Wat is een diureticum en waar is het voor?

Een diureticum is een stof die over het algemeen wordt gebruikt voor de behandeling van ziekten zoals hypertensie en nierproblemen. Lees er meer over in dit artikel.
Wat is een diureticum en waar is het voor?

Laatste update: 16 juni, 2020

Een diureticum is een stof die helpt om water en elektrolyten via de urine uit het lichaam te verwijderen. Veel mensen noemen ze zelfs ‘waterpillen’. Hun werking zorgt er namelijk voor dat de nieren meer natrium en water via de urine uitstoten.

Een diureticum vermindert zo de hoeveelheid vloeistof die door onze bloedvaten circuleert. Het vermindert daardoor de druk die het bloed zelf op de vaatwanden uitoefent.

Hoewel veel mensen dit niet weten, is een diureticum niet noodzakelijk een medicijn. In feite hebben veel soorten vers voedsel hetzelfde effect.

Ze zijn ook erg handig voor de behandeling van veel andere ziekten. Je kunt bijvoorbeeld hypertensie en hartfalen behandelen met een diureticum. In dit artikel zullen we alles uitleggen wat je hierover moet weten en waar het voor gebruikt wordt.

Hoe werkt een diureticum?

Zoals we hierboven vermeldden, werkt een diureticum over het algemeen door de nieren te stimuleren om meer elektrolyten en meer water via de urine te verwijderen. Door de urinestroom te vergroten, is het mogelijk om het totale bloedvolume dat door de bloedvaten circuleert, te verminderen.

Het effect van een diureticum op je nieren

Het is ook belangrijk om te weten dat er verschillende soorten diuretica zijn. De industrie classificeert ze op basis van hun werkingsmechanisme. Ze doen dit om een veel effectiever gebruik bij specifieke medische behandelingen mogelijk te maken.

Een diureticum kan het volgende zijn:

  • Een thiazidediureticum (link in het Engels) dat voorkomt dat de nieren natrium en chloriden opnieuw opnemen. Het vermindert de aanwezigheid ervan in het bloed en vloeistoffen. Dit zijn ook de enige soorten diuretica waarmee bloedvaten kunnen verwijden. Daarom worden ze voornamelijk gebruikt bij de behandeling van hypertensie.
  • Kaliumsparende diuretica werken vrijwel hetzelfde als de bovengenoemde. Deze zorgen er echter voor dat kalium het lichaam niet via de urine verlaat. Dit is belangrijk voor bepaalde ziekten veroorzaakt door onevenwichtigheden in het kaliumgehalte.
  • Het mechanisme van lisdiuretica is vergelijkbaar met thiaziden. Ze worden meestal ook gecombineerd. Ze zijn nuttig bij acute behandelingen vanwege hun hoge effectiviteit bij de urineproductie.

Hoe moet je een diureticum gebruiken?

Een diureticum heeft vele doelen. Ten eerste gebruiken sommige mensen ze als medicijn voor de behandeling en verbetering van bepaalde ziekten. Deze omvatten bijvoorbeeld hartfalen.

Deze aandoening treedt op wanneer het hart zuurstofrijk bloed niet efficiënt naar alle delen van het lichaam kan pompen. Naarmate de tijd verstrijkt, hoopt het zich op in bepaalde gebieden.

De vloeistof moet dus wel in het interstitiële compartiment in de benen of longen terechtkomen. Door een diureticum te gebruiken, verminder je deze hoeveelheid vocht en kan het hart weer goed zijn werk doen.

Ook gebruiken mensen diuretica bij verschillende nieraandoeningen, leveraandoeningen en voor de behandeling van oedeem. Het is ook belangrijk om te weten dat ze een van de pijlers zijn bij de behandeling van hypertensie.

Sommige mensen denken echter ook dat diuretica helpen om af te vallen. Helaas is dit niet waar. Ze helpen wel de opgehoopte vloeistof te verminderen, maar ze verbranden geen vet.

Het klopt dat je er minder opgeblazen uitziet en je denkt dat je er dunner uitziet als je ze inneemt. Houd er echter rekening mee dat je voornamelijk vloeistoffen verliest. Weet ook dat er een risico op uitdroging is. Ga ze dus niet gebruiken zonder eerst een arts te raadplegen.

Soorten voedsel met diuretische eigenschappen

Komkommer is een natuurlijk diureticum

Je zou geen medicijnen moeten gebruiken zonder medisch toezicht, maar je kunt natuurlijke diuretica aan je dieet toevoegen. Ze helpen je overtollig vocht te verdrijven en je niergezondheid te verbeteren, zolang je ze maar onderdeel maakt van een uitgebalanceerd dieet.

Enkele van de soorten voedingsmiddelen die je hiervoor kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld:

  • Selderij
  • Bieten
  • Peren
  • Komkommers

Watermeloen en asperges kunnen natuurlijk ook deze functie vervullen. Als je diuretica gebruikt, moet je veel water drinken om goed gehydrateerd te blijven.

Conclusie

Een diureticum is een stof die helpt meer water en elektrolyten via de urine te verwijderen. Ze kunnen het totale bloedvolume helpen verminderen, wat zeer gunstig is voor de behandeling van bepaalde pathologieën, zoals hypertensie.

Je moet er echter voorzichtig mee zijn, omdat ze je kunnen schaden als je ze te veel gebruikt. Neem ze dus nooit als medicatie zonder medisch toezicht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.