De voordelen van amandelmelk

Amandelmelk is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een soortgelijke consistentie als koemelk, echter bevat amandelmelk geen gluten, lactose en cholesterol.
De voordelen van amandelmelk
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 25 augustus, 2022

Amandelmelk is één van de beste voedingsmiddelen om je te helpen bij het afvallen. De melk bevat geen lactose en is rijk aan antioxidanten en essentiële mineralen als kalium en calcium.

Het is de beste vervanger voor koemelk, omdat het vrijwel geen cholesterol bevat, een heerlijke smaak van amandelen heeft, rijk is aan vitaminen en nog minder calorieën bevat dan sojamelk.

Eigenschappen van amandelmelk

Eén van de belangrijkste voordelen van amandelmelk is dat het geen gluten, lactose en cholesterol bevat. Omdat het dezelfde consistentie heeft als koemelk, kun je de twee op dezelfde manier gebruiken.

Het bevat een grote hoeveelheid vitamine E. Dit is een natuurlijke antioxidant, dat kan helpen kanker te voorkomen en het verouderingsproces te vertragen. Naast vitamine E bevat de melk ook vitamine D en A, proteïne, omega 6, calcium, ijzer, magnesium en kalium.

Amandelmelk in een glas

Hoewel amandelmelk en sojamelk bepaalde vergelijkbare eigenschappen hebben, bevat amandelmelk minder calorieën. Zo bevat een glas koemelk bijvoorbeeld 140 kcal per glas, rijstmelk 120 kcal, sojamelk 80 kcal en een glas amandelmelk maar 40 kcal. Als de amandelmelk ook nog eens suikervrij is, bevat een glas maar 30 kcal.

Tot slot bevat deze melk grote hoeveelheden oplosbare en onoplosbare vezels. Vezels beschermen de darmwand en de dikke darm, helpen bij het reguleren van het bloedsuiker en houden cholesterolgehaltes onder controle.

Toch raden wij aan goed naar het label van de deze melk te kijken, omdat de voedingswaarde per merk kan verschillen. Hoe dan ook is het vandaag de dag de meest gezonde en voedzame vervanger voor koemelk die verkrijgbaar is.

8 voordelen van amandelmelk

Amandelen in een kommetje

Amandelmelk bevat veel eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Als je graag wilt afvallen, je cholesterol wilt reguleren of je gastritis onder controle wilt houden, dan kun je hiervoor dagelijks een beetje van deze drank nemen.

Dit zijn enkele van de voordelen van deze heerlijke drank:

1. Het bevat weinig calorieën, waardoor het een perfecte drank is als je wil afvallen. Het vervangen van koemelk door amandelmelk zal je zeker helpen die extra kilootjes kwijt te raken.

2. Ook is het ideaal voor iemand met hoge cholesterol- en trygliceridenwaarden, omdat de melk goede cholesterol (HDL) verhoogt en slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Zo verlaagt het je cholesterolgehalte twee keer zo sterk als olijfolie. Daarnaast is de melk goed voor je hart.

3. De melk bevordert de opname van suiker en vet in de dunne darm.

4. Het is licht verteerbaar en wordt aanbevolen voor mensen met een lactose-intolerantie.

5. Het kan helpen bij een laag kaliumgehalte als gevolg van bijvoorbeeld braken of diarree. Het bevat namelijk een grote hoeveelheid kalium en kan daardoor het kaliumgehalte in het lichaam weer aanvullen.

6. De vezels in deze melk beschermen de darmwand.

7. Mensen die last hebben van gastritis of andere maag-darmproblemen voegen het vaak toe aan hun dieet om de werking van deze organen te reguleren.

8. Het bevat vitamine B2, wat de nagels en haren sterker maakt en helpt de huid er gehydrateerd uit te laten zien.

Bijwerkingen

Zelfs amandelmelk kan niet worden gezien als het perfecte voedingsmiddel. Wees je daarom bewust van de volgende mogelijke bijwerkingen voordat je het toevoegt aan je dagelijkse dieet.

Negatieve invloed op de schildklier

Schildklier in het lichaam

Amandelen bevatten goitrogenen, wat betekent dat de noten bepaalde natuurlijke stoffen bevatten die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om jodium op de juiste manier op te nemen en te gebruiken. Dit kan een negatieve invloed hebben op de schildklier.

Voedingsmiddelen als soja, kool, lijnzaad, broccoli en amandelen zorgen ervoor dat de schildklier opzwelt. Deze voedingsmiddelen bevatten ook stoffen die de opname van jodium tegengaan, wat kan leiden tot de ontwikkeling van tumoren. Eet er dus niet te veel van.

Hoewel goitrogenen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid, kan de stof juist erg goed zijn voor het menselijke immuunsysteem. Als je echter last hebt van een trage schildklier, zorg er dan voor dat je niet te veel goitrogenen binnenkrijgt.

