De langzame beweging: het rustig aan doen

Voel je je ooit overweldigd door de hectische levensstijl die je leidt? Blijf lezen, want we gaan je over een levensfilosofie vertellen die mensen de 'langzame beweging' noemen. Bekijk het!
De langzame beweging: het rustig aan doen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Bij de langzame beweging gaat het erom het rustig aan te doen en je niet te haasten met wat je aan het doen bent. Het is meer dan een trend, het is een houding naar het leven. Blijf lezen om alles over deze filosofie te weten te komen waarin het genieten van elke seconde van elke minuut in vrede en rust een must is.

De hoge snelheid van het moderne leven

Velen van ons zijn momenteel in ontelbare taken en plichten ondergedompeld die ons dwingen om dingen sneller te doen zonder echt van elk moment te genieten. Er zijn gewoon niet genoeg uren per dag om ze te voltooien.

Heb je echter enig idee hoe dit je gezondheid beïnvloedt? Carl Honoré schreef een boek dat precies deze vraag probeerde te beantwoorden. Het werd een bestseller en laat ons de andere kant van de medaille zien: Lof der traagheid.

Je kunt jezelf dus afvragen: ‘Waarom moet ik langzaam leven? Ik heb precies het tegenovergestelde nodig! Ik moet alles kunnen voltooien wat ik moet doen!’

Volgens veel studies (Spaanse link) is de waarheid echter dat het hebben van een versneld levenstempo te allen tijde alleen maar negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid.

De langzame beweging

Auteur Carl Honoré waarschuwt ons dat dit soort dynamiek in het leven ons uiteindelijk zal vernietigen. Hij voegt er ook aan toe: “Snelheid is leuk, het zorgt voor een adrenalinestoot… We zijn er verslaafd aan.”

Dit zou kunnen verklaren waarom we ons vaak tegen een rustig leven verzetten. Als we dit echter niet doen, dan kunnen we niet van het heden genieten, vooral van kwaliteitsmomenten.

Honoré besefte dit op een avond tijdens het voorlezen van verhaaltjes voor het slapengaan aan zijn zoontje. Die dag merkte hij dat hij het gevoel had dat in het Sneeuwwitje-boek dat hij aan het lezen was de dwergen ontbraken. Ze ontbraken allemaal, net zoals hij zoveel van zijn leven miste.

Hij vroeg het zich af en kwam tot de volgende conclusie: “Wat is er gebeurd? Ik besefte dat ik moest vertragen, maar het was in een wereld vol plichten en ongeduld niet gemakkelijk.”

Wat is de langzame beweging?

Vrouw ontspant voor ze gaat werken

De langzame beweging leert ons hoe belangrijk het is om zonder haast te leven om van kwaliteitsmomenten te genieten. Deze beweging, geworteld in de filosofie, heeft een andere manier om de werkelijkheid te begrijpen en te ervaren.

Het gaat er dus niet om om lui te zijn en niets te doen. Het langzame deel gaat over het ten volle beleven van elk moment door er de juiste hoeveelheid tijd aan te besteden.

Door een beetje langzamer te gaan, kun je namelijk elk moment van je leven aanwezig en bewust zijn. Het gaat ook om echt te genieten van wat je doet, in plaats van er doorheen te rennen. Het vertragen manifesteert zich dus als quality time.

Zelfs in situaties waarin ons te veel wordt gevraagd, kan vertragen de oplossing zijn die ons dichter bij succes brengt. Laten we ons dus niet laten besmetten door de behoefte aan snelheid die in onze samenleving veel voorkomt.

Wat valt er bij de langzame beweging te winnen?

Veel mensen nemen deze levensfilosofie over in een wereld waarin netwerken en de mogelijkheid van instant nieuws en berichten de overhand hebben om te vertragen en op adem te komen. Waar merken we de verandering dan precies op? Hier zullen we kort enkele van de vele voordelen noemen van het toepassen van deze filosofie.

  • Het kan helpen om meer waarde aan je interpersoonlijke relaties te geven.
  • Het levert meer ruimte op voor je creativiteit.
  • De langzame beweging helpt je meer dingen over jezelf te ontdekken.
  • Het helpt je om de routine te doorbreken.
  • Hiermee kun je een ander perspectief krijgen.
  • De langzame beweging moedigt je aan om elk moment intens te beleven.
  • Het moedigt je ook aan om aandacht te besteden aan de dingen die je zelden opmerkt.
  • Het helpt je om jezelf beter te leren kennen.
  • De langzame beweging stimuleert gevoelens van tevredenheid en ontspanning.
  • Het kan je helpen om bronnen van overvloed, harmonie en welzijn te vinden.
  • Het vermindert mogelijk je stress.
  • De langzame beweging kan je helpen om productiever te zijn.

Hoe kunnen we leven zonder haast te hebben?

Vrouw doet een rekoefening

Om je aan een langzamer levensritme aan te passen, is het belangrijk om aan bepaalde punten te gaan werken. We zullen je hieronder een aantal tips geven waarop je moet letten en wat je moet doen.

  • Stel eerst de manier waarop je denkt opnieuw in. Leer je gedachten te kalmeren en stop dus met jezelf te dwingen om op externe prikkels te reageren.
  • Mediteer om gemoedsrust te krijgen.
  • Doe yoga of andere ontspannende activiteiten om je zenuwstelsel te helpen stabiliseren.
  • Verminder je werklast en besteed in plaats daarvan iedere dag een paar minuten aan de ontspanningstechniek van je keuze.
  • We willen vaak sneller klaar zijn, dus doen we de dingen snel. Dit betekent echter niet dat we het beter doen. Neem dus de tijd die je nodig hebt om al je taken uit te voeren.
  • Honoré ontdekte dat alles in de keuken zowel tijd als geduld vereist. Dus kook. Koken is een geweldige manier om te ontspannen en te wachten terwijl alles op zijn plaats valt.
  • Claim tijd voor jezelf en begin met een hobby of iets waar je van geniet te beoefenen.
  • Geniet van je momenten van ontspanning, terwijl ze je geest helder maken. Geniet van die korte momenten waarop je niets te doen hebt en ontspan dan.
  • Stop dus met haasten. De wereld zal niet stoppen met draaien als je wat langzamer loopt. Het kost elke ochtend of avond slechts ongeveer een kwartier om jezelf wat tijd te geven om gewoon te wandelen en van het landschap te genieten.
  • Oefen tot slot traagheid tijdens het vrijen en geniet echt van de liefde. Kijk diep in de ogen van je geliefde, wek elk zintuig op en voel het contact met elkaars huid.

Conclusie

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, wordt je dus niet alleen iemand die bij de langzame beweging hoort, maar je zult daarnaast ook een nieuwe levensfilosofie aannemen. Probeer het ook!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Corredor, C. (1986). Estres. Colomb. Med.
  • Estrés, E. D. E. L., & Merino, G. (2007). Efectos del estrés laboral. Efectos Del Estres Laboral.
  • López-Pérez, B., & Fernández-Pinto, I. (2010). Ansiedad y Estrés. Ansiedad y Estrés.
  • Luceño Moreno, L., & Martín García, J. (2008). Estres laboral. EduPsykhé: Revista de Psicología y Psicopedagogía.
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.