfvertrouwen vergroten en daarmee de algehele kwaliteit van je leven verbeteren.
Door aan yoga te doen, word je lichamelijk sterker en kun je je spiritueel ontwikkelen. Dat zijn twee belangrijke factoren die een positieve invloed hebben op je zelfbeeld en je levensstijl.
Door de lichamelijke activiteit krijg je bovendien vanzelf meer controle over je lichaam, en ook dat zal de kwaliteit van je leven ten goede komen.
Yoga gaat depressies tegen
Veel mensen kampen met een laag zelfbeeld. Dat vormt een risico voor het krijgen van een depressie. Een lage eigenwaarde kan te maken hebben met onzekerheden over bijvoorbeeld uiterlijk, karaktertrekken of persoonlijke achtergrond.
Yoga kan helpen bij milde depressies en het verbeteren van je zelfbeeld. Yoga helpt je namelijk:
- tot rust te komen via meditatie.
- te reflecteren.
- bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.
- bij het aannemen van een gezonde en actieve levensstijl.
Ook interessant:
Yoga als middel tegen depressie
Yoga verlicht stress
Met yoga leer je om mentaal en lichamelijk beter gefocust te zijn. Het helpt je bovendien te ontspannen en spanningen los te laten, door middel van:
- ademhalingsoefeningen.
- meditatie.
- het verbeteren van je lichaamshouding.
Door elke dag wat tijd te besteden aan meditatie en ademhalingsoefeningen, wordt het cortisolgehalte in je bloed lager. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd.
Door je longen met frisse lucht te vullen, word je bovendien rustiger, en ben je beter in staat om beslissingen te nemen en de uitdagingen van alledag aan te gaan.
Het vermindert lichamelijke ongemakken
Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je hoofdpijn verminderen en je bloeddruk verlagen. Bovendien helpt het tegen vermoeidheid en slapeloosheid. Door yoga ga je namelijk dieper en rustiger ademhalen, waardoor het zuurstofgehalte in je hersenen toeneemt en gifstoffen worden afgevoerd.
Je zult daarnaast merken dat je gedurende de dag meer energie hebt en dat je gemotiveerder bent om gezond te eten en een actieve en gezonde levensstijl vol te houden.
Je merkt vanzelf het verschil
Iedereen kan aan yoga doen, ongeacht het gewicht dat iemand heeft. Zorg er wel voor dat je niet meer van je lichaam vraagt dan het aankan. Loop in het begin dus niet te hard van stapel, maar doe het rustig aan!
Naarmate je vaker yoga hebt gedaan, word je flexibeler en zekerder van jezelf. Je zult dan vanzelf merken dat je ook de moeilijkere houdingen kunt uitvoeren die voorheen te hoog gegrepen waren.
Bij yoga kun je je eigen tempo volgen, zonder teveel van je lichaam te vragen. Dat maakt yoga zo ideaal voor mensen met overgewicht. Beetje bij beetje zul je veranderingen gaan zien in je:
- flexibiliteit
- kracht
- evenwicht
- lichaamshouding
Yoga is makkelijk in te passen in je dagelijkse leven
Yoga is een goede toevoeging op elke gezonde levensstijl en het vergt bovendien geen drastische aanpassingen voor je dagelijkse leven. Hoe verder je vordert met de yoga, hoe meer en moeilijkere houdingen je kunt gaan doen.
Er zijn houdingen die met name geschikt zijn voor beginners en de meeste yogadocenten zullen hun programma aanpassen aan het niveau van hun leerlingen. Je start dus op een niveau dat voor jou geschikt is.
Aangezien de docenten rekening houden met de vaardigheden van hun leerlingen, zal de kans klein zijn dat je gefrustreerd raakt omdat je bepaalde moeilijkere houdingen niet kunt uitvoeren.
Ten slotte is yoga flexibel in te plannen in je agenda. Jij beslist immers hoeveel tijd je eraan wilt besteden en waar en wanneer je yoga beoefent.
Het is goed voor je endocriene systeem
Bij elke yogahouding wordt een bepaald gebied van je lichaam aangesproken: op het niveau van de spieren, de zenuwen of op hormonaal niveau. Sommige houdingen zijn bijvoorbeeld gericht op mensen die problemen hebben met de schildklier.
