Bleekselderijsap: de voordelen en contra-indicaties

Omdat selderij rijk is aan oxalaten, moet je het niet in grote hoeveelheden consumeren, vooral niet als je last hebt van ontstekingen of andere blaasproblemen. Lees verder om de voordelen en contra-indicaties van bleekselderijsap te ontdekken!
Bleekselderijsap: de voordelen en contra-indicaties
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb jij bleekselderijsap ook al in je dieet opgenomen? Weet je zeker dat dit de beste manier is om deze groente te consumeren? In dit artikel vertellen we je meer over de eigenschappen, voordelen en contra-indicaties van dit populaire groentesap.

De belangrijkste eigenschappen van selderij

Selderij is een plant die behoort tot de Apiaceae-familie. De wetenschappelijke naam is Apium graveolens. De mens is al sinds de oudheid op de hoogte van de geneeskrachtige eigenschappen van deze plant. Historici zeggen dat Karel de Grote ooit opdracht heeft gegeven om bepaalde kruiden en planten op zijn akkers, waaronder bleekselderij, te oogsten.

Bleekselderij is een ideale plant voor de nieren, omdat het deze organen kan stimuleren om de afvalstoffen te verwijderen die je lichaam niet nodig heeft. Zo kan het ook helpen bij de behandeling van vochtretentie en cellulitis.

Het is zelfs in staat om urinezuur, dat de gewrichten aantast, te verdunnen en het werkt als een ontstekingsremmer. Daarom wordt het beschouwd als een geschikt voedingsmiddel bij diëten die geschikt zijn voor de verlichting van reuma en jicht.

Bleekselderij in stukjes gesneden

De voordelen van bleekselderij

1. Het heeft bloedzuiverende eigenschappen

Omdat het kalium bevat, kan bleekselderij de urineproductie stimuleren en vochtretentie helpen voorkomen. Het helpt ook om giftige stoffen te verwijderen. Bleekselderijsap is hiervoor ideaal, vooral wanneer het op een lege maag wordt geconsumeerd.

2. Bleekselderij is een natuurlijk laxeermiddel

Het helpt constipatie op natuurlijke manier te verlichten, vooral wanneer het optreedt als gevolg van zenuwen of stress. Dit komt omdat het rijk is aan voedingsvezels.

3. Bleekselderij bevordert de spijsvertering

Dankzij het mineraalgehalte helpt deze groente bij het neutraliseren van maagzuur, terwijl het ook helpt bij de behandeling van maagzweren en indigestie.

Een vrouw houdt een smiley voor haar buik

4. Het helpt om nierstenen en galstenen te verwijderen

De plant heeft krampstillende stoffen, die helpen bij het verwijderen van de giftige stoffen die kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen. Bleekselderijsap helpt ook om nierstenen te verwijderen door de urineproductie te verhogen, waardoor de stenen makkelijker uit het lichaam verdwijnen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Selderijzaden: een natuurlijke thee voor hoge bloeddruk

Is het goed om bleekselderijsap te consumeren?

Veel mensen zeggen dat bleekselderijsap bijna een wondermiddel is. Bovendien hebben actrices zoals Gwyneth Paltrow verhalen gepubliceerd over “de krachtige helende eigenschappen.” Maar is het echt geneeskrachtig?

Het is niet verwonderlijk dat alles wat een invloedrijk persoon met veel aanhangers aanbeveelt de aandacht trekt. Bleekselderij heeft ook zeker voordelen voor de gezondheid. Deze groente bevat heilzame flavonoïden die hersenontsteking of leeftijdsgebonden geheugenstoornissen kunnen verminderen.

Deze groente bevat ook veel:

 • Vezels
 • Vitamine C
 • Vitamine K
 • Kalium

Daarnaast is het een zeer caloriearme snack. Een 12 centimeter lange steel bevat slechts drie calorieën. Een kopje gehakte bleekselderij bevat slechts 20 calorieën. Dit kan echter veranderen als je er sap van maakt.

Als je een groente of fruit concentreert, wordt het rijker aan suiker, koolhydraten en calorieën. Een kopje bleekselderijsap bevat 42 calorieën. Daarom is het veel beter om bleekselderij in zijn geheel als tussendoortje te nemen.

Het is knapperig, bevat minder calorieën en zal je verzadigen. Dit wordt over het algemeen ook aanbevolen voor mensen die proberen om gewicht te verliezen.

Bleekselderijsap in twee glazen

Hoewel het belangrijke voedingsstoffen levert die het welzijn bevorderen, is bleekselderijsap geen wonderdrank.

Dingen om in gedachten te houden als het gaat om bleekselderijsap

Hoewel het drinken van bleekselderijsap je gezondheid ten goede kan komen, is het ook weer geen wondermiddel. We raden aan om bleekselderij te consumeren als onderdeel van een evenwichtig en volledig dieet. Je moet echter wel uitkijken voor voedseltrends die worden ondersteund door beroemdheden.

Het feit dat een beroemdheid om een bepaalde reden voedsel of een drankje promoot, betekent niet dat het wordt ondersteund door de wetenschap. Je moet weten dat geen enkel magisch product je gezondheid volledig kan veranderen of een ziekte kan genezen.

Contra-indicaties van bleekselderijsap

 • Omdat bleekselderij rijk is aan oxalaten, moet je het niet in grote hoeveelheden consumeren, vooral niet als je last hebt van ontstekingen of andere blaasproblemen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat deze stof de opname van calcium belemmert.
 • Bovendien is het, omdat het een emmenagoog is en een chemische stof bevat die ook in knoflook en peterselie voorkomt, niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Het kan namelijk een miskraam veroorzaken als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt.
 • Tot slot, als je het als diureticum gebruikt, raden we je aan om meer kalium (bijvoorbeeld bananen) te eten, omdat diuretica je lichaam van dit mineraal kunnen ontdoen.

Er is geen twijfel mogelijk dat bleekselderij je gezondheid kan verbeteren. Je moet echter niet geloven dat bleekselderijsap een toverdrank is die je zal helpen om zomaar die extra kilo’s kwijt te raken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fundación Española de la Nutrición. El apio – Verduras y hortalizas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf
 • Caballero-Gutiérrez Lidia, Gonzáles Gustavo F. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta méd. peruana  [Internet]. 2016  Enero;  33( 1 ): 50-64. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es.
 • Yuan, Linhong, Liu, Jinmeng, Zhen, Jie, Xu, Yao, Chen, Shuying, Halm-Lutterodt, Nicholas Van, & Xiao, Rong. (2017). Vegetable and fruit juice enhances antioxidant capacity and regulates antioxidant gene expression in rat liver, brain and colon. Genetics and Molecular Biology, 40(1), 134-141. Epub March 20, 2017.https://dx.doi.org/10.1590/1678-4685-gmb-2016-0159
 • Al-Asmari AK, Athar MT, Kadasah SG. An Updated Phytopharmacological Review on Medicinal Plant of Arab Region: Apium graveolens Linn. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):13–18. doi:10.4103/phrev.phrev_35_16

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.