De kenmerken en voordelen van acrogym

Als je denkt dat het woord acrogym verwijst naar acrobatiek met gymnastiek, dan heb je gelijk. Blijf lezen om te ontdekken wat de voordelen zijn van deze unieke sport!
De kenmerken en voordelen van acrogym

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag willen we je alles vertellen over de voordelen van acrogym. We kennen het ook als acrosport, acrogymnastiek of acrobatische gymnastiek. De naam combineert een beetje van beide activiteiten: acrobatiek en gymnastiek, vooral ritmische gymnastiek.

In dit artikel leer je waar deze sport uit bestaat, wat de mogelijkheden en de voordelen zijn van acrogym. Hoewel de bewegingen misschien ingewikkeld lijken, hoef je geen Olympisch gymnast te zijn om van deze ervaring te genieten.

Wat is acrogym?

Acrogym is een showsport gebaseerd op gymnastische bewegingen zoals salto’s en flikflaks, met gechoreografeerde passen en zelfs wat ballet, inclusief pirouettes en draaibewegingen. Over het algemeen wordt de oefening op muziek uitgevoerd.

Het begin van acrobatische gymnastiek was in de voormalige Sovjet-Unie. In 1974 werd het eerste kampioenschap van deze sport gehouden, dat deel uitmaakt van de International Federation of Acrobatic Sports, evenals van de International Gymnastics Federation.

Wat zijn de voordelen van acrogym?

Bepaalde bewegingen bij acrogym kunnen als solo-oefeningen worden uitgevoerd, hoewel de shows die gehouden worden in paren of kleine groepen zijn. Het belangrijkste is dat het verschillende voordelen biedt, ongeacht hoe je deze sport beoefent. Laten we dat eens nader bekijken.

Het fysieke aspect

Vanuit fysiek oogpunt vergroot de beoefening van acrogym kracht en controle, evenals flexibiliteit en coördinatie. Dit alles vertaalt zich in een betere spierspanning en een efficiëntere lichaamsreactie.

Het is ook een intensieve en veeleisende fysieke activiteit die helpt om vet en calorieën te verbranden. Dit maakt het ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een manier om gewicht te verliezen met behoud van de stevigheid van hun huid.

Acrogym traint de spieren van de onderrug en de rug in het algemeen. Hierdoor versterken mensen die acrogym beoefenen het behoud van een juiste houding. En natuurlijk, omdat het een aerobe activiteit is waarbij het ritme van de ademhaling en de hartslag wordt verhoogd, dragen acrogym-routines bij aan de cardiovasculaire gezondheid.

De modaliteiten en voordelen van acrogym

Het emotionele aspect

Deze sport is nauw verwant aan dans, dus de voordelen van acrogym zijn hetzelfde. In die zin helpt het om met stress en ontmoediging om te gaan, waardoor je even kunt ontspannen en plezier kunt hebben.

Onderzoek heeft ook geconcludeerd dat acrogymnastiek het zelfbeeld van mensen met fysieke of emotionele problemen verbetert. De deelnemer voelt zich namelijk geaccepteerd, betrokken en als onderdeel van de groep.

De bewegingen die bij acrogym worden uitgevoerd, zijn veeleisend en kunnen angst of onzekerheid veroorzaken. Wanneer iemand dit soort uitdagingen het hoofd kan bieden en kan overwinnen, bevrijdt die persoon zichzelf van angsten en kan hij of zij andere beter met andere situaties of moeilijkheden in zijn of haar leven omgaan.

Acrogym is daarom ideaal om het gevoel van eigenwaarde te versterken en het gevoel van zelfverbetering te vergroten. Volgens studies over samenwerking bij fysieke activiteit heeft de rest van het team het gevoel dat ze het ook hebben bereikt wanneer een lid van de groep een doel bereikt.

Het sociale aspect

Het uitvoeren van groepsbewegingen bij acrobatische gymnastiek vereist een goede organisatie en samenwerking met teamgenoten. Dit verbetert een fundamentele vaardigheid die tegenwoordig hoog in het vaandel staat: het vermogen om als onderdeel van een team te werken.

In dit opzicht wijst onderzoek uit dat het gevoel van samenwerking en gezelligheid vaardigheden zijn die ook worden vergroot dankzij de beoefening van acrogym, aangezien voor veel van de oefeningen meer dan één persoon nodig is.

Andere voordelen

Acrobatische gymnastiek verbetert het gevoel van ritme en coördinatie tussen wat er wordt gehoord en wat er met het lichaam wordt gedaan. Dit maakt het ideaal voor het werken aan proprioceptie en het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Ook stimuleert acrogym de creativiteit van de deelnemers, die nieuwe figuren moeten bedenken om hun routines te variëren.

Tot slot versterkt het het verantwoordelijkheidsgevoel en de vaardigheden die bij leiderschap horen, aangezien iedereen een taak op zich moet nemen en deze moet volbrengen. Uiteindelijk zul je ook de rol van captain of groepsleider op je moeten nemen.

