De 6 beste geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs
Er is een grote verscheidenheid aan geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs. De componenten en eigenschappen zijn dus door professionals bestudeerd die hebben vastgesteld dat ze als aanvullende hulpstoffen bij de behandeling van een aantal ziekten potentieel hebben.
In feite, zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in de Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research (Engelse link), wordt een grote verscheidenheid aan medicijnen die als essentieel worden beschouwd, van extracten van plantaardige oorsprong gemaakt.
Toch waarderen een aantal mensen nog steeds de toepassingen van planten in hun natuurlijke vorm. Welke planten zijn het populairst? Blijf lezen om erachter te komen!
Geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs
Traditioneel worden planten al sinds de oudheid gebruikt om de symptomen van verschillende ziekten te behandelen. Als gevolg hiervan werden in de loop van de tijd wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd om de eigenschappen die eraan worden toegeschreven te testen.
Daarnaast hielp hun onderzoek om te bepalen in welke doses ze veilig zijn, welke bijwerkingen ze kunnen veroorzaken en in welke situaties ze gecontra-indiceerd zijn. Hoewel de lijst vrij uitgebreid is, zullen we in de volgende ruimte de 6 belangrijkste geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs delen.
1. Kamille
Mensen gebruiken in veel situaties kamille als infusie om behandelingen aan te vullen. Kamille is een geneeskrachtige plant met veel verschillende toepassingen.
Zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in Molecular Medicine Reports (Engelse link), hebben de belangrijkste toepassingen betrekking op het verlichten van angst, stress en maagproblemen. Een aantal mensen gebruikt het echter ook bij pijn en huidproblemen.
De plant staat bekend om zijn kleine, madeliefachtige bloemen. Het wordt meestal in twee varianten gevonden: ‘Echte kamille’ en ‘Loopkamille’. Het wordt vaak als infusie gebruikt, maar is onder meer ook in etherische oliën en extracten verkrijgbaar.
Een recensie gepubliceerd in de Electronic Physician Journal (Engelse link) noemt het een ‘multifunctionele plant’, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat het ontstekingsremmende, antimicrobiële, antidepressieve, diarreeremmende, hepatoprotectieve en bloedsuikerregulerende eigenschappen heeft. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken bij:
- Artrose van de knie
- Colitis ulcerosa
- Premenstrueel syndroom
- Maag-darmstelselaandoeningen
- Angst en stress
Veroorzaakt het bijwerkingen? Zijn er contra-indicaties? Voor de meeste gezonde volwassenen beschouwen artsen het als veilig. Specialisten raden echter aan overmatig gebruik te vermijden. Er zijn ook meldingen van allergische reacties (Engelse link) en interactie met antistollingsmiddelen (Engelse link).
2. Lavendel
Lavendel is een van de meest populaire en meestvoorkomende planten met wetenschappelijk bewijs. Het is vooral nuttig vanwege zijn anxiolytische activiteit waardoor iemand de symptomen van stress en angst kan verminderen.
Een studie gepubliceerd in Mental Health Clinician (Engelse link) ondersteunt deze eigenschappen en stelt dat het een gunstig profiel van werkzaamheid en veiligheid heeft.
De natuurlijke oliën, evenals de kruidenpresentaties, ondersteunen de behandeling van angststoornissen zonder afhankelijkheid of ernstige bijwerkingen te veroorzaken. De aanvraag om het voor dit doel te gebruiken is door de European Medicines Agency (Engelse link) goedgekeurd. Andere mogelijke toepassingen zijn onder andere als:
- Antibacterieel en schimmelwerend.
- Gladde spierontspanner (windafdrijvend).
- Kalmerend en antidepressivum.
- Huidspoeling bij brandwonden en insectenbeten.
3. Echinacea
Specialisten en het grote publiek kennen de remedies van echinacea vrij goed. Naast de opvallende paarse bloemen, gebruiken mensen deze plant ook in de vorm van thee, sappen en extracten om het immuunsysteem te versterken en de gezondheid te verbeteren.
