Wat is fibromyalgie, de ziekte die Andrea Levy heeft?

Moeilijkheden bij het spreken in het openbaar, evenals bij het uitvoeren van vele dagelijkse activiteiten, kunnen te wijten zijn aan fibromyalgie. Dit is ook het geval bij Andrea Levy, die zich onlangs uitsprak over de aandoening.  Lees meer in dit artikel!
Wat is fibromyalgie, de ziekte die Andrea Levy heeft?
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Maite Córdova Vena

Laatste update: 07 november, 2022

Onlangs sprak Andrea Levy, hoofd cultuur, sport en toerisme van de gemeenteraad van Madrid en woordvoerder van de gemeentelijke overheid, in het openbaar. Dit leidde tot kritiek van kijkers en gebruikers van sociale media. Haar lezing was namelijk niet vloeiend en ze leek te blokkeren. De reden? Volgens Levy zelf komt het door fibromyalgie. Maar wat is fibromyalgie precies?

Hoewel de ziekte een reële aandoening is die veel mensen treft, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie het pas in 1992 erkend. Tot op heden treft het 5,4% van de algemene bevolking en 92,7% van de patiënten zijn vrouwen, volgens gegevens van de Fibromyalgia Association.

Sommigen hebben zich afgevraagd of dit de reden is waarom de presentatie van Andrea Levy niet was zoals verwacht. Laten we dus eens kijken wat fibromyalgie is en welke symptomen mensen met deze aandoening kunnen vertonen.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie (FM) is een chronische ziekte die vrouwen van middelbare leeftijd vaker lijkt te treffen. De oorzaak is onbekend, maar waarnemingen tonen aan dat het symptomen veroorzaakt die zouden kunnen verklaren wat er met Andrea Levy gebeurt als ze spreekt in het openbaar en bij andere aspecten van haar leven.

Volgens sommige onderzoeken (Spaanse link) leiden de stoornissen die verband houden met het probleem tot een toestand van burn-out. Dat wil zeggen, het gaat om acute en intense stress die het moeilijk maakt om de gebruikelijke taken uit te voeren. Niet omdat het specifieke tekens zijn, maar omdat ze de kwaliteit van leven aantasten.

De symptomen kunnen worden verergerd door verschillende factoren:

 • Spanning
 • Slaapgebrek
 • Temperatuurveranderingen

Het meest kenmerkende symptoom van fibromyalgie is continue en gegeneraliseerde pijn door het hele lichaam, zowel in spieren, gewrichten als pezen van het boven- en onderlichaam. Andrea Levy merkt op dat deze pijn bijna ‘verlammend’ kan zijn en haar nachtrust beïnvloedt.

Algemene malaise, slaapgebrek, uitputting, gebrek aan energie en andere ongemakken, zelfs als er medicatie wordt gebruikt om ermee om te gaan, hebben deze invloed op de kwaliteit van leven.

En dus ook op hun professionele prestaties. Een onderzoek in het blad Clinical Rheumatology (Spaanse link) suggereerde meer dan 10 jaar geleden dat deze aandoening een oorzaak is van tijdelijke arbeidsongeschiktheid van werknemers.

Wat is fibromyalgie

Wat zijn de symptomen die verband houden met fibromyalgie?

Volgens wetenschappelijke literatuur (Spaanse link) is pijn het belangrijkste symptoom van de ziekte van Andrea Levy. Hoewel er theorieën zijn ontwikkeld om de oorsprong te verklaren, is het niet helemaal duidelijk. Auto-immuunproblemen, genetica en de rol van oxidatieve stress in het metabolisme zijn overwogen.

