De voordelen en contra-indicaties van marjolein

Marjolein wordt vaak in verschillende gerechten gebruikt. Vanwege de eigenschappen wordt het ook gebruikt om tegen spijsverteringsproblemen en hormonale problemen te beschermen.
De voordelen en contra-indicaties van marjolein
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Marjolein (Origanum majorana) is een kruid dat in de mediterrane keuken om zijn aromatische aard bekend staat. De plant behoort tot de Lamiaceae-familie en is ook vanwege zijn medicinale toepassingen over de hele wereld populair geworden. Heb je over de voordelen en contra-indicaties van marjolein gehoord?

Zoals beschreven in een artikel gepubliceerd in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Engelse link), verbouwen mensen het kruid in landen als Spanje, Hongarije, Portugal, Duitsland en Frankrijk.

Over het algemeen gebruiken mensen het vanwege de ontstekingsremmende, antibacteriële, gastroprotectieve en antioxiderende eigenschappen. In dit artikel vertellen we je waar het voor wordt gebruikt en wanneer je het niet moet gebruiken.

Door de wetenschap gesteunde voordelen van marjolein

Als het om koken gaat, dan kun je marjolein gebruiken om een goed aroma aan soepen, salades en vleesgerechten te geven. Ondertussen gebruiken mensen het in de traditionele geneeskunde vaak om de spijsvertering te stimuleren en de symptomen van menstruatie te kalmeren. Mensen beweren zelfs dat het ook andere voordelen heeft.

Er is echter tot op heden geen solide bewijs om het als een eerstelijnsbehandeling voor ziekten te beschouwen. Het mag dus geen vervanging voor medische behandelingen zijn en het is ook niet goed om het als enige optie tegen gezondheidsproblemen te gebruiken.

Als je ziek wordt, dan is het altijd het beste om een professional te raadplegen. Nu dit duidelijk is, gaan we hieronder de belangrijkste toepassingen van Marjolein bekijken.

Het helpt om spijsverteringsproblemen te kalmeren

Vrouw zit met pijnlijke buik op bed

In de natuurgeneeskunde heeft een van de meest prominente voordelen van marjolein met een gezonde spijsvertering te maken. Volgens onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Chinese Medicine (Engelse link), heeft deze plant anti-ulcerogene eigenschappen, mogelijk vanwege het gehalte aan vluchtige oliën, flavonoïden, tannines en andere stoffen.

Op dezelfde manier bleek uit een studie over verschillende kruiden, gepubliceerd in de Brazilian Journal of Microbiology (Engelse link), dat marjolein nuttig is tegen door voedsel overgedragen ziekten. Het zou in het bijzonder kunnen helpen bij het bestrijden van de ziekteverwekker die als Clostridium perfringens bekend staat.

Het helpt bij het reguleren van de menstruatiecyclus

Marjolein is een bondgenoot voor de gezondheid van vrouwen, vooral als het om veranderingen in de menstruatiecyclus gaat. Zowel in extract- als in theevorm heeft het bij het herstel van hormonale balans positieve effecten laten zien.

In feite benadrukken de resultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde studie, gepubliceerd in de Journal of Human Nutrition and Dietetics (Engelse link), dat marjolein thee gunstig is voor patiënten met polycysteus ovariumsyndroom. Het lijkt te helpen bij het reguleren van hormonale activiteit en insulinegevoeligheid.

Het helpt infecties te voorkomen

Veel van de voordelen van marjolein worden aan de antimicrobiële en schimmelwerende eigenschappen toegeschreven. Hierdoor kunnen de extracten bepaalde soorten infecties helpen voorkomen en behandelen.

In een onderzoek dat in Global Advances in Health and Medicine werd gedeeld (Engelse link), was marjolein nuttig tegen bacteriële overgroei in de dunne darm.

De verdunde etherische olie heeft bovendien interessante effecten op schimmelinfecties van de huid laten zien. Voorlopig hebben we meer bewijs nodig om dit gebruik te verifiëren, maar artsen beschouwen het voor de meeste gezonde volwassenen als een veilige remedie.

De contra-indicaties van marjolein

Vrouw houdt haar zwangere buik vast

Een van de contra-indicaties van marjolein is het gebruik ervan tijdens de zwangerschap. We hebben de belangrijkste voordelen van marjolein al beschreven. Nu is het belangrijk om enkele bijwerkingen en mogelijke interacties die de plant kan hebben, op te helderen. Als je over het gebruik twijfelt, dan kun je het beste je arts raadplegen.

  • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten marjoleinsupplementen of -thee vermijden. Volgens een publicatie in het International Journal of Obstetrics and Gynecology (Engelse link) kan het in deze gevallen vanwege zijn invloed op de hormonale activiteit schadelijk zijn.
  • Supplementen van deze plant kunnen de bloedstolling verstoren (Engelse link). Artsen raden het daarom af als je met antistollingsmiddelen wordt behandeld of als je aanverwante aandoeningen hebt.
  • De plant en zijn extracten werken samen met diabetesmedicijnen (Engelse link) door de bloedglucosespiegel te verlagen. Het is daarom het beste om het in deze gevallen niet te gebruiken, tenzij je arts hiervoor toestemming heeft gegeven.

Hoe profiteer je van de voordelen van marjolein?

Als marjolein voor jou niet gecontra-indiceerd is, dan kun je het in kleine hoeveelheden in verschillende recepten opnemen. Je kunt het zelfs met een eetlepel bakolie combineren om het toe te voegen aan onder andere:

Als je het nu als supplement of thee gebruikt, dan raden we je aan om de instructies van de fabrikant voor consumptie te volgen. Indien mogelijk is het beter om je arts te raadplegen voordat je regelmatig iets inneemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, Al-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S. Protective Effect of Origanum majorana L. ‘Marjoram’ on various models of gastric mucosal injury in rats. Am J Chin Med. 2009;37(3):531‐545. doi:10.1142/S0192415X0900703X
  • Radaelli M, da Silva BP, Weidlich L, et al. Antimicrobial activities of six essential oils commonly used as condiments in Brazil against Clostridium perfringens. Braz J Microbiol. 2016;47(2):424‐430. doi:10.1016/j.bjm.2015.10.001
  • Haj-Husein I, Tukan S, Alkazaleh F. The effect of marjoram (Origanum majorana) tea on the hormonal profile of women with polycystic ovary syndrome: a randomised controlled pilot study. J Hum Nutr Diet. 2016;29(1):105‐111. doi:10.1111/jhn.12290
  • Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, et al. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014;3(3):16‐24. doi:10.7453/gahmj.2014.019
  • Ernst, E. (2002). Herbal medicinal products during pregnancy: are they safe? BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, 109(3), 227–235. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2002.t01-1-01009.x
  • Yazdanparast R, Shahriyary L. Comparative effects of Artemisia dracunculus, Satureja hortensis and Origanum majorana on inhibition of blood platelet adhesion, aggregation and secretion. Vascul Pharmacol. 2008;48(1):32‐37. doi:10.1016/j.vph.2007.11.003
  • Yen HF, Hsieh CT, Hsieh TJ, Chang FR, Wang CK. In vitro anti-diabetic effect and chemical component analysis of 29 essential oils products. J Food Drug Anal. 2015;23(1):124‐129. doi:10.1016/j.jfda.2014.02.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.