Zo benadrukt een studie in het tijdschrift Pharmacognosy Reviews (Engelse link) dat het een kruid is met immunostimulerende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Om precies te zijn, mensen gebruiken het om griep, verkoudheid en andere aandoeningen van het ademhalingssysteem te behandelen. Op dezelfde manier werkt het als een pijnstiller in gevallen van kiespijn, darmpijn, huidaandoeningen en artritis, naast andere ziekten.
Over de mogelijke bijwerkingen is er enige controverse. Hoewel een aantal onderzoeken heeft geconcludeerd (Engelse link) dat het veilig is, hebben anderen vastgesteld dat het bijwerkingen kan veroorzaken, zoals buikpijn en allergieën. Wees daarom wel voorzichtig.
4. Ginkgo biloba
Binnen de lijst van geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs staat ginkgo biloba bekend om zijn meerdere medicinale toepassingen. Het is een kruid dat veel mensen in de oosterse geneeskunde gebruiken, zowel in de vorm van capsules als tabletten, extracten, bladeren enzovoort.
Recent onderzoek, zoals gepubliceerd in Aging and Disease (Engelse link), toont aan dat de plant als bondgenoot bij het voorkomen van leeftijdsgerelateerde aandoeningen zijn potentieel heeft getoond. Het lijkt vooral de gezondheid van de hersenen te helpen door het risico op dementie te verminderen.
Daarnaast heeft een studie die in Drug Design, Development and Therapy onthuld (Engelse link) dat ginkgo ook componenten bevat die aan de behandeling van diabetes type 2 bijdragen.
Toch moeten onderzoekers meer onderzoeken uitvoeren om de veiligheid en werkzaamheid ervan te evalueren. Tot nu toe zijn mogelijke bijwerkingen zoals de volgende opgemerkt:
- Het kan een leveraandoening veroorzaken, waardoor het nodig is om leverenzymen onder controle te houden.
- Er is een samenwerking met antistollingsmiddelen en andere medicijnen.
- De zaden zijn giftig als ze worden ingeslikt.
- Specialisten associëren langdurig overmatig gebruik met een verhoogd risico op schildklierproblemen en leverkanker (waargenomen bij ratten).
- Tot slot veroorzaakt het bij een aantal mensen hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, duizeligheid of allergische reacties.
5. Sint-janskruid
Een aantal mensen kent sint-janskruid onder de naam ‘hypericum’. Het is een plant met kalmerende effecten, omdat het antidepressieve en anxiolytische functies heeft. In het bijzonder, zoals vermeld in een overzichtsartikel gepubliceerd in Systematic Reviews (Engelse link), bevat het hypericine en hyperforine.
Deze stoffen zijn werkzame stoffen met een antidepressivum die onder andere de verlichting van angst bevorderen. Het heeft ook antibacteriële en ontstekingsremmende effecten en wordt tegen de symptomen van de menopauze gebruikt (Engelse link). Over het algemeen zijn enkele bijwerkingen als de volgende:
- Geneesmiddeleninteractie
- Rusteloosheid
- Branderig en tintelend gevoel
- Duizeligheid
- Lichtgevoeligheid
- Prikkelbaarheid
- Maagklachten
6. Pepermunt
Als we het over de beste geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs hebben, dan mogen we pepermunt niet weglaten. Vanwege zijn eigenschappen is het een van de meest gebruikte kruiden ter wereld.
Mensen hebben de neiging om het te gebruiken om ongemak in het spijsverteringsstelsel, hoofdpijn en aandoeningen van het ademhalingssysteem te verzachten.
In dit verband stelt een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in Phytotherapy Research (Engelse link) dat muntblaadjes fenolische componenten bevatten, zoals rozemarijnzuur en verschillende flavonoïden waarvan de assimilatie helpt om de gezondheid te behouden.
Het heeft een ontstekingsremmende, antioxidante, antimicrobiële, pijnstillende en immunomodulerende werking. Over het algemeen is het matige gebruik ervan voor de meeste gezonde volwassenen veilig.