Iedereen die last heeft van een trage schildklier zou deze drank eigenlijk moeten vermijden.

Als je daarentegen een goed functionerende schildklier hebt, dan zal het dagelijks drinken van een kleine hoeveelheid amandelmelk geen negatief effect hebben.

Laat baby’s geen amandelmelk drinken

Het kan riskant zijn om amandel- of sojamelk te geven aan een baby. Amandelmelk voorziet een baby gewoon niet van de voedingsstoffen die hij of zij nodig heeft.

Als je ervoor kiest om een baby deze melk te geven in plaats van borstmelk of babyvoeding, dan loopt hij of zij het risico ondervoed te raken, waardoor de kans op gezondheidsproblemen tijdens de rest van zijn of haar leven wordt vergroot. 

Zelfs het af en toe vervangen van borstmelk of babyvoeding door amandelmelk kan al gevaarlijk zijn. Onderzoek aan de American College of Nutrition heeft aangetoond dat baby’s die dit drinken een auto-immuunziekte aan de schildklier kunnen ontwikkelen.

De stoffen die een kropgezwel kunnen veroorzaken slaan zich veel meer op in het lichaam van een baby dan in het lichaam van een volwassene. Daarom kan je zuigelingen beter nooit deze drank geven, zelfs niet in kleine hoeveelheden.

Te veel suiker

Eén van de meest duidelijke nadelen van deze drank is de grote hoeveelheid suiker die het bevat. Hoewel het van nature geen suiker bevat, voegen veel fabrikanten het vaak wel toe om de melk een betere smaak te geven.

De meeste soorten die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, bevatten ongeveer 20 gram suiker per portie. Gelukkig is er tegenwoordig ook veel amandelmelk te koop die geen suiker en minder dan 1 gram koolhydraten bevat. Lees in ieder geval altijd het label, zodat je weet wat je eigenlijk binnenkrijgt.

Recept om je eigen amandelmelk te maken

Amandelen in close up

Wij raden aan om het zelf te maken, zodat je precies weet welke ingrediënten het bevat.

Het is helemaal niet moeilijk.

Je hebt nodig:

  • 100 gram rauwe amandelen
  • 750 ml water
  • zout
  • suiker

Je maakt het als volgt:

  • Laat de amandelen gedurende de nacht (of minstens 8 uur) weken in water.
  • Giet het water met de amandelen vervolgens door de zeef en spoel de amandelen af met koud water.
  • Doe de amandelen samen met het water in de blender.
  • Mix dit gedurende 10 minuten. Wissel af en toe van snelheid tijdens het mixen. Bijvoorbeeld: mix in eerste instantie 3 minuten op lage snelheid, dan 3 minuten op hoge snelheid en herhaal dit tot de 10 minuten voorbij zijn.
  • Wanneer je dan een mooie witte vloeistof hebt, kun je er wat suiker of honing aan toevoegen om het zoeter te maken en een snufje zout om het op smaak te brengen.
  • Zeef het mengsel dan door een kaasdoek, zodat je een residuvrije melk overhoudt.
  • En voila! Je hebt nu je eigen amandelmelk gemaakt!

Eén van de beste aspecten van amandelmelk is de mooie witte kleur en koemelkachtige structuur. Je kunt het toevoegen aan je ontbijtgranen of je koffie, of je kunt de melk op zichzelf drinken of gebruiken als ingrediënt in gezonde en voedende recepten. 

Een aantal suggesties

Hieronder volgen een aantal praktische, vegetarische recepten, die je kunt maken met amandelmelk.

Recept voor uiensalsa (4 personen)

Ingrediënten:

  • 250 gram uien
  • 2 eetlepels room
  • 1 glas amandelmelk
  • Zout
  • Olijfolie

Begin om deze salsa te maken door de uien fijn te snijden en ze daarna te stomen met wat olijfolie. Voeg na vijf minuten de amandelmelk, het zout en de room toe.

Tot slot hoef je alle ingrediënten alleen nog te mixen met een staafmixer.

Groentenpaté (4 personen)

Ingrediënten:

  • 100 tot 150 gram croutons
  • 250 ml amandelmelk
  • 30 gram zwarte olijven zonder pit
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • Gemende groenten
  • 2 geschaafde wortelen
  • 2 knoflooktenen
  • Tomatensaus
  • Zonnebloemolie
  • Zout

Laat de croutons een paar uur weken in de amandelmelk. Stoom dan de uien en de knoflook. Mix de ingrediënten vervolgens samen en giet het mengsel in een met olie ingevette bakvorm. Bak gedurende 30 minuten.

Laat het even afkoelen voordat je de paté eet. Als je het lekker vindt, kun je er wat tomatensaus oveheen heen gieten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
  • Pal, A., Lobo Melita, M., & Khanum, F. (2013). Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ??-galactosidase for the preparation of delactosed milk. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1242/dev.02185
  • Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., & Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.06.063

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.