De symptomen die verband houden met fibromyalgie zijn de volgende:

 • Stijfheid: vooral ochtendstijfheid. Het is bijvoorbeeld moeilijk om de vingers te bewegen, de benen te strekken en de rug te buigen. Deze stijfheid kan geleidelijk en diffuus zijn en nieuwe pijnen veroorzaken, zoals spanningshoofdpijn en veranderingen van de peristaltiek die tot koliek leiden.
 • Kaakgewrichtsdisfunctie: samen met stijfheid en spiercontracturen in het gezicht verliest de kaak functionaliteit.
 • Overgevoeligheid en vermoeidheidssyndroom: dit is extreme vermoeidheid die de persoon in kwestie verhindert dagelijkse activiteiten uit te voeren. Zelfs als ze rusten, hebben ze niet het gevoel dat ze herstellen.
 • Brainfog of hersenmist: intense mentale vermoeidheid die bij patiënten chronische pijn veroorzaakt. Tegelijkertijd ontwikkelen zich concentratieproblemen en problemen met het kortetermijngeheugen.
 • Angst en depressie (Spaanse link): typisch voor alle stress die zich ophoopt bij de persoon met chronische pijn die niet in staat is om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Er is ook gesuggereerd dat sommige gevallen van fibromyalgie ondergeschikt zijn aan stemmingsstoornissen en niet andersom. Het is duidelijk dat de prognose in deze situaties kan verslechteren.
Vrouw kan niet slapen door de pijn

Symptomen die iemands kwaliteit van leven beïnvloeden

Op basis van het bovenstaande wordt fibromyalgie begrepen als een ziekte die niet alleen de kwaliteit van leven beïnvloedt, maar ook de sociale ontwikkeling van een persoon. Daarom zou het niet misstaan om dit als de oorzaak van verschillende problemen op het werk te beschouwen.

Andrea Levy, die aangeeft dat ze afgelopen juli de diagnose van deze ziekte heeft gekregen, zegt dat het omgaan met het ongemak een strijd op zich is.

De behandeling van fibromyalgie is een strijd met verschillende open fronten

Er is geen remedie voor fibromyalgie en behandeling kan alleen de symptomen die door de patiënt worden ervaren, verlichten. Niet-opioïde analgetica, de toepassing van lokale warmte, fysiotherapeutische massages en oefeningen maken deel uit van het therapeutische arsenaal.

Stressmanagement en, indien van toepassing, het voorschrijven van antidepressiva, is essentieel voor het verbeteren van de nachtrust. Het is een strijd met verschillende open fronten, omdat niet alleen het fysieke ongemak moet worden aangepakt, maar ook de emotionele stress die fibromyalgie bij patiënten veroorzaakt.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, Consumentenzaken en Sociaal Welzijn, verduidelijkt het volgende:

”Het doel van FM-management is het verlichten van symptomen en het in stand houden van de functionele capaciteit in de persoonlijke, familiale en professionele sfeer van de patiënt, het voorkomen van verslechtering van hun kwaliteit van leven of het zoveel mogelijk minimaliseren.”

Als jij of een naaste vermoedt dat je lijdt aan fibromyalgie, raadpleeg dan je vertrouwde arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ramírez, Mónica Teresa González, René Landero Hernández, and Javier García-Campayo. “Fibromialgia: relación de síntomas somáticos, burnout e impacto de la enfermedad.” Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace 93 (2010): 16-22.
 • Franco-Vicario, Ricardo. “La fibromialgia. Un paradigma de estrés existencial.” Gaceta médica de Bilbao 103.1 (2006): 7-7.
 • Salido, Marina, et al. “Factores relacionados con la incapacidad temporal en pacientes con fibromialgia.” Reumatología Clínica 3.2 (2007): 67-72.
 • Covarrubias-Gómez, Alfredo, and Orlando Carrillo-Torres. “Actualidades conceptuales sobre fibromialgia.” Revista Mexicana de Anestesiología 39.1 (2016): 58-63.
 • Latorre-Santiago, D., and M. Torres-Lacomba. “REVISIÓN/REVIEW FIBROMYALGIA AND THERAPEUTIC EXERCISE. QUALITATIVE SYSTEMATIC REVIEW FIBROMIALGIA Y EJERCICIO TERAPEÚTICO. REVISIÓN SISTEMÁTICA CUALITATIVA.” International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport 17.65 (2017): 183-204.
 • Villanueva, V. L., et al. “Fibromialgia: diagnóstico y tratamiento. El estado de la cuestión.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.7 (2004): 50-63.
 • Revuelta Evrard, E., E. