De voordelen van kardemom volgens de wetenschap

Kardemom is een specerij met een intense smaak die zowel in zoete als zoute recepten kan worden gebruikt. In dit artikel willen we het hebben over de voordelen van kardemom volgens de wetenschap.
De voordelen van kardemom volgens de wetenschap

Laatste update: 26 september, 2020

De voordelen van kardemom zijn al honderden jaren gedocumenteerd. Het was echter pas kort geleden dat wetenschappelijk onderzoek deze beweringen onderbouwt.

Het gebruik van kardemom als specerij komt veel voor, omdat de lichtzoete smaak de smaak van tal van gerechten nog lekkerder maakt. Velen geven echter de voorkeur aan deze plant (Elettaria cardamomum L) vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Volgens een artikel gepubliceerd in de Journal Medicinal & Aromatic Plants, komt dit ingrediënt uit India. Het wordt al eeuwen in de traditionele geneeskunde gebruikt. Bovendien is het een van de meest populaire aromatische stoffen, zowel in de keuken als in de cosmetica. Wil jij meer weten over de voordelen van kardemom? Lees dan verder!

De belangrijkste voordelen van kardemom

De zaden en olie van kardemom hebben beide interessante medicinale toepassingen. Hoewel ze niet voorop staan als het gaat om de behandeling van ziekten, kunnen ze wel helpen om het welzijn te bevorderen. Dit geldt natuurlijk alleen zolang ze worden opgenomen in de context van een gezond voedingspatroon.

Volgens een hoofdstuk in het boek Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (Engelse link) heeft deze specerij ontstekingsremmende, antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen die de positieve gezondheidseffecten verklaren.

Bovendien is het voor de meeste mensen veilig om het te consumeren en toe te voegen aan een aantal dagelijkse bereidingen. Dus, wat zijn de voordelen van kardemom?

Kardemom helpt de bloeddruk te reguleren

Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben bij het consumeren van kardemom. Volgens een studie door de Indian Journal of Biochemistry and Biophysics (Engelse link), draagt kardemom bij aan een verlaging van de hoge bloeddruk bij patiënten met primaire hypertensie. Bovendien verhoogt het de fibrinolyse en verbetert het de antioxidatieve status.

Het is niet helemaal duidelijk waarom deze specerij dit effect heeft op onze gezondheid. Onderzoekers vermoeden echter dat het te maken heeft met zijn licht diuretische effect. Met andere woorden, het stimuleert de afvoer van vloeistoffen die het lichaam vasthoudt en die een risicofactor zijn voor hypertensie.

De voordelen van kardemom bij een te hoge bloeddruk

Kardemom helpt om je tegen chronische ziekten te beschermen

Gezien zijn ontstekingsremmende eigenschappen, vermindert kardemom het risico op niet-overdraagbare chronische ziekten, inclusief ziekten die vallen in de categorie van het metabool syndroom. Hoewel de staat van ontsteking tot op zekere hoogte noodzakelijk is, kan dit na verloop van tijd tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.

Echter, zoals een studie in het medische tijdschrift Biomedicine & Pharmacotherapy (Engelse link)aantoont, bevat kardemom polyfenolverbindingen, flavonoïden en terpenoïden, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen.

Om precies te zijn, een dosis van 50 tot 100 mg per kilo gewicht kan ongeveer vier ontstekingsverbindingen remmen, wat blijkt uit rattenonderzoeken.

De voordelen van kardemom: het draagt bij aan een gezonde spijsvertering

Een van de meest opmerkelijke voordelen van kardemom heeft te maken met een gezonde spijsvertering. Er zijn aanwijzingen dat het combineren met andere medicinale kruiden veelvoorkomende symptomen zoals misselijkheid en braken kan verminderen. Bovendien geloven experts ook dat het helpt tegen maagzweren.

In een studie met dieren, gepubliceerd door de Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine (Engelse link), hielpen kardemomextracten in combinatie met andere species de vorming van zweren te verminderen.

Verder suggereren reageerbuisstudies dat kardemom ook bescherming kan bieden tegen Helicobacter pylori, een hoofdoorzaak bij maagzweren en spijsverteringsproblemen.

Kardemom helpt bij de gezondheid van de mond

Een van de traditionele toepassingen van kardemom heeft te maken met de mondgezondheid. Het is zelfs een ingrediënt dat een slechte adem helpt te bestrijden en om dezelfde redenen is het een veel gebruikt ingrediënt in kauwgom.

Een studie gepubliceerd in Dental Research Journal wijst erop dat deze specerij effectief is tegen pathogene orale bacteriën zoals Streptococcus mutans en Candida albicans.

Tegelijkertijd toonde een onderzoek uit 2009 aan dat kardemomextracten in reageerbuizen nuttig waren bij het bestrijden van vijf gaatjes-verwekkende bacteriën. Ze waren inderdaad effectief in het remmen van hun groei. Er is echter meer onderzoek nodig om deze effecten op mensen te bewijzen.

kardamom gebruiken tegen een slechte adem

Andere voordelen van kardemom

  • Kardemom gebruikt in aromatherapie kan bijdragen aan een betere ademhaling en luchtstroom naar de longen tijdens inspanning.
  • Het extract dat uit deze specerij wordt verkregen, lijkt te helpen bij het verlagen van verhoogde leverenzymen, triglyceriden en cholesterol, zoals blijkt uit verschillende onderzoeken.
  • Dankzij de concentratie aan antioxidanten heeft kardemom ook positieve effecten als het gaat om het beheersen van angstig gedrag (Engelse link).

Is het veilig om kardemom te consumeren?

Tot op heden zijn er geen gegevens over de mogelijke negatieve effecten van het consumeren van kardemom. Experts beschouwen het als veilig bij gezonde volwassenen. Ze raden echter wel aan om het met mate te consumeren.

Wel waarschuwen ze voor het medicinale gebruik van kardemom als het gaat om zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Hetzelfde geldt voor kinderen, aangezien er geen gegevens beschikbaar zijn over het gebruik ervan in deze gevallen.

De beste manier om van de voordelen van dit kruid te profiteren, is door het op natuurlijke wijze aan voeding toe te voegen. Hoewel er supplementen beschikbaar zijn, worden deze niet gereguleerd door de Food and Drug Association (FDA). Daarom moet je ze met de nodige voorzichtigheid gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
  • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
  • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
  • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
  • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
  • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
  • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
  • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
  • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
  • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
  • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
  • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.