Bij overmatig gebruik kan het echter irriterend zijn (Engelse link). De plant kan ook een wisselwerking met bepaalde medicijnen hebben. Als je een behandeling met medicijnen ondergaat, dan is het het beste om je arts te raadplegen voordat je muntremedies probeert.
Wees voorzichtig met geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs
De wetenschap heeft veel van de eigenschappen van de bovengenoemde planten bewezen. Dit betekent echter niet dat we ze als eerste optie voor behandeling tegen ziekten kunnen gebruiken. Meestal zijn ze slechts een aanvulling om de symptomen van bepaalde aandoeningen te verminderen.
Toch zijn de effecten vaak tijdelijk en niet altijd zoals iemand verwacht. Hoe dan ook, onderzoeken wijzen erop dat ze voor veel mensen gunstig kunnen zijn. Om deze reden is het de moeite waard om ze een kans te geven als er geen contra-indicaties zijn. Raadpleeg bij twijfel je arts voor advies.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Veeresham C. Natural products derived from plants as a source of drugs. J Adv Pharm Technol Res. 2012;3(4):200-201. doi:10.4103/2231-4040.104709
- Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895-901. doi:10.3892/mmr.2010.377
- Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024-3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
-
Reider N, Sepp N, Fritsch P, Weinlich G, Jensen-Jarolim E. Anaphylaxis to camomile: clinical features and allergen cross-reactivity. Clin Exp Allergy. 2000 Oct;30(10):1436-43. doi: 10.1046/j.1365-2222.2000.00902.x. PMID: 10998021.
- Segal R, Pilote L. Warfarin interaction with Matricaria chamomilla. CMAJ. 2006;174(9):1281-1282. doi:10.1503/cmaj.051191
- Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
- López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK. Explorando los mecanismos farmacológicos del aceite esencial de lavanda ( Lavandula angustifolia ) en los objetivos del sistema nervioso central.
- Manayi A, Vazirian M, Saeidnia S. Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacogn Rev. 2015;9(17):63-72. doi:10.4103/0973-7847.156353
-
Barrett B. Medicinal properties of Echinacea: a critical review. Phytomedicine. 2003 Jan;10(1):66-86. doi: 10.1078/094471103321648692. PMID: 12622467.
- Zuo W, Yan F, Zhang B, Li J, Mei D. Advances in the Studies of Ginkgo Biloba Leaves Extract on Aging-Related Diseases. Aging Dis. 2017;8(6):812-826. Published 2017 Dec 1. doi:10.14336/AD.2017.0615
- Aziz TA, Hussain SA, Mahwi TO, Ahmed ZA, Rahman HS, Rasedee A. The efficacy and safety of Ginkgo biloba extract as an adjuvant in type 2 diabetes mellitus patients ineffectively managed with metformin: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Drug Des Devel Ther. 2018;12:735-742. Published 2018 Apr 5. doi:10.2147/DDDT.S157113
- Zhang L, Mao W, Guo X, et al. Ginkgo biloba Extract for Patients with Early Diabetic Nephropathy: A Systematic Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:689142. doi:10.1155/2013/689142
- Hashiguchi M, Ohta Y, Shimizu M, Maruyama J, Mochizuki M. Meta-analysis of the efficacy and safety of Ginkgo biloba extract for the treatment of dementia. J Pharm Health Care Sci. 2015;1:14. Published 2015 Apr 10. doi:10.1186/s40780-015-0014-7
- Apaydin EA, Maher AR, Shanman R, et al. A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder. Syst Rev. 2016;5(1):148. Published 2016 Sep 2. doi:10.1186/s13643-016-0325-2
-
Grube B, Walper A, Wheatley D. St. John’s Wort extract: efficacy for menopausal symptoms of psychological origin. Adv Ther. 1999 Jul-Aug;16(4):177-86. PMID: 10623319.
-
McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.
- Nath SS, Pandey C, Roy D. A near fatal case of high dose peppermint oil ingestion- Lessons learnt. Indian J Anaesth. 2012;56(6):582-584. doi:10.4103/0019-5049.104585