Curiositeiten over lichaamsvet die je waarschijnlijk nog niet wist

We maken ons vaak zorgen over ons lichaamsvet. Er zijn echter enkele feiten over lichaamsvet die je mening over dit essentiële deel van het menselijk lichaam wel eens kunnen veranderen!
Curiositeiten over lichaamsvet die je waarschijnlijk nog niet wist
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 05 november, 2022

Lichaamsvet is zacht, week, en heeft een slechte naam. Vet speelt echter ook een vitale rol in het soepel laten functioneren van ons lichaam. We slaan extra energie op in lichaamsvet. Het houdt ons warm en biedt opvulling voor onze inwendige organen.

Het scheidt ook chemische stoffen af die een rol spelen bij de eetlust. Bovendien helpt het bij het reguleren van de menstruatiecyclus.

Met andere woorden, in gezonde hoeveelheden is het een zeer noodzakelijk orgaan. Mensen lijken echter niet erg geïnteresseerd te zijn in lichaamsvet, behalve in hoe je het kunt verliezen. Lees verder om enkele dingen over lichaamsvet te leren die je waarschijnlijk nog niet wist!

Curiositeiten over lichaamsvet die je waarschijnlijk nog niet wist

1. Lichaamsvet heeft verschillende kleuren

Er zijn meerdere soorten lichaamsvet
Er zijn verschillende soorten lichaamsvet die ook echt in verschillende kleuren voorkomen.

Als je aan vet denkt, denk je waarschijnlijk aan wit spul in de buik, heupen en dijen dat energie opslaat tot je het nodig hebt. Er is echter ook bruin vet (Engelse link), dat het meest voorkomt bij pasgeborenen omdat het hen helpt hun lichaamstemperatuur stabiel te houden zonder te rillen.

In werkelijkheid blijkt dat ook volwassenen kleine hoeveelheden bruin vet hebben. Er moet echter nog veel onderzoek gedaan worden om precies vast te stellen welke rol het speelt. In 2012 publiceerden de verschillende wetenschappers van de Universiteit van Sherbrooke (Engelse link) een studie waaruit het volgende blijkt:

 • Wanneer de deelnemers aan de studie (die allemaal mannen waren) aan lage temperaturen werden blootgesteld, hielp het bruine vet in hun lichaam hen warm te blijven door wit vet als brandstof te gebruiken. Met andere woorden, het bruine vet verbrandde het witte vet om het lichaam van de nodige energie en warmte te voorzien.

2. Niet iedereen heeft evenveel bruin vet

Het meten van je taille

Mensen die zwaarlijvig zijn hebben echter bijna geen bruin vet. Onlangs hebben onderzoekers bestudeerd of het het gebrek aan bruin vet is dat zwaarlijvigheid veroorzaakt of dat het extra wit lichaamsvet is dat de activering van bruin vet verhindert.

Volgens onderzoeker Shingo Kajimura van het UCSF Diabetes Center hebben volwassenen ongeveer 50 gram bruin vet dat per jaar energie kan verbranden die overeenkomt met ongeveer 4,5 kilo wit vet. Mensen beginnen echter bruin vet te verliezen aan het eind van hun veertigste en het begin van hun vijftigste. Men denkt dat dit met zwaarlijvigheid en leeftijd te maken kan hebben.

 • Kajimura heeft proeven gedaan met bruin vet bij muizen om te zien of het in staat is de groei van wit vet te activeren of af te remmen. Hij heeft uitgelegd dat zijn team een remmer gevonden heeft om het enzym dat het vet helpt groeien te stoppen. Hij is nu op zoek naar de activator van bruin vet, waarvan hij hoopt dat die tot een remedie tegen zwaarlijvigheid kan leiden.
 • Shawn Talbott, een voedings-biochemicus, zei dat de hoeveelheid bruin vet bij de mens zo klein is dat het niet in staat geacht kan worden calorieën te verbranden of ons lichaam warm te houden (Engelse link).
 • Anderzijds zei Kajimura dat een geneesmiddel dat de energieverbrandende eigenschappen van bruin vet stimuleert een “realistische toekomst” is als deze lijn van onderzoek doorgaat.

We denken dat je het misschien leuk vindt om te lezen:
Wat is bruin vetweefsel en waarvoor is het belangrijk?

3. Lichaamsvet houdt ons warm

Lichaamsvet houdt ons warm

Alle vetcellen, niet alleen de bruine, kunnen de temperatuur direct waarnemen en op kou reageren door hun energie als warmte af te geven, volgens een studie uit 2013 (Engelse link) waarover ScienceNOW berichtte.

We weten dat je dit artikel leuk zult vinden:
Koude-intolerantie en individuele gevoeligheid

4. Lichaamsbeweging kan het gedrag van vetcel-DNA veranderen

Lichaamsbeweging kan ons lichaamsvet veranderen.

