Koude-intolerantie en individuele gevoeligheid

Aandoeningen zoals bloedarmoede, anorexia of hypothyreoïdie kunnen ervoor zorgen dat we een koude-intolerantie ontwikkelen. Daarom is het belangrijk een deskundige te raadplegen als je merkt dat je gevoeligheid voor temperatuur sterker is dan normaal.
Koude-intolerantie en individuele gevoeligheid

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 23 augustus, 2022

Koude-intolerantie kan lastig zijn. Hoewel het gebruikelijk is om mensen in korte mouwen buiten te zien en zelfs in meren te zien zwemmen bij koude temperaturen, is het niet ongewoon om mensen te kennen die in de winter het huis niet uit willen. Wat maakt sommige mensen gevoeliger voor koude temperaturen?

Ieder mens heeft een individuele gevoeligheid voor temperatuur. Deze gevoeligheid kan echter veranderen. Het kan een ziekteverschijnsel zijn als men lage temperaturen opeens niet meer kan verdragen.

Bepaalde factoren verhogen het risico op koude-intolerantie, zoals een laag vetgehalte of een chronisch gezondheidsprobleem. In het artikel van vandaag zullen de belangrijkste oorzaken van deze aandoening worden beschreven en hoe de diagnose kan worden gesteld.

Koude-intolerantie – waarom zijn sommige mensen gevoeliger voor lage temperaturen?

Een vrouw houdt haar handen tegen de verwarming

Het soort koude-intolerantie waarbij iemand er niet tegen kan om buiten te zijn, is meestal een symptoom dat er iets mis is met het lichaam. Een van de meest voorkomende oorzaken is een laag vetpercentage, zoals we hierboven hebben vermeld. Vet isoleert namelijk en stelt ons in staat om onze lichaamswarmte te behouden.

Ook de hormonale veranderingen in bepaalde fasen kunnen dit probleem veroorzaken, vooral tijdens de menopauze. Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van opvliegers, maar een verhoogde gevoeligheid voor temperatuursveranderingen komt ook vaak voor.

Bovendien kan het een symptoom zijn van een infectie, zoals een verkoudheid of griep. Hetzelfde geldt voor mensen met stofwisselingsproblemen. Het lichaam genereert ook minder lichaamswarmte bij gebrek aan schildklierhormonen bij mensen met hypothyreoïdie.

Andere aandoeningen die tot koude-intolerantie leiden

Een vrouw met weinig koude-intolerantie

Bloedarmoede is een aandoening waarbij een probleem is met de rode bloedcellen in het bloed. Het kan zijn omdat er niet genoeg hemoglobine aanwezig is, de stof die verantwoordelijk is voor het vervoer van zuurstof. Er kan ook sprake zijn van een afname van het aantal rode bloedcellen of van abnormaal gevormde cellen.

De symptomen van bloedarmoede variëren en zijn voor het grootste deel niet-specifiek. Mensen met deze aandoening voelen zich meestal moe en zwak, en sommigen verdragen ook geen kou. In dit geval is het symptoom te wijten aan de verstoring die bloedarmoede  kan veroorzaken.

Bepaalde bloedvatproblemen kunnen ook een rol spelen, waaronder het fenomeen van Raynaud. Dit is een aandoening waarbij er een abnormale vernauwing van de bloedvaten optreedt als reactie op bepaalde stimuli, zoals kou of stress.

Koude-intolerantie kan daarnaast het gevolg zijn van een chronische ziekte die bekend staat als fibromyalgie. Mensen met deze aandoening hebben gegeneraliseerde spier- en botpijn, die vaak gepaard gaan met overgevoeligheid.

  • De incidentie van deze aandoening is veel hoger bij vrouwen dan bij mannen.
  • Er zijn geen letsels bij deze aandoening die dit soort reacties kunnen verklaren, maar het is wel invaliderend.
  • De rustpatronen en dus het psychisch welzijn worden er ook door verstoord.

Tenslotte moet worden opgemerkt dat, hoewel dit niet vaak voorkomt, de oorzaak in de hypothalamus zou kunnen liggen. Dat is het gebied van de hersenen dat de lichaamstemperatuur regelt. Daarom kan elke ziekte die dit orgaan aantast, ook de temperatuurregeling veranderen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
10 dingen die je opmerkt na douchen met koud water

Hoe diagnosticeer je dit probleem?

Een arts schrijft iets op een vel papier

Een arts moet een uitgebreid lichamelijk onderzoek doen om de oorzaak van koude-intolerantie vast te stellen. Allereerst zal hij waarschijnlijk iemands gewicht en vetpercentage controleren en ook een bloedonderzoek doen.

Dit onderzoek zal het peil van de schildklierhormonen aantonen en bepalen of er sprake is van bloedarmoede of een andere aandoening. De arts zal waarschijnlijk nog meer tests doen als er geen duidelijke diagnose is gesteld, zoals een probleem met de hypothalamus.

Denk er dus om dat langdurige koude-intolerantie een reden is om een arts te raadplegen. Het kan namelijk een symptoom zijn van een andere ziekte. Je kunt dus beter het zekere voor het onzekere nemen en onderzoek laten doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.