De voordelen en eigenschappen van pectine

Pectine is een plantaardige vezelsoort met meerdere gezondheidsvoordelen. In dit artikel zullen we je vertellen waarom het belangrijk is om het te consumeren en welke voedingsmiddelen het bevatten.
De voordelen en eigenschappen van pectine
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de voordelen en eigenschappen van pectine. Pectine is een plantaardige vezelsoort die, in combinatie met water, over het algemeen een gel vormt.

Het werkt in combinatie met suiker als een verdikkingsmiddel. De hoeveelheid pectine in fruit hangt af van de rijpheid van het fruit. Hoe rijper een vrucht is, hoe minder pectine die bevat. Over het algemeen bevatten kweeperen, appels en citrusvruchten de meeste pectine.

Pectine wordt in de voedingsindustrie voornamelijk gebruikt om jam te produceren. Het toevoegen van pectine helpt om de hoeveelheid suiker te verminderen die nodig is om jam en gelei te verdikken en vermindert daarnaast de kooktijden. Alsof dit niet genoeg was, stelt deze stof hen in staat om meer jam per kilo fruit te produceren.

De eigenschappen van pectine

Pectine heeft verschillende opmerkelijke eigenschappen. We zullen de eigenschappen hieronder bespreken en wat ze voor het lichaam kunnen betekenen.

  • Pectine kan je lipidenprofiel reguleren, omdat het de opname van cholesterol en vetten in darm vermindert. Dit draagt bij aan het verlagen van je cholesterol-gehalte.
  • Het vermindert de symptomen van bepaalde darmproblemen. Wanneer het met water wordt gemengd, dan verhoogt pectine het volume van de bolus waardoor zowel diarree als constipatie wordt verholpen.
  • Het is vrijwel een calorievrije stof. Het verhoogt het voedselgehalte zonder toevoeging van energie. Het kan daarom helpen om een vol gevoel te genereren zonder calorieën toe te voegen. Deze stof helpt bij diëten om af te slanken, omdat het de behoefte om te eten vermindert.
  • Het absorbeert suikers en vetten in de darm en vertraagt en voorkomt hun opname. Deze eigenschap draagt, samen met het vorige punt, bij aan gewichtsverlies.
  • Het verhoogt de uitscheiding van galzuur. Het regelt daardoor de bloeddruk. Lees hier een Engels wetenschappelijk artikel over vezels en de bloeddruk.

Het belang van vezelinname

Vrouw eet een rode appel

De WHO beveelt de regelmatige consumptie van vezels aan, zowel oplosbaar als onoplosbaar. Het is aangetoond dat regelmatige inname van deze stoffen de samenstelling van de darmflora verbetert.

Bovendien zijn vezels een beschermende factor tegen verschillende soorten kanker in verband met het maag-darmkanaal en verbetert het de symptomen van bepaalde darmaandoeningen.

Vezelinname is ook cruciaal voor mensen met diabetes, omdat het helpt bij het reguleren van de glucosecurves en het beheersen van de ziekte vergemakkelijkt.

Appels, evenals citrusvruchten en kweeperen, zijn belangrijke bronnen van pectine.

Ook hebben experts de afgelopen jaren het belang van een gezonde microbiota voor de gezondheid ontdekt. De darmbacteriën zijn aan een goede orgaanfunctie gerelateerd. Over het algemeen kan het hebben van een gezonde microbiota een gunstige invloed hebben door onder andere:

Om deze bacteriën in goede staat te houden, is een regelmatige inname van pectine, probiotica (zoals yoghurt) en prebiotica essentieel. De laatste zijn niet-verteerbare stoffen die selectieve bacteriegroei stimuleren. Bovendien maken ze meestal deel uit van vezels.

Het probleem met de voedingsindustrie

Eigenschappen van pectine

De laatste jaren is de consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen toegenomen. Deze voedingsmiddelen worden gekenmerkt door hun hoge suiker- en vezelgehalte. Het verminderen van de vezelinname in het dieet leidt tot een verslechtering van de darmfunctie en een verhoogd risico op ziekte.

Een manier om de gevolgen van deze situatie te verminderen is om de consumptie van fruit te verhogen. De pectine in fruit verhoogt het volume van de bolus, reinigt de darmwanden en vergemakkelijkt de synthese van vetzuren met een korte keten in de darm.

Deze vetzuren hebben namelijk een ontstekingsremmende rol en zorgen daarnaast voor een goede darmwerking. Ze helpen ook om minder risico op het ontwikkelen van ziekte te lopen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe behandel je constipatie bij kinderen

Conclusie

Pectine is een vezelsoort die vooral in de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel wordt gebruikt. Het wordt echter van nature in fruit gevonden en het regelmatig consumeren ervan kan de darmgezondheid helpen verbeteren en bijbehorende problemen, zoals diarree en constipatie, voorkomen.

Het kan ook de bloeddruk en bij mensen met diabetes de glucosecurve verbeteren. Het is interessant om het gebruik van pectine met regelmatige inname van probiotica en prebiotica te combineren. Dan zal de selectieve bacteriegroei en vorming van korte-keten vetzuren in de darm, met een duidelijke ontstekingsremmende rol, worden gestimuleerd.

Een van de beste tips als het gaat om het verhogen van pectine consumptie is om de inname van vers voedsel prioriteit te geven boven het eten van ultrabewerkt voedsel. Een frequente inname van citrusvruchten en appels is de beste manier om dit te doen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eswaran S., Muir J., Chey WD., Fiber and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol, 2013. 108 (5): 718-27.
  • Aleixandre A., Miguel M., Dietary fiber and blood pressure control. Food Funct, 2016. 7 (4): 1864-71.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.