De hoeveelheid vet die ons lichaam heeft wordt voor een deel bepaald door de genetica. Onderzoekers van het Lund University Diabetes Center in Zweden ontdekten echter dat lichaamsbeweging een rol kan spelen bij het aan- of uitzetten van bepaalde genen die betrokken zijn bij vetopslag.

 • Om dit te bestuderen zogen de onderzoekers vetcellen uit tientallen sedentaire maar gezonde Zweedse mannen.
 • Daarna onderwierpen ze hen aan een zes maanden durend regime van beweging of tweemaal per week aerobicsles.
 • Aan het eind van de zes maanden hadden de mannen gewicht verloren en waren ze gezonder.
 • Maar dat niet alleen: ook veel van de vetcelgenen waren veranderd. Sommige daarvan hebben te maken met vetopslag en het risico op het ontstaan van zwaarlijvigheid of diabetes.

5. Niet alle vetcellen zijn hetzelfde

Sommige mensen zijn zwaarlijvig en metabolisch gezond, terwijl anderen stofwisselingsziekten hebben zoals diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.

Het blijkt dat deze verschillen op cellulair niveau te zien zijn. Een nieuwe studie in het tijdschrift Diabetology (Engelse link) suggereerde dat vetcellen bij ongezonde zwaarlijvige mensen er anders uitzien en zich anders gedragen dan vetcellen in gezonde zwaarlijvige mensen.

 • In plaats van nieuwe cellen aan te maken om meer vet op te slaan, zwellen de oorspronkelijke vetcellen bij ongezonde zwaarlijvige mensen gewoon op tot hun breekpunt. Dit leidt tot ontstekingen en vetophoping in organen zoals de lever en het hart.
 • Vetcellen bij gezonde zwaarlijvige mensen zijn echter kleiner. Bovendien maken ze nieuwe vetcellen aan als er meer vet nodig is en slaan ze dat vervolgens op.

6. Menselijk lichaamsvet zit vol potentiële stamcellen

lichaamsvet zit vol potentiële stamcellen
Vet bevat veelzijdige cellen die geïnduceerd kunnen worden om stamcellen te worden.

Geloof het of niet, de potentiële stamcellen die in lichaamsvet gevonden worden lijken op die uit embryo’s. In 2009 ontdekten onderzoekers van de Stanford School of Medicine dat menselijk vet dat tijdens een liposuctie verwijderd werd veelzijdige cellen bevatte die geïnduceerd kunnen worden om pluripotente stamcellen te worden, of cellen die vet, bot of spier kunnen worden.

Het proces was gemakkelijker dan het omzetten van huidcellen in stamcellen.

7. Vetcellen hebben ook slaap nodig

Door te beknibbelen op slaap, zou je schade kunnen toebrengen aan het vermogen van je vetlichaam om op insuline te reageren. Dit alles kan in de toekomst leiden tot gewichtstoename of diabetes.

Onderzoekers van de University of Chicago Medical School deden het volgende experiment:

 • Ze recruteerden zeven jonge, magere, gezonde mensen om aan de studie deel te nemen.
 • De eerste week brachten ze gedurende vier opeenvolgende nachten 8,5 uur in bed door.
 • Een maand later brachten ze nog maar 4,5 uur in bed door gedurende vier opeenvolgende nachten.
 • Tijdens de twee slaapperiodes was hun voedselinname identiek.
 • Aan het eind van elke periode van vier dagen verwijderden de onderzoekers vetcellen uit de buik van de vrijwilligers. Zo konden ze meten hoe die op insuline reageerden.
 • Na vier nachten van korte slaapsessies was de insulinegevoeligheid van de vetcellen met 30 procent verminderd.

Conclusie over lichaamsvet

Vet kan leiden tot problemen zoals zwaarlijvigheid. Maar niet alles aan zwaarlijvigheid is negatief. Vet daarentegen heeft eigenschappen en effecten op het menselijk lichaam die positief zijn en het is belangrijk dat we begrijpen wat die zijn.

Als je vragen hebt over je lichaamsvetgehalte, raden we je aan naar een arts te gaan, zodat die het kan beoordelen en de meest geschikte behandeling kan voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Manuel Moreno, G. (2012). Definición y clasificación de la obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70288-2
 • Rubio Hererra, M. A., Salas-Salvadó, J., Barbany, M., Moreno, B., Aranceta, J., Bellido, D., … Vidal, J. (2007). Consenso SEEDO 2007 para la evaluación del sobrepeso y la obesidad y el establecimiento de criterios de intervención terapéutica. In Revista Española de Obesidad. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(07)72531-9
 • Godínez Gutiérrez, S. A., Marmolejo Orozco, G. E., Márquez Rodríguez, E., Siordia Vázquez, J. de J., & Baeza Camacho, R. (2002). La grasa visceral y su importancia en obesidad. Revista de Endocrinología y Nutrición.
 • Casanueva, E., & Flores-Quijano, M. E. (2008). Nutriologia Medica. In Nutriología Médica. https://doi.org/10.1016/j.jvolgeores.2004.08.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.