De cupuazú: wat is het en wat zijn de voordelen?

Wil je deze exotische vrucht in je dieet opnemen? Geniet van zijn vele voordelen en unieke smaak in de keuken. Wij vertellen je hoe je dat doet!
De cupuazú: wat is het en wat zijn de voordelen?
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 23 januari, 2023

De cupuazú, copoazú, of witte cacao uit het Amazonegebied is een tropische vrucht. Zijn wetenschappelijke naam is Theobroma grandiflorum. Hij komt voor in de regenwouden van het Colombiaanse Amazonegebied, Peru en Brazilië.

Het is een steenvrucht, wat betekent dat hij tussen de 20 en 50 zaden bevat, bedekt met pulp, maar verdeeld over de hele vrucht. Meestal is hij 12 tot 15 centimeter lang. Daarnaast heeft hij een gladde textuur en weegt hij meer dan anderhalve kilo.

Deze exotische vrucht heeft veel voordelen voor menselijke consumptie. We vertellen je in dit artikel welke dat zijn!

Dit artikel zal je zeker ook bevallen:
De 9 gezondste tropische vruchten

De unieke kenmerken van de vrucht van de cupuazú

De Amazone
Inheems in het Amazonegebied, is deze vrucht tropisch en het meest verspreid in Zuid-Amerika.

De cupuazú is een boom uit de Sterculiaceae-familie, die groeit op vochtige grond en tot 18 meter hoog kan worden. De zaden zijn verpakt in een dikke pulp die een zeer aangenaam aroma heeft.

De binnenkant van de bes is een romige pulp die lijkt op cacao. In feite staat hij meestal bekend als witte cacao vanwege de vergelijkbare smaak met witte chocolade.

Het zaad bevat 17,24 gram eiwit, 57,22 gram vet, 5,7 gram vezels en 20,7 gram koolhydraten. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid omega 3- en omega 9-vetzuren, en iets minder omega 6-vetzuren. In feite bestaat naar schatting 40,9% uit oliezuur.

De gezondheidsvoordelen van cupuazú

In het algemeen heeft deze vrucht tal van voordelen die we hieronder uitleggen.

1. De cupuazú is een krachtige antioxidant

Onderzoek (Spaanse link) naar de antioxidanten in de pulp van de cupuazú heeft vastgesteld dat deze vrucht een hoog potentieel bezit.

Dankzij de aanwezigheid van anthocyanen en flavonoïden, zoals quercetine en kaempferol, wordt het zelfs in verband gebracht met een verminderd risico op chronische ziekten.

Andere antioxidant fytochemicaliën die in de pulp te vinden zijn, zijn catechine, epicatechine, tegrandine, en chocolade alkaloïden zoals theobromine en theophylline. Ten slotte versterken ook tocoferolen of vitamine E en carotenoïden de antioxidatieve capaciteit,

2. Het is een type vet dat geschikt is voor industrieel gebruik

Cupoazu-vet is, in tegenstelling tot cacaoboter, minder ranzig. Dat komt omdat het heel weinig vrije vetzuren bevat die gemakkelijk oxideren. De resterende vetzuren zijn echter vergelijkbaar met die van cacaoboter.

Zoals aangegeven door het Ibero-Amerikaans Netwerk (Spaanse link) bevat cupoazu-olie 50,43% verzadigde vetzuren en 40,82% onverzadigde vetzuren. Cacaoboter bevat daarentegen 69,3% verzadigde vetzuren en 30,7% onverzadigde vetzuren. Een hoger aantal onverzadigde vetzuren is gevoelig voor oxidatieve ranzigheid.

Cupoazu bevat 36,30% oliezuur, 29,27% stearinezuur, 11,22% arachidezuur en 7,26% palmitinezuur. Linolzuur, bekend als omega 6, komt in lage hoeveelheden voor.

Daarom kan de pulp ervan worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, zoals nectar, snoep, jam, sappen en yoghurt. Het zaad kan ook gebruikt worden voor het maken van dranken. Het tijdschrift Información Tecnológica (Spaanse link) legt in feite uit dat de olie uit cupuazú wordt geclassificeerd als een niet-drogende olie.

3. Boter uit cupuazú is een grondstof voor de cosmetica-industrie

Cupuazu kan ook worden gebruikt om een afgewerkt, geïndustrialiseerd product te verkrijgen dat bekend staat als cupuazú-boter.

Om het te extraheren moet de vrucht koud worden geperst tot een zachte, voedzame, verzachtende en hydraterende pasta is verkregen.

Deze boter is in staat de huid gezond te houden, dankzij de vetzuren die emulsies stabiliseren. Palmitine-, olie- en stearinevetzuren, en ook sterolen en polyfenolen helpen daarbij.

Het Regionaal Landbouwprogramma van Colombia herhaalt dat de soorten vetten die in deze vrucht voorkomen zowel meervoudig onverzadigde als verzadigde zijn. Ze hebben een smeltpunt dat zachter wordt wanneer ze op de huid worden aangebracht, waardoor ze snel kunnen worden opgenomen. Dit maakt ze geschikt voor het maken van cosmetica.

4. Het is een bondgenoot voor de gezondheid van het haar

De cupuazú-vrucht bevat een aanvaardbare hoeveelheid essentiële vetzuren. Het lichaam kan ze niet synthetiseren, dus moeten ze verkregen worden via onze voeding.

