De 6 beste vruchten om constipatie te bestrijden
In dit artikel bespreken we de 6 beste vruchten om constipatie te bestrijden. We zouden chronische constipatie (Spaanse link) kunnen definiëren als een vertraging of moeilijkheid bij de defecatie die minstens twee weken aanwezig is en van voldoende intensiteit is om aanzienlijk ongemak te veroorzaken.
Anderzijds is chronische functionele constipatie een algemene term die een groep aandoeningen omvat die gepaard gaan met aanhoudende problemen bij de defecatie. Dit houdt in als het aantal keren laag is, de uitdrijving moeilijk of onvolledig, en als dit gebeurt zonder aanwijzingen voor het bestaan van een structureel of biochemisch probleem.
Dus, als het om de tweede soort constipatie gaat, zijn er vruchten die constipatie kunnen helpen bestrijden. Ontdek wat het zijn in dit artikel!
Wat is constipatie en hoe het te bestrijden?
Als we ons houden aan de medische definitie van de term constipatie, zoals hierboven vermeld, kunnen we zeggen dat het gaat om het onvermogen om de darmen regelmatig te evacueren of de noodzaak van een grotere inspanning om dat te doen. Met andere woorden, we lijden aan dit probleem als we niet normaal naar het toilet kunnen gaan.
Het doel is hierin verandering te brengen, want het is niet goed voor onze gezondheid. Constipatie is een aandoening waar steeds meer mensen last van hebben door hun leefgewoonten en dieet, vooral in de grote steden van het Westen.
De onevenwichtige evacuatie van de darm kan vervelende gevolgen hebben zoals, bijvoorbeeld:
- Een gevoel van zwaarte
- Zwelling
- Hoofdpijn
- Winderigheid
- Aambeien (Engelse link)
- Kloven in de anus
- Diverticulose
- Pijn bij het naar de wc gaan
Om een medische diagnose van constipatie te krijgen, moet de stoelgang minder dan drie per week zijn. Een diagnose hangt echter ook af van de grootte en de consistentie van de ontlasting. Dit probleem kan chronisch of occasioneel zijn en hangt meer van onze gewoonten af dan van enige andere oorzaak.
Misschien vind je dit ook interessant:
Gewoonten om spijsverteringsproblemen te voorkomen
Richtlijnen om constipatie te bestrijden
Een goede voeding is van essentieel belang, zodat we onze darmen elke dag of om de dag goed kunnen evacueren. Maar alle veranderingen in het dieet moeten gepaard gaan met veranderingen in onze levensstijl. Hier volgen enkele tips om je te helpen.
1. Vermijd ultrabewerkte voedingsmiddelen
Fast food, meel, en witte suikers veroorzaken veel problemen in het lichaam. Een ervan is de moeilijkheid om goed naar het toilet te gaan. Daarom is het belangrijk ze zo veel mogelijk te vermijden als je last hebt van constipatie.
2. neem voldoende lichaamsbeweging
Wandelen, joggen, zwemmen…Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die je ter beschikking staan. Vergeet niet dat constipatie verergert bij een zittende levensstijl.
3. Kies olie om in te bakken
Het is bewezen dat olijfolie als een perfect smeermiddel werkt voor de ontlasting in de dikke darm. Een lepeltje op een lege maag kan ook heel nuttig zijn.
4. Eet yoghurt
De probiotica en andere gezonde bacteriën in dit zuivelproduct verbeteren de gezondheid en functie van de darmen.
5. Drink veel water
Je hebt de zin “minstens 8 glazen per dag” waarschijnlijk al duizenden keren gehoord. Daar is echter een goede reden voor: veel water drinken is uiterst noodzakelijk voor het lichaam. We moeten ook goed gehydrateerd zijn om goed naar het toilet te kunnen gaan.
6. Eet een vezelrijke voeding
Volkoren granen, zaden, peulvruchten, fruit en bepaalde groenten zijn rijk aan vezels. Maar vanwege hun samentrekkende eigenschappen moeten de volgende voedingsmiddelen vermeden worden:
- Rijst
- Kaas
- Pasteitjes
Wat zijn de beste vruchten om constipatie te bestrijden?
Zoals je al eerder gelezen hebt, moet je een flinke hoeveelheid vezels binnenkrijgen als je afscheid wilt nemen van problemen met je stoelgang. Aarzel niet om naar de supermarkt of markt te gaan en de volgende vruchten te kopen.
Behalve dat ze je kunnen helpen om constipatie te overwinnen, zullen ze je ook aanmoedigen om gezonder te eten en te genieten van een lekker dessert of tussendoortje! Laten we eens kijken.
