De symptomen en behandeling van de perimenopauze
De perimenopauze is een woord dat “rond de menopauze” betekent. Het heeft te maken met de overgangsperiode die leidt tot de menopauze, die het einde markeert van het reproductieve leven van een vrouw.
Het staat ook bekend als de menopauzale overgang. Aangezien de leeftijd waarop een vrouw in deze fase van haar leven zal raken sterk varieert, is het belangrijk om de symptomen en de behandeling van de perimenopauze te weten.
Zoals we al eerder hebben gezegd, kan de perimenopauze plaatsvinden op verschillende leeftijden. Terwijl sommige vrouwen hun eerste symptomen rond de leeftijd van dertig ervaren, ervaren anderen het pas als ze in de veertig zijn. Bij sommige vrouwen verschijnen de eerste tekenen van perimenopauze echter pas als ze in de vijftig zijn.
Soms verwarren mensen een perimenopauze met premenopauze. Dit zijn echter twee verschillende concepten. De premenopauze heeft technisch gesproken betrekking op de hele periode van het leven van een vrouw voor de menopauze. De perimenopauze verwijst daarentegen naar het stadium vlak voor de menopauze.
Het begrijpen van de symptomen en de behandeling van de perimenopauze is van fundamenteel belang. Op die manier kunnen vrouwen herkennen wanneer ze zich in dit stadium bevinden, en hoe ze hun symptomen kunnen beheersen.
Wat is de perimenopauze?
Voordat we de symptomen en de behandeling van de menopauze bespreken, moeten we een moment nemen om duidelijk te definiëren wat het is. In het algemeen verwijst de term perimenopauze naar de voortplantingsfase die het dichtst bij de menopauze ligt.
Het begint wanneer de hormoonspiegels van een vrouw beginnen te dalen en het eindigt wanneer de menstruatie van een vrouw meer dan twaalf opeenvolgende maanden niet plaatsvindt.
In dit stadium worden de oestrogeen- en progesteronspiegels instabiel, dalen en stijgen voortdurend. Dit veroorzaakt een reeks symptomen die zowel fysiek als psychologisch zijn. Deze instabiliteit gaat door tot de menstruatie eindelijk ophoudt. De menstruatiecyclus van een vrouw wordt echter niet als voltooid beschouwd totdat een vrouw een heel jaar geen menstruatie heeft.
Sommige factoren kunnen het ontstaan van de perimenopauze versnellen. Deskundigen schatten dat vrouwen die roken de perimenopauze een of twee jaar eerder betreden dan gemiddeld. Tegelijkertijd kunnen de volgende factoren ervoor zorgen dat bepaalde vrouwen de perimenopauze eerder dan normaal ervaren:
- familiegeschiedenis
- sommige kankerbehandelingen
- een hysterectomie
De symptomen van perimenopauze
Het belangrijkste symptoom van de perimenopauze is een onregelmatigheid in de menstruatiecyclus van een vrouw. De menstruatie kan korter of langer zijn, of ze kunnen gewoon een maand of langer verdwijnen. Op dezelfde manier kunnen sommige menstruaties meer overvloedig zijn en andere kunnen lichter zijn.
Andere symptomen van dit stadium zijn de volgende:
- opvliegers (Engelse link) (plotselinge stijging van de temperatuur, die beginnen in de borst en bewegen naar het hoofd)
- nachtelijk zweten
- slaapproblemen
- droge slijmvliezen, vooral vaginale droogheid (Engels link)
- dyspareunie (pijn tijdens seks)
- stemmingswisselingen
- problemen met de urine of infecties
- een toename van lichaamsvet, vooral rond de taille
- seksuele desinteresse
- osteoporose (verlies van botmassa)
Wetenschappers weten niet precies wat opvliegers veroorzaakt, maar er zijn bepaalde factoren die de frequentie verhogen. Bijvoorbeeld warm water, heet of pittig voedsel, alcohol en cafeïne.
Stemmingswisselingen zijn het gevolg van hormonale instabiliteit. Ze hebben echter ook te maken met het onbewuste bewustzijn dat een persoon veroudert en het einde van haar vruchtbaarheid nadert. Ze kunnen ook ernstiger zijn als gevolg van stress.
Misschien ook interessant:
Droge ogen tijdens de overgang
De behandeling van perimenopauze
Perimenopauze vereist geen behandeling als de symptomen aanvaardbaar zijn. Als dat niet het geval is, dan is het echter normaal voor vrouwen om hun toevlucht te zoeken tot een of meerdere van de volgende behandelingen:
- Hormoonvervangingstherapie (HRT): in principe bestaat deze behandeling van perimenopauze in het toedienen van systemische oestrogeen. Een deskundige moet deze therapie altijd begeleiden en de bijbehorende risico’s en voordelen evalueren.
- Vaginale oestrogeen: in dit geval gebruiken vrouwen lokaal een variant van oestrogeen, in de vorm van een crème, een ring of een tablet. Het doel van deze behandeling is om vaginale gezondheid te herstellen. Het helpt om ongemak tijdens seksuele relaties te verlichten, evenals matige urinaire symptomen.
- Gabapentine: hoewel het voornaamste gebruik van deze medicatie is voor de behandeling van convulsies, is ook bewezen dat het helpt om opvliegers te verminderen.
- Antidepressiva: deze geneesmiddelen helpen de opvliegers te verminderen en de stemming van een vrouw te stabiliseren.
Ander advies voor de perimenopauzale periode
Veel vrouwen kunnen omgaan met de symptomen van perimenopauze door middel van maatregelen anders dan farmaceutische behandelingen. Een gezonde levensstijl helpt aanzienlijk als het gaat om het verminderen van ongemak en het stabiliseren van de stemming.
In principe betekent dit gezond eten en regelmatig trainen. Het is ook een goed idee om meditatie als gewoonte in je leven op te nemen. Bepaalde ademhalingsoefeningen zijn zeer effectief in de controle van opvliegers zonder dat gebruik hoeft te worden gemaakt van farmaceutische geneesmiddelen.
Acupunctuur (link in het Engels) en bepaalde kruidenthee hebben in deze gevallen ook aangetoond werkzaam te zijn. Bovendien zijn er natuurlijke producten die ook kunnen helpen bij de behandeling van de perimenopauze. Vrouwen moeten echter altijd hun huisarts raadplegen voordat ze een van deze procedures of alternatieve behandelingen gebruiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Alvarado-García, A., Hernández-Quijano, T., Hernández-Valencia, M., Negrín-Pérez, M. C., Ríos-Castillo, B., Valencia-Pérez, G. U., … & Sánchez-Aguirre, F. (2015). Guía de práctica clínica Diagnóstico y tratamiento de la perimenopausia y la posmenopausia. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 53(2), 214-225.