De hoest die wordt geassocieerd met verkoudheid
De hoest geassocieerd met verkoudheid is een van de meestvoorkomende symptomen in de winter. Het is echter niet alleen een symptoom van ziekte, maar ook een van de verdedigingsmechanismen van ons lichaam. Het helpt afscheidingen en vreemde deeltjes die aanwezig kunnen zijn in onze luchtwegen te verwijderen.
Hoesten kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de volgende:
- infectieuze ontstekingsprocessen die de luchtwegen beïnvloeden
- de inademing van irriterende toxische stoffen
- chronische aandoeningen van de luchtwegen
- de bijwerkingen van geneesmiddelen
Soorten hoesten geassocieerd met verkoudheid
Droge hoest
Een droge hoest treedt op als gevolg van irriterende prikkels op de keelholte, het strottenhoofd en de bovenste luchtwegen. Bij veel gelegenheden verhoogt het hoesten zelf de irritatie en de noodzaak om te hoesten, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Dit kan ervoor zorgen dat de keel nog meer geïrriteerd raakt.
In deze gevallen heeft de behandeling tot doel de intensiteit en frequentie van hoesten te verminderen. In het algemeen gaat het om lokaal of perifeer werkende hoestonderdrukkende middelen. Het kan ook natuurlijke stoffen die het slijmvlies beschermen tegen irriterende stoffen.
Productieve hoest
Een productieve of slijmhoest is het gevolg van de stimulatie van de zenuwen van de onderste luchtwegen, vergezeld van slijm. Als het slijm vast zit kan het lastiger zijn om het door het hoesten los te krijgen.
Het is geen goed idee om dit soort hoest te onderdrukken, want het is een afweermechanisme voor de verdrijving van de prikkels die het veroorzaken. Patiënten kunnen behandelingen krijgen die het slijm vloeibaar maken, de viscositeit ervan te verminderen, en verwijdering mogelijk maken.
Droge hoest die evolueert tot een productieve hoest
Tijdens de eerste fasen van een hoest gaat het vaak om een droge hoest. Dit is het resultaat van een irriterend en opruiend proces. Naarmate het proces vordert, leidt de ontsteking van de luchtwegen echter tot een toename van de slijmproductie.
Dit slijm wordt dicht en taai, en verandert in een slijmhoest als afweermechanisme voor het verwijderen van het slijm. Dit is de natuurlijke evolutie van de hoest geassocieerd met een verkoudheid en zou geen reden tot paniek moeten zijn.
Hoe behandel je een hoest die gepaard gaat met verkoudheid door middel van fytotherapie
Op het gebied van fytotherapie bestaan er plantensoorten en andere natuurlijke ingrediënten die helpen tegen verschillende soorten hoest. Sommige van deze werken op zichzelf, terwijl andere in combinatie werken. Er zijn drie soorten effecten die ze kunnen hebben op een hoest:
- verzachten en beschermen
- onderdrukken
- expectorant
Enkele van de meestvoorkomende componenten in de fytotherapie voor deze behandelingen zijn slijmstoffen, saponinen, flavonoïden, en essentiële oliën.
Slijmstof
Slijmstoffen zijn polysachariden die een rustgevend en beschermend effect hebben op de slijmvliezen tegen irriterende stoffen. Tegelijkertijd kunnen ze de slijmvliezen bevochtigen en hydrateren. Dit begunstigt het vloeibaar maken van slijm, wat de verwijdering ervan makkelijker maakt.
Slijm wordt gebruikt in preparaten voor droge hoest en productieve hoest. Onder de planten die slijm bevatten zijn aloëvera, klaproos, toorts, bakbanaan en muurbloem.
Misschien ook interessant:
Zo behandel je de nachtelijke hoest van je kind
Saponine
Saponinen werken voornamelijk als expectoranten in twee verschillende mechanismen. Aan de ene kant, door hun reflexieve werking gemedieerd door de nervus vagus, waardoor ze bronchiale secretie induceren. Tegelijkertijd maken saponinen het vloeibaar en helpen ze bij de verdrijving wanneer ze in contact komen met slijm.
De belangrijkste planten die worden gebruikt als expectorant vanwege hun saponinegehalte zijn:
- klimop (hedera)
- vleugeltjesbloem
- sleutelbloem
- zoethout
Onder hen is klimop de meest gebruikte, hoewel het mechanisme van de werking niet volledig bekend is.
Volgens een verslag van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA – Spaanse link) werpen recente studies echter enig licht op dit onderwerp. Ze wijzen erop dat de saponinen van de klimopbladeren de verwijding van de bronchiale buizen bevorderen en de afscheiding van slijm stimuleren.
Etherische oliën
De etherische oliën die je kunt gebruiken om de hoest in verband met een verkoudheid te behandelen hebben ook een antimicrobieel effect. Door hun samenstelling bieden etherische oliën een verscheidenheid aan therapeutische eigenschappen, waaronder verzachtende, onderdrukkende en expectorante eigenschappen.
Wanneer je ze oraal inneemt, oefenen deze oliën hun lokale effect op de luchtwegen uit. Om ademhalingsaandoeningen te behandelen, kun je etherische oliën gebruiken zoals wilde dennen, laurier en oregano. Je kunt ze alleen of in combinatie innemen. Bovendien zijn ze niet alleen nuttig bij het behandelen van ziektes, maar ook bij het voorkomen ervan.
Conclusie
Naast de farmacologische behandelingen voor de hoest geassocieerd met een verkoudheid, kan fytotherapie een goede optie zijn. Niet alleen is het veilig, maar het is ook erg effectief. Bovendien helpen veel plantaardige stoffen om zowel droge hoest als productieve hoest te behandelen.
In feite zijn er commerciële producten die je kunt vinden in de apotheek en drogist, die bestaan uit natuurlijke stoffen. Bij aanhoudend hoest of slijm dat er vreemd uitziet, moet je een arts raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barnett, P. (2007). Infecciones del aparato respiratorio superior. In: Tratado de medicina de urgencias pediátricas. https://doi.org/10.1016/b978-84-8086-225-7.50022-0
- CADIME. (2000). Antitusígenos: uso racional en adultos y niños. Bol Ter ANDAL.
- Eccles, R. (2020). The powerful placebo effect in cough: relevance to treatment and clinical trials. Lung, 198(1), 13-21.
- Morice, Alyn Hugh. “On chronic cough diagnosis, classification, and treatment.” Lung 199.4 (2021): 433-434.
- Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.