De eigenschappen en toepassingen van gember

Enkele van de meest bekende toepassingen van gember zijn om spijsverteringsproblemen te behandelen. In feite stimuleert het de productie van maagsappen. Als je het na de maaltijd inneemt, kan het helpen om een opgeblazen gevoel en misselijkheid te verminderen.
De eigenschappen en toepassingen van gember
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Het is erg interessant en nuttig om de eigenschappen en de toepassingen van gember te kennen. Het gebruik van deze wortel in de keuken kan zelfs veel gezondheidsvoordelen opleveren. Gember heeft een goede invloed op verschillende delen van het lichaam omdat het vol nuttige stoffen zit.

De herkomst van gember

Gember verscheen meer dan 3.000 jaar geleden in Zuidoost-Azië. Het werd in de 5e eeuw voor Christus door de Perzische koning Darius geëxporteerd naar Centraal-Azië. Hij kreeg het zelfs van de hindoe-plantages in het Midden-Oosten.

De eerste beschikbare gegevens van Confucius over de handel in gember vertellen ons hoe de Feniciërs het naar de Middellandse Zee brachten. Later verspreidde het zich over de gebieden rond de Middellandse Zee en de Rode Zee.

Hoewel het zich snel verspreidde na het Romeinse rijk, zorgden de reizen van Marco Polo dat deze specerij ook naar Amerika werd geëxporteerd. Daardoor groeit het nu in het wild op de Caribische eilanden. Momenteel is Jamaica de belangrijkste exporteur van gember en deze gember heeft de beste kwaliteit.

De culinaire toepassingen van gember

Gember en gemalen gember op een tafel

Onder de eigenschappen van gember valt het krachtige vermogen op om de smaak van een gerecht te verbeteren. Dit is onder meer te danken aan het feit dat gember gingerol bevat.

In de Aziatische keuken gebruiken ze het om sterkere smaken te verbergen of juist naar voren te brengen. Het is gebruikelijk in de oosterse keuken om gember te gebruiken als smaakversterker van onder meer vlees, rijst en rijstgerechten. Er is echter een oneindige hoeveelheid sauzen waarbij men deze heerlijke wortel gebruikt.

Voor de westerse keuken beperken we ons over het algemeen tot het gebruik van droge of gemalen gember. Dit geeft de gerechten een exotisch aroma. Het kan zelfs een beetje pittig ruiken. Het is ook geweldig in zoete gerechten zoals:

  • koekjes
  • desserts
  • gekarameliseerd fruit
  • sorbets
  • en nog veel meer

Therapeutische toepassingen van gember

Van oudsher wordt gember gebruikt voor maagaandoeningen en spijsverteringsproblemen. Het stimuleert de alvleesklier, waardoor het de productie van spijsverteringsenzymen verhoogt. Enkele van de toepassingen van gember zijn de behandelingen van onder andere:

  • duizeligheid
  • braken
  • diarree
  • maagzweren

Onthoud echter dat het raadzaam is om een arts te raadplegen als dit soort symptomen zich voordoen, aangezien deze het gevolg kunnen zijn van een ernstige aandoening.

Zodra de arts zijn diagnose heeft gesteld, zal hij of zij degene zijn die het gebruik van gember al dan niet onderschrijft. Het kan ook zijn dat er contra-indicaties zijn voor het gebruik van gember als een aanvulling op de behandeling die door de arts is voorgeschreven.

Doordat het de aanmaak van maagsappen stimuleert, kun je gember gebruiken als rustgevend middel voor de maag na de maaltijd. Bovendien vermindert het een opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Een andere eigenschap van gember zijn de ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom is gember ook zeer geschikt om reumatische aandoeningen en spierproblemen te behandelen.

Het is ook een van de beste theesoorten voor menstruatiepijn, verkoudheid en slijmproblemen. Hete gember vermengd met citroen en honing kan daarnaast helpen om koorts en infecties te verminderen.

Hoe kun je gember gebruiken?

Gember en gemberthee

Om gember als infusie te gebruiken om pijn (zoals menstruatiekrampen) te voorkomen of te verlichten, verwarm je eenvoudig vier of vijf plakjes verse gemberwortel (ongeschild), een eetlepel citroensap en wat honing.

  • Verwarm eerst een kopje water in een pan op het fornuis.
  • Voeg de plakjes gember toe als het begint te koken.
  • Laat dit 10 tot 15 minuten doorkoken totdat het water bruin wordt.
  • Haal de pan dan van het water en voeg vlak voor het drinken het citroensap en de honing toe.

Zoals zijn er veel eigenschappen en toepassingen van gember. Je kunt het voor veel verschillende redenen gebruiken, zowel in behandelingen als in heerlijke recepten. Probeer gemberthee eens!

Aanbevelingen om te profiteren van verschillende toepassingen van gember

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de toepassingen van gember zeer gevarieerd en kan het voor meerdere doeleinden worden toegepast, zowel medicinaal zowel medicinaal als gastronomisch. Ondanks het aantal onderzoeken dat de gunstige eigenschappen ervan ondersteunt, wordt het echter niet aanbevolen om een ziekte alleen met deze plant te behandelen.

Vergeet niet dat het zeer belangrijk is om naar de dokter te gaan en de door hem of haar aanbevolen behandeling te volgen. Gember kan als een aanvullende remedie worden gebruikt, zolang de arts het onderschrijft. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er geen negatieve interacties optreden tussen de gember en de voorgeschreven medicatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.

  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(11)70041-2.

  • Vásquez R, O., Alenguer, A., & Marreros V, J. (2001). EXTRACCIÓN Y CARACTERIZACIÓN DEL ACEITE ESENCIAL DE JENGIBRE (Zingiber officinale). Revista Amazónica de Investigación Alimentaria.

  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36–S42
  • Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.