12 dingen die helpen om een slechte adem te voorkomen

Wist je dat niet genoeg water drinken gedurende de dag kan leiden tot een slechte adem? Probeer dus minstens twee liter water per dag te drinken.
12 dingen die helpen om een slechte adem te voorkomen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Mondhygiëne is net zo belangrijk voor je gezondheid als elke andere goede gewoonte. Soms is het niet genoeg om je tanden te poetsen, je mond te spoelen of geur-neutraliserende munt te kauwen. Hier zijn enkele dingen die je kunnen helpen om een slechte adem te bestrijden en voorkomen.

12 dingen die helpen om een slechte adem te voorkomen

1. Poets je tanden na elke maaltijd

vrouw poetst haar tanden

Het is belangrijk om het achtergebleven voedsel dat zich in de ruimtes tussen elke tand bevindt te verwijderen. Je tandenborstel verwijdert ook tandplak dat onder je tandvlees verborgen zit. Deze plak veroorzaakt niet alleen een slechte adem, maar vormt ook plekken die je tanden kunnen ontkalken.

2. Flossen

Soms haalt je tandenborstel niet alle sporen van voedsel weg die vast komen te zitten tussen je tanden, omdat ze te klein zijn of omdat je tandenborstel dat gebied niet kan bereiken. Deze deeltjes die vast komen te zitten tussen je tanden of onder je tandvlees kunnen vervelende infecties veroorzaken, zoals een tandvleesontsteking.

Daarom is het belangrijk om ook regelmatig te flossen. Let er hierbij wel op dat je je tandvlees niet beschadigd.

3. Tongborstels

Je tong komt in aanraking met veel ziektekiemen, doordat het elke keer dat je je mond opendoet blootgesteld wordt aan micro-organismen.

Er zijn tandenborstels met tongborstels aan de andere kant. Je kunt ze gebruiken om de binnenkant van je wangen en je tong schoon te maken en alle sporen van ziektekiemen of bacteriën die een slechte adem veroorzaken te verwijderen.

4. Vervang regelmatig je tandenborstel

vrouw in een winkel

Zelfs als je goed voor je tandenborstel zorgt, dan is het nog een open doelwit voor honderden bacteriën die in je badkamer leven en voor slijtage. Specialisten in de mondverzorging raden aan om elke twee tot drie maanden je tandenborstel te vervangen.

5. Gebruik alcoholvrij mondwater

Zodra de geur van munt of citrusvrucht verdwijnt, zal je mond opdrogen en kun je een slechte adem krijgen. Dit komt omdat veel soorten mondwater tot 27% alcohol bevatten.

Sommige producten om de mond te spoelen bevatten een bestanddeel met de naam chloorhexidine dat na verloop van tijd vlekken op je tanden kan veroorzaken. Deze verdwijnen weer als het gebruik gestaakt wordt.

6. Drink niet te veel koffie

Cafeïne vertraagt de productie van speeksel waardoor je mond kan opdrogen en een slechte adem kan veroorzaken. Je kunt je obsessieve gewoonte om koffie te drinken veranderen en in plaats daarvan beginnen met het drinken van warme of koude thee.

Een natuurlijke thee zoals bijvoorbeeld groene thee is een veel betere optie dan koffie als je wilt voorkomen dat je last krijgt van een slechte adem.

7. Drink minstens twee liter water per dag

vrouw drinkt flesje water

Deze vloeistof is erg belangrijk voor je lichaam. Het drinken van de juiste hoeveelheid water stimuleert meestal de speekselproductie. Dit betekent dus dat je mond niet droog zal zijn en dat je minder snel een slechte adem zult hebben.

Ook zal voldoende drinken ervoor zorgen dat de mond zichzelf schoon kan maken, wat nare geuren zal voorkomen.

8. Gebruik geen medicijnen die je niet nodig hebt

Het nemen van sommige soorten medicatie kan de speekselproductie verminderen. Denk hierbij onder andere aan:

Je arts kan alle vragen behandelen en je uitleggen welke bijwerkingen er kunnen optreden door bepaalde medicatie in te nemen. Je kunt hiervoor ook bij je apotheker terecht.

9. Amandelstenen

Deze ‘stenen’ vormen zich achter in je keel. Ze ruiken naar verrotting, omdat het harde afzettingen zijn van voedsel en bacteriën die aan het oppervlakte van je keelamandelen zijn achtergebleven.

Amandelstenen zien eruit als kleine witte vlekken of klontjes. Je moet dus een goede mondhygiëne hebben om te voorkomen dat ze verschijnen.

10. Vermijd koolhydraatarme diëten

fruit

Het volgen van koolhydraatarme diëten veroorzaakt ketose, een proces dat het lichaam dwingt vetten en eiwitten te verbranden die opgeslagen zijn als energie-reserves. Tijdens dit proces produceert het lichaam bepaalde chemicaliën. Deze ketonen kunnen een vieze geur uit de mond veroorzaken.

11. Je gewicht is een factor

Obesitas is een stimulerende factor voor onplezierige halitose. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen overgewicht en een slechte adem.

12. Vermijd pepermuntjes

Pepermunt en kauwgom bevatten veel suiker. Als iemand er één eet, denken ze dat alles goed komt, maar het effect is tijdelijk. Nadat het effect is vervaagd, blijven de suikers en bacteriën zweven op het tandoppervlak. Dit kan juist nare geuren veroorzaken.

Als je frisse adem wilt, probeer dan suikervrije pepermuntjes of poets je tanden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.