De voordelen van een negatief persoon zijn

Defensief pessimisme wordt gezien als een manier om zichzelf te beschermen tegen scenario's die ongunstig zouden kunnen zijn, wat zijn voordelen kan hebben. Als het chronisch wordt, keert het zich echter tegen de persoon, zijn gevoel van eigenwaarde en zijn motivatie.
De voordelen van een negatief persoon zijn

Laatste update: 18 november, 2021

Weet jij wat de gevolgen zijn van een negatief persoon zijn? “Er is geen kwaad dat honderd jaar duurt,” zou een optimist zeggen. “Maar ook geen lichaam dat het kan verdragen,” vult een negatief persoon aan.

Dit zijn twee verschillende ideeën tegenover dezelfde situatie. In tijden waarin een leven met Instagramfilters wordt gevierd, zijn er mensen die het negatief zijn verdedigen.

Hoeveel waarheid schuilt er in het feit dat optimisme ons naïef maakt en dat optimist zijn een sociale vereiste is? Hoeveel waarheid schuilt er in het feit dat de voordelen van negatief zijn gelegen zijn in zelfbescherming? Laten we eens kijken…

Wat is defensief pessimisme?

Een verdrietige vrouw op de vloer

Defensief pessimisme bestaat, zoals de naam al aangeeft, uit een verdedigingsstrategie waarmee we onszelf proberen te beschermen tegen een mogelijk negatief effect door te anticiperen op die situatie en ons te richten op de negatieve aspecten ervan.

Op grond van deze definitie kunnen we beginnen te spreken over anticipatie. Anticiperen is positief zolang het ons helpt ons voor te bereiden en niets te maken heeft met een negatieve kijk op het leven.

Veel mensen hebben de neiging de nadruk te leggen op de voordelen van negatief zijn. Negatief denken stelt ons namelijk in staat om beter te assimileren wat niet op onze manier gaat.

Het nadeel van dit idee is dat de persoon zichzelf na verloop van tijd altijd als in het nadeel zal zien. Dit devalueert hun positieve aspecten en de hulpbronnen of beschermende factoren die ze hebben.

Zelfs de permanente dreiging van het negatieve kan angst opwekken. Je traint jezelf om alle onaangename factoren te herkennen die niet gecontroleerd, voorkomen of voorzien kunnen worden.

Aan de andere kant moet je voorzichtig zijn met de boodschappen die je jezelf geeft: “Ik denk niet dat ik het examen zal halen omdat ik een loser ben.” spreekt ons van veel meer dan defensief pessimisme. Het suggereert ook dat ons gevoel van eigenwaarde wordt afgestraft.

Kan een negatief persoon zijn heilzaam zijn?

Zoals we al hebben gezegd, kan negatief zijn soms een voordeel zijn omdat het ons kan helpen anticiperen. Er zijn studies (Engelse link) die aantonen dat mensen die pessimistischer denken meer proactief zijn en preventieve maatregelen nemen met betrekking tot situaties.

Dit biedt hen verschillende voordelen omdat ze minder vertrouwen hebben. Op de lange duur is het echter niet de beste manier van denken.

Het kan namelijk leiden tot ontmoediging, gebrek aan motivatie om projecten te ondernemen. Het zorgt er onder andere voor dat we bij onze problemen blijven en niet naar de oplossing zoeken.

We moeten ook denken aan wat er in het lichaam gebeurt wanneer we ons voeden met negativiteit. De hersenen scheiden hormonen zoals cortisol en glutamaat af in de bijnieren, die, wanneer ze constant aanwezig zijn, negatieve bijwerkingen hebben.

Laten we hieronder eens kijken naar enkele van de argumenten die er zijn met betrekking tot de voordelen van het zijn van een negatief persoon.

De klap is niet zo hard als je een negatief persoon bent

Negatieve mensen denken altijd aan de slechtste uitkomsten en scenario’s, dus zijn de verwachtingen ook lager. Daarom, wanneer iets goed gaat, zijn ze verrast en genieten ze ervan. Wanneer iets fout gaat zijn ze niet zo gefrustreerd.

We moeten ook opmerken dat dit hen er vaak van weerhoudt te genieten van het proces en zich enthousiast te voelen, twee zeer belangrijke componenten die zeer gewaardeerd worden, of het verwachte resultaat nu bereikt is of niet.

Met beide benen op de grond blijven staan is een onderdeel van negatief zijn

Laptops en grafieken

Mensen kunnen een meer gedetailleerde en realistische kijk op bepaalde situaties krijgen als zij door negativiteit beheerst worden. De negatieve persoon kan ook meer analytisch zijn. Dus, na het overdenken van verschillende scenario’s, zouden ze ook beter voorbereid zijn. In dit geval is negatief zijn adaptief.

We moeten bedenken dat wanneer verdedigingsmechanismen rigide worden, ze een belemmering worden. Verdedigingsmechanismen moeten functioneel en situationeel zijn. In plaats van zich op voorhand te verdedigen, zouden deze mensen zich beter kunnen concentreren op de middelen die ze bezitten om met een situatie om te gaan.

Voorkomt defensief pessimisme lijden?

Dit is een goede vraag om te stellen als we negativiteit gelijkstellen aan het vermijden van pijn en lijden. Het idee vereist echter nuancering. We vermijden de schok of verrassing van een situatie, maar het ongemak is blijvend.

Dit komt omdat het onvermogen om onszelf als overwinnaar te zien even pijnlijk als frustrerend is. Anticiperen op angst vermijdt het niet, omdat we het op dezelfde manier ervaren.

Aan de andere kant, hoewel pessimisme een slechte naam heeft, komt de meest geschikte oplossing of het meest geschikte voorstel niet overeen met overdreven optimisme. Alle toestanden die zich in het extreme bevinden zijn niet goed.

Tegenwoordig zijn er verschillende mandaten over voltijds geluk en het zien van alle goede dingen in het leven. Dit is wat we kennen als giftige positiviteit. Deze ideeën kunnen heel gezond zijn als ze ons de kleine dingen van het dagelijkse leven laten waarderen en ons te laten stoppen met klagen.

Ze kunnen beperkend worden wanneer ze ons verhinderen onze emoties te uiten en ze te beheersen, wanneer we moeten ‘bedekken’ wat we voelen omdat het ongemak ons ongemakkelijk maakt.

Wat is de beste manier om te denken?

Het is belangrijk om te proberen een middenweg te vinden, want in beide gevallen zijn mensen even overweldigend. Het gaat er niet om alles met een roze bril of met stormwolken te bekijken, maar om te leren de nuances te herkennen die in meerdere situaties bestaan.

Met andere woorden, het is het beste om overgeneralisatie te vermijden. Het heeft geen voordelen om negatief te zijn als onze ideeën ons verhinderen onze doelen te bereiken omdat ze ons verlammen, ontmoedigen, of ons dagelijks leven aanzienlijk verstoren.

In zo’n geval kan het aangewezen zijn een deskundige te raadplegen om te analyseren welke overtuigingen aan de basis liggen van onze negativiteit en hieraan te werken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.