De effecten van roken op je geestelijke gezondheid

Tabaksgebruik heeft niet alleen een negatieve invloed op je lichamelijke gezondheid. Het kan ook leiden tot het ontstaan en verergeren van bepaalde psychische stoornissen. Ontdek in dit artikel de effecten van roken op je geestelijke gezondheid.
De effecten van roken op je geestelijke gezondheid

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Het is geen geheim dat de effecten van roken een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Door de hoge concentratie aan giftige stoffen in sigaretten worden rokers blootgesteld aan vele ziekten.

Naast de effecten op de lichamelijke gezondheid, kan roken de ontwikkeling of verergering van bepaalde psychische stoornissen beïnvloeden. Velen zijn van mening dat het een effectieve methode is om stress en angst te verlichten, maar het is verre van nuttig. In dit artikel leggen we uit wat de effecten van roken op je geestelijke gezondheid zijn.

De effecten van roken op je geestelijke gezondheid

iemand die nee zegt tegen roken

Een van de belangrijkste overtuigingen van rokers is dat roken hun symptomen van stress en angst kan verlichten. Vanwege het waargenomen ontspannende effect van roken, zijn sommige mensen hiervan overtuigd.

In het begin heeft het consumeren tabak inderdaad vaak een ontspannend effect. Deze slechte gewoonte heeft op de lange termijn echter het tegenovergestelde effect.

De giftige componenten van sigaretten veroorzaken veranderingen in de hersenchemie. Nicotine zorgt voor een onmiddellijk gevoel van ontspanning en daarom geloven rokers dat het hun angst kan verlichten. Deze verlichting is echter tijdelijk en daarom treden zowel ontwenningsverschijnselen als onbedwingbare trek op.

Hoewel meer roken de meest effectieve manier lijkt om deze reacties onder controle te houden, is het niet de manier om angst en de onderliggende oorzaken te behandelen. In feite is de angst waarschijnlijk in de eerste plaats ontstaan als gevolg van tabaksgebruik.

Roken en depressie

Depressie hangt in sommige gevallen ook nauw samen met de effecten van roken. Het is moeilijker voor mensen met deze aandoening om te stoppen vanwege het gevoel van genot dat nicotine veroorzaakt. Het is echter niet duidelijk of roken depressie veroorzaakt of dat depressie mensen misschien juist aanzet tot roken.

In ieder geval verslechteren de componenten van tabak de hersenmechanismen die helpen bij de productie van dopamine , een belangrijk hormoon voor welzijn. Hoewel het in eerste instantie lijkt te stimuleren, belemmert het op lange termijn de afscheiding ervan.

Tips om te stoppen met roken

Je fysieke en mentale welzijn verbetert aanzienlijk wanneer je besluit te stoppen met roken. In dit opzicht worden veel van de voordelen ervan reeds in de eerste weken nadat men is gestopt waargenomen.

Stoppen is echter niet altijd gemakkelijk door de effecten die roken op je lichaam heeft. Daarom is het een goed idee om de tips te implementeren die we hieronder zullen uitwerken.

Ontwerp een plan om te stoppen

In één keer stoppen, ook wel ‘cold turkey’ genoemd, is de moeilijkste manier om afscheid te nemen van roken. Mensen zijn het beste in staat om hun doel te bereiken als zij een plan hebben. Dat plan bestaat uit het met behulp van professionele hulp bedenken van verschillende strategieën.

Het kiezen van een goed moment om deze beslissing te nemen, kan de sleutel tot succes zijn. Op deze manier stop je minder snel in tijden van zorgen, crisis of grote veranderingen. Enkele maatregelen die je in dit plan kunt opnemen zijn:

  • Verander je gewoonten geleidelijk terwijl je je dieet verbetert en een trainingsroutine oppakt.
  • Blijf uit de buurt van omgevingen die roken aanmoedigen (feesten, bars en dergelijke).
  • Beoefen gezonde gewoonten zoals meditatie, aromatherapie of neem een therapeutische massage.
  • Begin met activiteiten die concentratie vereisen.
  • Schrijf herinneringen op.
  • Spaar het geld dat je vroeger uitgaf aan sigaretten voor een speciaal doel.