Vormen van acrogym

Koppel doet aan acrogymnastiek

In competities worden de sporters ingedeeld in vijf groepen of categorieën, afhankelijk van het aantal en het geslacht van de deelnemers:

 • Koppels: vrouwen, mannen en gemengde teams.
 • Groepen: bestaande uit drie vrouwen of vier mannen.

Bij demonstraties is het echter niet ongebruikelijk om een ander aantal mensen in de groep te hebben, van trio’s (met twee mannen en een vrouw) tot kwintetten, sextetten en meer.

Daarnaast moeten de deelnemers hun routine binnen een bepaalde tijd voltooien, van twee en een halve tot drie minuten. Dit kan echter variëren afhankelijk van de competitie.

De acrogymnasten moeten verschillende soorten oefeningen uitvoeren:

 • Kracht, flexibiliteit en balansoefeningen, waarbij elk figuur een minimale tijd wordt vastgehouden.
 • Dynamische oefeningen van salto’s, sprongen, spins, worpen en landingen.

In het algemeen moeten de bewegingen zowel acrobatische als gymnastische elementen bevatten, waarbij er samenwerking tussen de leden van de groep is. Bij de wedstrijden beoordeelt de jury de uitvoering aan de hand van de moeilijkheidsgraad van de figuren en de uitvoering daarvan.

Tips voor het beoefenen van acrogym

Als je van de voordelen van acrogym wilt profiteren, moet je rekening houden met enkele aanbevelingen. Om te beginnen is het meest fundamentele om in gedachten te houden dat als je niet in goede vorm bent, je eerst je fysieke conditie moet verbeteren. Deze sport is namelijk behoorlijk veeleisend.

Het is het beste om je aan te sluiten bij een groep die een vergelijkbaar niveau heeft als jij, omdat de coördinatie van het team essentieel is. Voor dit doel kun je lessen voor beginners zoeken bij een vereniging bij jou in de buurt.

Je hebt een brede, geventileerde ruimte nodig, met wat demping op de vloer om schokken bij het landen of vallen te verminderen. Zoals bij alle sporten moet je de juiste kleding en schoeisel dragen.

Ben je geïnteresseerd in acrogym?

Van een afstand gezien kan acrogym als toeschouwer een aantrekkelijke en oogverblindende bezigheid zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een sport gaan beoefenen een geleidelijk proces en aanpassing met zich meebrengt.

Je moet geduld hebben en het stap voor stap gaan doen, rustig aan. Ook moet je weten hoe je met frustratie omgaat als dingen niet goed gaan en respect en tolerantie als een van je teamgenoten een fout maakt.

Tot slot moeten we onszelf eraan herinneren dat het belangrijkste van deze en elke andere sportactiviteit is dat je je ontspant. Geniet ervan in plaats van gestrest te raken. Maak plezier en geniet er van!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Abós A,  Sevil J,  et al. Improving students’ predisposition towards physical education by optimizing their motivational processes in an acrosport unit. European Physical Education Review. 2016: https://doi.org/10.1177/1356336X16654390
 • Barba J. Diferencias entre el aprendizaje cooperativo y la asignación de tareas en la Escuela Rural. Comparación de dos estudios de caso en una unidad didáctica de acrosport en segundo ciclo de primaria RETOS. Nuevas Tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación. 2010; 18: 14-18.
 • Escartí A, Gutiérrez M, Pascual C, Llopis R. Implementation of the Personal and Social Responsibility Model to Improve Self-Efficacy during Physical Education Classes for Primary School Children. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. 2010; 10(3): 387-402.
 • Guihal B. Reperes techniques et pedagogiques: aborder l’acrogym. EPS Education Physique et Sport. 1996; 46(260): 48-49.
 • Girard S, Blais D. The Impact of a Physical Education Teacher’s Initiative on Grade 4 Students’ Motivation. Physical & Health Education Journal. 2019; 85(1): 1-7.
 • Musard M, Robin J, Nachon M, Gréhaigne J. La « composition sous influences » des curricula : un exemple en acrosport. Movement & Sport Sciences. 2008; 2(2): 61-67. https://doi.org/10.3917/sm.064.0061
 • Roure, C. (2019). Impact of digital technologies on students’ motivation in physical education within the guided discovery teaching style. Paper presented at the AIESEP International Conference, New York, NY. Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.12162/3317
 • Tarín S,  Marín D. La vivencia de igualdad desde el respeto por lo diferente. La acrogimnasia como excusa. Quaderns digitals: Revista de Nuevas Tecnologías y Sociedad. 2014; 79. http://www.quadernsdigitals.net/index.php?accionMenu=hemeroteca.DescargaArticuloIU.descarga&tipo=PDF&articulo_id=11389
 • Venetta M, López J, Panadero F. El acrosport en la escuela. Zaragoza: Inde, 2007.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.