De darmen legen op de juiste manier

In sommige culturen is praten over naar het groot toilet gaan of drukken nog steeds een taboe. Maar toch is het voor de gezondheid belangrijk dat we dit op de juiste manier doen. In dit artikel kan je hierover vandaag meer leren.
De darmen legen op de juiste manier
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Door de geschiedenis heen ging de mens, net als andere dieren, op de hurken zitten om te rusten, te werken en de darmen te legen. Maar hoe is dit geëvolueerd tot een toilet dat nu aan onze behoeften beantwoordt? En hoe kunnen we op de juiste manier de darmen legen?

Het toilet: een “luxe”-object

De darmen legen in een luxe badkamer

Sinds Sir John Harington in 1591 het toilet uitvond, zijn de toiletgewoonten voor altijd veranderd. Aanvankelijk beschouwde men het als een “luxe”-object. Niet iedereen had toegang tot een toilet – alleen het koningshuis. Ook mensen met een beperking kregen toegang maar dit alleen in zeldzame gevallen.

Met de ontwikkeling van de loodgieterij ging men massaal toiletten produceren. Gewone mensen kregen zo dezelfde “privileges” die ooit gereserveerd waren voor de rijken. Bovendien veranderde de voorziening van stromend water de vroegere gewoonte om gehurkt naar het toilet te gaan. Als gevolg daarvan veranderde ook onze manier van de darmen legen.

Wetenschappelijke argumenten: hurken is beter

In 1964 publiceerde Dr. Henry L. Bockus zijn boek Gastro-enterologie.  Daarin kwam hij tot de conclusie dat hurken met de dijen tegen de buik gedrukt de noodzakelijke houding is voor een ideale ontlasting.

Op een vergelijkbare manier beweerde Dr. Alexander Kira in zijn boek uit 1966 “The Bathroom”, dat de menselijke aard hurken vereist om aan de natuurlijke behoefte te beantwoorden. Hurken vermindert de inspanning die nodig is om de darmen te legen.

Bovendien is er ook nog het onderzoek van Dr. Dov Sikirov, gepubliceerd in 2003. In deze studie vergeleek hij de kracht die mensen zittend en hurkend gebruikten tijdens de darmlediging. De resultaten toonden aan dat bij de hurkende houding de gewaarwording dat de darmen geleegd waren, bevredigend was. De zittende positie vereiste een buitensporige inspanning en meer tijd dan de hurkende.

“De ideale positie voor de ontlasting is gehurkt” -Henry L. Bockus. Dokter in de Geneeskunde-

Wat gebeurt er wanneer we de darmen legen?

Wat gebeurd er als we de darmen legen

We kunnen de term “ontlasten” omschrijven als het proces waarbij het eindproduct van de spijsvertering afgevoerd wordt.

Tijdens dit proces laten het enterische zenuwstelsel en het parasympathische systeem verschillende acties in werking treden. Dergelijke acties kunnen bijvoorbeeld de opstapeling van fecaal materiaal in de dikke darm onder controle houden. Of ze regelen de ontspanning van de externe sluitspier en de puborectalisspier. Deze laatste spier zorgt voor een rectale uitlijning zodat een druk in de buik ontstaat. Dit leidt tot de uitscheiding van de afval.

In het volgende artikel vind je meer informatie: Prikkelbaredarmsyndroom bestrijden met 5 geneeskrachtige kruiden

De darmen legen door te hurken

Om in een hurkende houding naar het toilet te gaan is het volgende erg belangrijk. Je benen moeten zich in een hoek van vijfendertig graden ten opzichte van je lichaam bevinden. Op die manieren drukken je beenspieren tegen je buik.

Deze handeling doet druk ontstaan op de binnenste holten van de dikke darm. Dit maakt het anale kanaal vrij en lijnt het uit wat de afvoer veroorzaakt. Het resultaat is dat de darmen zich sneller, gemakkelijker en grondiger zullen legen.