Deze vetzuren kunnen ook ons haar helpen. Daardoor voorkomen ze dat het uitdroogt, breekt of uitdroogt. Bovendien geeft dit voeding aan het haar.

5. cupuazú draagt bij aan de verlaging van het slechte cholesterol

Vervolgens helpt het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en een matig aandeel essentiële vetzuren hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit komt doordat het triglyceriden verlaagt, LDL-cholesterol vermindert en HDL-cholesterol verhoogt.

LDL staat vaak bekend als slecht cholesterol. Het is een lipoproteïne met een lage dichtheid die in grote hoeveelheden verstopte slagaders veroorzaakt.

6. Deze vrucht biedt ontstekingsremmende eigenschappen

Uit een overzicht (Engelse link) blijkt dat de aanwezigheid van antioxidanten in het vruchtvlees en de zaden van cupuazú de gezondheid ten goede komt. In feite voorkomen ze oxidatieve stress en functioneren ze als ontstekingsremmers.

7. Je kunt chocolade-achtige producten maken met de cupuazú-vrucht

Tot slot wijst het Colombiaanse landbouwprogramma er ook op dat chocolade-achtige producten gemaakt kunnen worden met de eiwitrijke zaden ervan. Deze moeten gepulpt, gefermenteerd, gedroogd, geroosterd, geperst en vervolgens gemalen worden. Dit product staat bekend als copulaat.

We denken dat je dit artikel ook leuk zult vinden:
Probeer deze eenvoudige gezonde snacks

Cupuazú: toepassingen in de keuken

Kersen
De combinatie van kersen met Cupuazú zorgt voor een aantal interessante smaken in dessertrecepten.

Deze smakelijke vrucht kan verschillende toepassingen hebben bij het maken van voedsel en zelfgemaakte recepten. Je kunt de pulp gebruiken om gelei, nectar, ijs, yoghurt, likeuren, gelei, wijn en zelfs snoepjes te maken.

Bovendien kunnen de zaden van de cupuazú ook gebruikt worden om witte chocolade en andere zoetwaren te maken. Een andere manier om het te gebruiken is als bakvet, vergelijkbaar met boter.

Laten we eens kijken naar een smakelijk recept!

Recept voor cupuazú-mousse

Globaal heb je voor de bereiding van dit recept de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 eiwitten
 • 1/4 kilo suiker
 • 4 kersen
 • 1/2 kilo cupuacu-pulp
 • 400 gram zware room
 • 50 gram gemalen chocolade
 • 20 gram gehydrateerde gelatine

Volg vervolgens deze stappen om het te maken:

 • Blend de cupuacu-pulp enkele minuten.
 • Voeg ondertussen in een andere pan de gelatine en 50 gram suiker toe. Kook de gelatine tot hij kookt. Laat het dan afkoelen en zet het apart in een kom.
 • Maak onder voortdurend roereneen siroop met het water en de suiker.
 • Klop in een andere kom de eiwitten goed op.
 • Als de siroop klaar is, haal je hem van het vuur en voeg je onder voortdurend roeren de geklopte eiwitten toe tot de juiste consistentie is verkregen.
 • Voeg dan in een aparte kom het vruchtvlees van de gemixte cupuazú en de siroop toe. Meng en bewaar in glazen 2 uur in de koelkast.
 • Bij het serveren afwerken met slagroom en geraspte chocolade en een kers toevoegen.
 • Dit is genoeg voor vier porties.

Heeft cupuazú contra-indicaties?

Tot slot moeten we bedenken dat overmatige consumptie van cupuazú niet wordt aanbevolen bij gewichtsproblemen. Dit komt door het hoge caloriegehalte. Het levert 315 calorieën per 100 gram, omdat het vetgehalte erg hoog is.

Bij zwangere en zogende vrouwen is het raadzaam een arts te raadplegen over de te consumeren hoeveelheid. Kinderen kunnen het 1 tot 2 keer per week eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • CORPOINCA. Fondo Amazónico. Programa Regional Agrícola. El Cultivo de Copoazú (Theobroma glandiflora). Florencia. 1996. Disponible en: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf.
 • Alviárez G.a W. Murillo A.a E. Murillo P.a B. A. Rojanob J. J. Méndez A. Caracterización y extracción lipídica de las semillas del cacao amazónico (Theobroma grandiflorum). Revista Ciencia en Desarrollo, 2016, Vol. 7 No. 1, pp. 103-109.
 • G., E. Alviárez, W. Murillo A., E. Murillo P., B. A. Rojano, and J. J. Méndez A. “Caracterización Y Extracción Lipídica De Las Semillas Del Cacao Amazónico [Theobroma Grandiflorum].”Ciencia En Desarrollo. 2016, 7, no. 1.
 • Lafont, Jennifer J, Páez, nuel S, & Portacio, Alfonso A. (2011). Extracción y Caracterización Fisicoquímica del Aceite de la Semilla (Almendra) del Marañón (Anacardium occidentale L). Información tecnológica22(1), 51-58. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642011000100007
 • Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.
 • El Cultivo de Copoazú. Copoinca. Florencia. 1996. Disponible en : http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4907/1/Cultivo%20de%20copoazu.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.