Verbeter je dieet

Een dieet om te stoppen met roken

Een compleet en uitgebalanceerd dieet kan erg handig zijn als je wilt stoppen met roken. Hoewel het niet de enige oplossing is tegen het ontwenningssyndroom, kan het een positieve impact hebben.

Voedingsmiddelen met een hoge voedingskwaliteit kunnen helpen de effecten van roken (zoals gifstoffen) op het fysieke en mentale welzijn te verminderen.

Daarom is het een goed idee om vijf of zes keer per dag te eten en daarbij te kiezen voor zowel verzadigende als gezonde voedingsmiddelen die je lichaam de voedingsstoffen bieden die het nodig heeft zoals:

  • mager vlees en vis
  • verse groenten en vers fruit
  • volkoren producten
  • noten en zaden
  • olijfolie

Verhoog je waterinname

Sommige rokers geven aan dat het nuttigen van bepaalde dranken het rookplezier verhogen. Deze dranken versterken de smaak en de effecten van roken. Dit geldt met name voor producten zoals:

  • frisdrank
  • alcohol
  • thee
  • koffie

Daarom is het raadzaam om de inname van deze dranken te beperken en je waterinname overdag te verhogen. De ideale gewoonte is om minimaal twee liter water per dag te drinken.

Zoek professionele hulp en gezinsondersteuning

Een vrouw in therapie

In de moeilijkste gevallen kan therapie helpen bij het stoppen van roken. Zowel individuele therapie als groepscounseling kan rokers helpen om hun gewoonte te doorbreken.

Therapieën zijn nuttig voor het doorbreken van de effecten van roken en het wijzigen van het gedrag dat tot deze gewoonte leidt. Zo kan een psycholoog diverse technieken gebruiken zoals cognitieve gedragstherapie (CBT).

Deze techniek is behoorlijk effectief wanneer rokers ook symptomen hebben van een psychisch probleem. Bovendien is het essentieel om gezinsondersteuning te hebben, vooral als ook andere gezinsleden roken.

Ben je van plan te stoppen met roken? Als het antwoord ja is, probeer dan de aanbevelingen te volgen die we hierboven met je hebben gedeeld. Als ze niet werken, vraag dan een professional naar andere alternatieven, zoals nicotinevervangende therapie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Quattrocki, E., Baird, A., & Yurgelun-Todd, D. (2000). Biological aspects of the link between smoking and depression. Harvard Review of Psychiatry. https://doi.org/10.1080/hrp_8.3.99
  • Wing, V. C., Payer, D. E., Houle, S., George, T. P., & Boileau, I. (2015). Measuring Cigarette Smoking-Induced Cortical Dopamine Release: A [11C]FLB-457 PET Study. Neuropsychopharmacology. https://doi.org/10.1038/npp.2014.327
  • Covey, L. S., Glassman, A. H., & Stetner, F. (2008). Cigarette Smoking and Major Depression. Journal of Addictive Diseases. https://doi.org/10.1300/j069v17n01_04
  • Leventhal, A. M., & Zvolensky, M. J. (2015). Anxiety, depression, and cigarette smoking: A transdiagnostic vulnerability framework to understanding emotion-smoking comorbidity. Psychological Bulletin. https://doi.org/10.1037/bul0000003
  • Taylor, G. M. J., Dalili, M. N., Semwal, M., Civljak, M., Sheikh, A., & Car, J. (2017). Internet-based interventions for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007078.pub5
  • Cahill, K., Hartmann-Boyce, J., & Perera, R. (2015). Incentives for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004307.pub5
  • Ussher, M. H., Taylor, A. H., & Faulkner, G. E. J. (2014). Exercise interventions for smoking cessation. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002295.pub5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.