Heb je dus last van overgewicht vanwege hormonale problemen, dan kan yoga heel goed voor je zijn. In dat geval adviseren we je om je docent te vragen naar houdingen die het beste zijn als je last hebt van problemen met de schildklier en de hormonen.
Yoga helpt tegen angstgevoelens
We hebben hierboven al even de spirituele en ontspannende voordelen van yoga aangestipt. Yoga wordt over het algemeen gezien als een activiteit die goed is voor mensen die wat angstiger zijn.
De meditaties en ademhalingsoefeningen helpen namelijk om angsten te verminderen en door de positieve effecten die yoga heeft op het zenuwstelsel, verbetert het ook je concentratievermogen. Bovendien heeft het een goede invloed op je eetgewoontes.
Yoga helpt je je doelen te behalen
Ben je geïnteresseerd in een vorm van lichamelijke activiteit die je helpt om een gezondere levensstijl te volgen, of waarbij je gewicht kunt verliezen? Dan is yoga perfect voor jou!
Yoga is namelijk niet zomaar een bewegingsvorm, het is ook een spirituele activiteit waarmee je de verbinding tussen jezelf en je wilskracht kunt versterken.
Er zullen momenten zijn tijdens de meditatie waarop je zo geconcentreerd bent dat je in staat bent om jezelf aan te moedigen en nét een stapje verder te gaan. Het geeft je bovendien het geduld dat je nodig hebt om te wachten op de resultaten van al je inzet.
Welke yoga-houdingen helpen bij overgewicht?
Yoga helpt bij het versterken van je spieren en het verbeteren van je flexibiliteit en je ademhaling. Je zult je over het algemeen beter gaan voelen.
Yoga is met name goed voor mensen die last hebben van overgewicht, omdat het goede resultaten oplevert zonder dat er teveel van je lichaam gevraagd wordt.
De volgende houdingen kunnen je helpen om gewicht te verliezen:
- De Lijkhouding (Savasana). Deze houding is perfect om je lichaam en geest te ontspannen en volledig tot rust te laten komen.
- De Kaars (Sarvangasana). Met deze houding wordt je stofwisseling gereguleerd en je schildklier gestimuleerd.
- De Benen Tegen De Muur houding (Viparita Karani Mudra). Dit is een houding die ervoor kan zorgen dat de schildklier beter gaat functioneren en die kan helpen om problemen met de bloedsomloop te verlichten.
- De Vishouding (Matsyasana). Ook deze pose helpt voor een goed functionerende schildklier. Het is daarnaast goed voor de hypofyse, de bijnieren en de pijnappelklieren.
- De Ploeg (Halasana). Met deze houding kun je buikvet verminderen. Het zorgt bovendien ook voor een goede regulatie van de schildklier, de milt en de lever.
- De Cobra (Bhujanghasana). Deze houding ondersteunt een betere regulatie van de bijnieren en de schildklier. Daarnaast stimuleert en versterkt het je buikspieren en je wervelkolom, en zorgt het ervoor dat je bilspieren steviger worden.
Lees ook:
Kun je afvallen met yoga?
Welke houdingen moet ik vermijden?
In het algemeen geldt dat je geen houdingen moet uitvoeren waarvoor je lichamelijk nog niet klaar bent. Voorbeelden van houdingen die je beter kunt vermijden, zijn:
- Houdingen waarbij je met een deel van je lichaam je gehele lichaamsgewicht moet ondersteunen.
- Poses zoals de Padahastasana en de Balasana, waarbij je met je lichaam helemaal naar voren moet buigen. Deze houdingen kunnen je ademhaling namelijk blokkeren.
Regelmatige lichamelijke beweging helpt je bij het volhouden van een gezonde levensstijl. Yoga is vooral goed voor mensen met overgewicht die op zoek zijn naar een gezonder en actiever leven. Het is met name effectief vanwege het feit dat het niet alleen je lichamelijke gezondheid ten goede komt, maar ook je mentale en spirituele gezondheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
- Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570) - Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
- Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
- A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
- Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf - Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
- Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video