1. Kiwi’s
Deze kleine bruine en groene vrucht heeft een hoog vezelgehalte. Het helpt de darmwerking te verbeteren dankzij een enzym dat heet actinidine (dat ook het verteringsproces bevordert en de gasproductie vermindert).
Een van de meest effectieve manieren om van de kiwi eigenschappen te profiteren is de vrucht elke dag op een lege maag te eten . Als je de smaak niet lekker vindt (hij is immers nogal uitgesproken) kun je hem combineren met sinaasappels in een sapje of smoothie voor het ontbijt.
2. Pruimen
Het is erg aan te raden deze vrucht te consumeren om goed naar de wc te kunnen gaan. Het is een natuurlijk middel tegen constipatie dat al vele jaren bekend is. Gedroogde of verse pruimen zijn een uitstekende bron van vezels, zowel oplosbare als onoplosbare.
Intussen zorgt de suiker die het bevat voor een mild laxerend effect en bevordert het vasthouden van water in de darmen om het proces van ontlastingvorming te voltooien. Bovendien helpt het om de slijmvliezen te beschermen en de werking van de dikke darm te stimuleren.
3. Sinaasappels
Door het citroenzuur dat deze vrucht levert is het een goed natuurlijk alternatief om de resten op te lossen die zich in de darm hebben opgehoopt. Tegelijk helpt het het lichaam om:
- Elimineren van vloeistoffen
- Reguleren de darmtransit
- Bestrijden constipatie
Natuurlijk is dit alles zonder rekening te houden met alle andere eigenschappen die het heeft, want deze vrucht bevat een uitstekende dosis vitamine C. Het is aan te bevelen vers geperst sinaasappelsap op een lege maag te drinken.
Dit vind je misschien ook interessant:
7 manieren om je vezelinname te verhogen en constipatie te bestrijden
4. Peren
Deze vrucht is een uitstekende bondgenoot om darmproblemen te behandelen. Peren zijn niet alleen rijk aan vezels, maar bevatten ook pectine, een stof die de stoelgang en de zuivering van het lichaam regelt.
Wil je meer weten? Deze vrucht kan zelfs helpen het immuunsysteem te versterken en beschermt ons tegen hoge bloeddruk.
5. Vijgen om constipatie te bestrijden
De voedingseigenschappen van vijgen zijn een beetje onbekend. Toch is het aan te bevelen vijgen te eten om constipatie te bestrijden.
Hun laxerende werking vergemakkelijkt de evacuatie. Plus, omdat ze licht verteerbaar zijn, beschermen ze de maag en kunnen problemen als brandend maagzuur of reflux voorkomen.
6. Bessen zijn ook goed tegen constipatie
Ten slotte konden deze lekkernijen niet ontbreken op onze lijst van vruchten die helpen bij constipatie! Bessen hebben antioxidanten die niet alleen de darmtransit maar ook de spijsvertering kunnen verbeteren.
Onder de beste opties vinden we:
- Aardbeien
- Bramen
- Bosbessen
- Kersen
Onthoud ten slotte dat je, als het probleem aanhoudt, naar je arts moet gaan om uit te sluiten dat er nog andere problemen zijn die je gezondheid kunnen beïnvloeden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asakura, K., Masayasu, S., & Sasaki, S. (2017). Dietary intake, physical activity, and time management are associated with constipation in preschool children in Japan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.6133/apjcn.112015.02.
- Bae, S. H. (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203.
- Benítez González A. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Diciembre 2017. 21 (4).
- Cunillera O. Improvement of functional constipation with kiwifruit intake in a Mediterranean patient population: an open, non-randomized pilot study. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2015. 9 (2).
- Department of Human Services, & Sciences. (2011). Fibre in food. Better Health, Deakin University.
- Food Data Central. Avocados, raw, california. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
- Manzano C, Estupiñán D, et al. Efectos clínicos de los probióticos: qué dice la evidencia. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2012. 39 (1): 98-110.
- Mayo Clinic. Estreñimiento. Octubre 2021.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Estreñimiento. U.S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
- Navarro Ruiz S, Val Jiménez C, et al. Frecuencia de estreñimiento en pacientes de atención primaria. Revista Clínica de Medicina de Familia. Febrero 2015. 8 (1).
- Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2014.2.8.
- Suares N. C, Ford A. C. Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Alimentary, Pharmacology and Therapeutics. Abril 2011. 33 (8): 895-901.
- Urquiaga I, Echevarría G, et al. Origen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea. Revista Médica de Chile. Enero 2017. 145 (1).
- Wang J, Hong Huang J, et al. Banana resistant starch and its effects on constipation model mice. Journal of Medicinal Food. Agosto 2014. 17 (8): 902-7.