De darmen legen door te gaan zitten

De darmen legen door te gaan zitten

Gaan zitten is in dit geval eigenlijk het tegenovergestelde van hurken. Want in deze houding bevinden je benen zich in een hoek van negentig graden en drukt de buik tegen de dijen. Deze positie leidt niet tot de geschikte uitlijning van het rectum en de anus.

Bovendien is er geen sprake van druk door de benen op de dikke darm en de buik. Het resultaat is dus dat je je moet inspannen en duwen om de darmen te legen.

Deze houding leidt tot verschillende complicaties zoals constipatie, prikkelbare darm syndroom, hernia en aambeien. In ernstige gevallen kan het zelfs dikkedarmkanker of darmkanker veroorzaken.

De voordelen van de gehurkte positie bij toiletgebruik

Door van deze positie een gewoonte te maken wanneer je naar het toilet gaat, zal je de volgende positieve effecten merken:

  • Het maakt een snellere en gemakkelijkere afvoer van de ontlasting mogelijk.
  • Bovendien voorkomt het dat materiaal tussen de dikke darm en de dunne darm voorbijkomt. Dit vermindert dus de kans op besmetting van de dunne darm.
  • Het voorkomt ook spanning in deze zone van het lichaam. Het gevolg is dat daardoor hernia’s, diverticulose en andere problemen vermeden worden.
  • Deze houding vormt ook een onderdeel van een niet-invasieve behandeling van aambeien.
  • Bij zwangere vrouwen zorgt deze positie dat er geen druk op de baarmoeder komt. Eigenlijk helpt het bij de voorbereiding op een natuurlijke geboorte.
  • Het vermijdt tenslotte ook dat ontlasting zich opstapelt. Deze aandoening is één van de voornaamste factoren bij appendicitis en inflammatoire darmaandoening.

We hebben ook nog een andere belangrijke opmerking. De toilethouding van negentig graden heeft men in verband gebracht met de kans op darmkanker. Een onderzoek van Sahand Sohrabi heeft echter aangetoond dat die hypothese nog steeds niet sluitend is.

Hoe pas ik deze informatie toe?

De darmen legen

Kijk eens naar de designwereld voor toiletmeubelen. Er zijn niet veel initiatieven die de gehurkte positie overwegen. We kunnen ons toilet echter ook aanpassen door een voetenbankje te gebruiken. Het hoeft geen specifieke hoogte te hebben. Maar het moet wel hoog genoeg zijn zodat we onszelf in een houding van een hoek van vijfendertig graden kunnen plaatsen.

Sommige mensen kiezen ervoor om op het toilet te gaan staan en zich zo in de juiste houding te plaatsen. Maar dit kan gevaarlijk zijn. Want het toilet kan breken of de persoon kan vallen. We raden het dus absoluut niet aan om op deze manier de darm te legen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fraca Padilla, M., Muñoz-Navas, M., & Rey Díaz-Rubio, E. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
  • Cerdán Miguel, J., Cerdán, C., & Jiménez, F. (2005). Anatomofisiología de la continencia y la defecación. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/S0009-739X(05)74637-6
  • García-Armengol, J., Moro, D., Ruiz, M. D., Alós, R., Solana, A., & Roig-Vila, J. V. (2005). Defecación obstructiva. Métodos diagnósticos y tratamiento. Cirugia Espanola. https://doi.org/10.1016/s0009-739x(05)74645-5
  • Sir John Harington. Encyclopædia Britannica.  https://www.britannica.com/biography/John-Harington.
  • Sikirov D. Comparison of straining during defecation in three positions: results and implications for human health. Dig Dis Sci. 2003;48(7):1201-1205. doi:10.1023/a:1024180319005.
  • Sakakibara R, Tsunoyama K, Hosoi H, et al. Influence of Body Position on Defecation in Humans. Low Urin Tract Symptoms. 2010;2(1):16-21. doi:10.1111/j.1757-5672.2009.00057.x.
  • Sugerman DT. Hemorroides. JAMA 2014; 312 (24): 2698. doi: 10.1001 / jama.2014.281.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.