De symptomen en preventie van amnesie

Amnesie is een aandoening die wordt gekenmerkt door het niet kunnen onthouden of terughalen van informatie. Het geeft een reeks symptomen die we hieronder gaan bekijken.
De symptomen en preventie van amnesie

Laatste update: 07 november, 2019

De belangrijkste symptomen van amnesie zijn natuurlijk het gedeeltelijke of totale verlies van het geheugen. Meer technisch kunnen we zeggen dat dit een geheugenfunctie-stoornis is waarbij een persoon niet in staat is enige of sommige van zijn eerder opgeslagen informatie te behouden of te onthouden. Wat kun je dan ter preventie van amnesie doen?

Om beter te begrijpen wat amnesie is, is het belangrijk om te weten wat het geheugen precies is en hoe het werkt. In wezen is geheugen het vermogen van ons centrale zenuwstelsel om te leren, organiseren en gebeurtenissen uit ons verleden op te slaan.

Dankzij het geheugen kunnen we gegevens via complexe mechanismen opslaan die zich in drie fasen ontwikkelen: codering, opslag en evocatie. Zoals je kunt zien, verliezen mensen bij amnesie hun vermogen om herinneringen te ontwikkelen en alle processen die dat met zich meebrengt.

Wat leidt tot amnesie?

Iemand gumt een deel van de hersenen weg

De oorzaken van amnesie kunnen variëren. Sommigen patiënten hebben met directe schade aan de hersenen te maken of met andere psychologische fenomenen. De triggers van deze aandoening zijn organisch of functioneel.

  • Bij organische oorzaken veroorzaken bepaalde factoren schade aan de hersenen, of het nu ziekten en trauma’s zijn of zelfs het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen.
  • Aan de andere kant omvatten functionele oorzaken psychologische factoren, zoals afweermechanismen. Dit is bijvoorbeeld wat bekend staat als posttraumatische amnesie.

Afgezien van deze algemene classificatie zijn er andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld het geheugenverlies dat direct na anesthesie optreedt. Dit komt, omdat anesthesie verstoringen in de mechanismen van geheugenconsolidatie veroorzaakt.

Tot slot kan een geval van amnesie ook spontaan optreden. Een voorbeeld hiervan is voorbijgaand geheugenverlies. In deze gevallen is er een hogere prevalentie bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen, vooral bij mannen. Het duurt meestal minder dan 24 uur.

Misschien ook interessant om te lezen:
Het verschil tussen dementie en Alzheimer

De symptomen en preventie van amnesie

Symptomen van amnesie

De symptomen van amnesie draaien rond het verlies van toegang tot het geheugen. Bovendien kan een persoon met deze aandoening zich mogelijk niet alle dingen herinneren, zoals data, namen of algemene gegevens uit het verleden.

Over het algemeen zijn de twee belangrijkste kenmerken van amnesie:

  • Moeilijkheden bij het leren van nieuwe informatie na het beginnen van amnesie. Deze situatie staat bekend als anterograde amnesie.
  • Moeilijkheden om gebeurtenissen en informatie uit het verleden te herinneren die vroeger wel bekend waren. In dit geval is het geheugenverlies retrograde.

Het is belangrijk om te onthouden dat amnesie niets te maken heeft met intelligentie of met de algemene kennis. Ook is het niet verbonden aan het bewustzijn, de aandachtsspanne, oordeel, persoonlijkheid of de identiteit van een persoon.

Onder de andere symptomen en tekenen die we kunnen benadrukken:

  • De aanwezigheid van valse herinneringen. Dat wil zeggen, mensen met amnesie kunnen verward zijn en ofwel volledig verzonnen herinneringen creëren of ze maken een verhaal van echte herinneringen die qua tijdslijn niet kloppen.
  • Er is verwarring of desoriëntatie.
  • Ook kan er een verslechtering van persoonlijke relaties optreden.

Amnesie moet echter niet met dementie worden verward, omdat het twee verschillende aandoeningen zijn. Dementie brengt ook andere cognitieve problemen met zich mee die bij amnesie niet aanwezig zijn.

Preventie van amnesie

Een vrouw met een post-it op haar voorhoofd

De behandeling van ziekten die de hersenstructuur kunnen beïnvloeden, zal altijd de manier zijn om dit soort schade te voorkomen. Elke schade die de hersenen aantast, is voldoende om deze aandoening te ontwikkelen, dus het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.

Vermijd bijvoorbeeld overmatig en langdurig alcoholgebruik, omdat dit een tekort aan thiamine of vitamine B1 kan veroorzaken. Zorg er ook altijd voor dat je een goede helm draagt wanneer je op een fiets of motor rijdt. Veel gevallen van amnesie zijn het gevolg van dergelijke ongevallen.

Het is ook essentieel om elke infectie snel en effectief te behandelen om de kans te verkleinen dat deze zich naar de hersenen verspreidt. Het is ook erg belangrijk om onmiddellijk medische behandeling te zoeken als je symptomen hebt die suggereren dat je een beroerte of een cerebraal aneurysma hebt. De meest alarmerende symptomen zijn: