6 manieren om te weten of er witte plak in je keel zit

Heb je ooit irritatie of ongemak in je keel gehad en wist je niet zeker of het witte plak was? Blijf lezen voor meer informatie.
6 manieren om te weten of er witte plak in je keel zit

Laatste update: 25 juli, 2018

De aanwezigheid van witte plak in je keel is een symptoom van acute tonsillitis (keelontsteking) dat veroorzaakt wordt door bacteriën zoals streptokokken.

Het treft net zoveel volwassenen als kinderen, vooral jongere kinderen. Die hebben de neiging om dingen in hun mond te stoppen. Daardoor wordt het gemakkelijker om infecties naar de keel te verspreiden.

In sommige gevallen verschijnt witte plak in de keel bij acute faryngitis. Dit is een ontsteking van het slijm dat de farynx bedekt. Deze witte plak is gevuld met etter en kan de volgende symptomen veroorzaken:

 • hoge koorts
 • oorpijn
 • hoofdpijn
 • keelpijn
 • moeite met slikken
 • Andere symptomen

Als je deze symptomen (of de meeste van) opmerkt, moet je je arts raadplegen om de juiste behandeling te starten.

Hoe weet ik of ik witte plak in mijn keel heb?

Als je zere keel wordt veroorzaakt door witte plak, kan dit enkele of alle van de volgende symptomen veroorzaken.

1. Pijn en moeilijkheden met slikken

De pijn kan intens zijn en het meest storend zijn bij het slikken. Het begint meestal met een lichte jeuk. Die neemt toe totdat het moeilijk is om bepaalde dingen te doen, zoals eten, drinken of speeksel doorslikken.

Als het een bacteriële infectie is, is de witte plak wijdverspreid en kan de pijn doordringend en vervelend zijn. In dit geval is het belangrijk om een behandeling met antibiotica te volgen die door je arts is voorgeschreven.

2. Oorpijn

Oorpijn

In het geval van een virale infectie, kun je pijn in je kaak en hoofd voelen. Helaas zullen antibiotica niet werken om het te behandelen. Daarom is het belangrijk dat je je arts vraagt welke medicatie voor je geschikt is.

3. Slechte adem

Slechte adem

Dit gebeurt niet altijd, maar wanneer de infectie wordt veroorzaakt door streptokokkenbacteriën, kan dit soms een slechte adem veroorzaken. Dit verschijnsel treedt op vanwege de reproductie van de bacteriën.

4. Controleer de lymfeklieren in je nek

Controleer de lymfeklieren in je nek

Je lymfeklieren vangen en vernietigen de ziektekiemen die zich in je keel bevinden. Wanneer ze ontstoken zijn, zijn ze gevoelig voor aanraking. Dat is het geval als je keelontsteking hebt.

 • Gebruik je vingertoppen om het gebied voor je oor te onderzoeken en beweeg je vingers in een cirkelvormige beweging naar achter je oor.
 • Inspecteer het gebied van je hals onder je kin, aangezien het gebruikelijk is om daar ontstoken lymfeklieren te vinden.
 • Controleer ook onder je kaak, tussen je kin en je oor.
 • Beweeg je vingers in een cirkelvormige beweging achteruit naar je oor.

Het hele lymfekliergebied kan ontstoken zijn door de infectie en de witte plak in je keel.

5. Controleer je tong

Pijn in de keel

Mensen met een keelontsteking hebben vaak bobbelige rode bultjes op de tong bij de keel. Ze kunnen lichtrood of donkerrood zijn en kunnen ontstoken zijn .

6. Controleer je amandelen

Controleer je amandelen

Over het algemeen veroorzaakt een ontsteking in het lichaam ontstoken amandelen. De amandelen zullen meestal fel rood worden en zijn groter dan normaal. Ze kunnen ook bedekt zijn met witte of gele vlekken.

De witte plak in de keel kan viraal zijn. Als het wordt veroorzaakt door de seizoensgebonden griep, zullen antibiotica niet effectief zijn. Voor deze gevallen is het ‘t beste om te kiezen voor huismiddeltjes of homeopathische behandelingen.

Natuurlijke remedies voor faryngitis

Cayennepeper heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen voorkomen dat de infectie zich verspreidt naar de diepe weefsels. Het verlicht de ontsteking en vermindert het branderige gevoel.

Hoe maak je een pasta met cayennepeper?

Ingrediënten

 • 1 theelepel cayennepeper
 • 1/2 kopje kokosolie

Bereiding

Om witte plak in je keel te bestrijden, moet je een pasta maken van de cayennepeper en de kokosolie. Als je eenmaal een homogene mix hebt gemaakt die goed gemengd is, breng je deze aan op het ontstoken deel van je keel en lymfeklieren.

Thee van salvia

Thee van salvia

Deze thee wordt gemaakt van de bladeren van de chia plant (Salvia hispanica). Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Meng de thee met een beetje limoensap of appelazijn. Je kunt met dit mengsel gorgelen om de pijn te verlichten.

Niet vergeten

Een keelontsteking is zeer besmettelijk en je moet enkele stappen ondernemen met betrekking tot je persoonlijke hygiëne om te voorkomen dat je het doorgeeft, zoals:

 • Was je handen regelmatig.
 • Bedek je mond als je hoest (bij voorkeur met je schouder of elleboog, niet in je hand ).
 • Vermijd het delen van gebruiksvoorwerpen, zoals bekers, vorken, lepels en persoonlijke badkamerartikelen.
 • Houd wegwerptissues bij je. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
 • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
 • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
 • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.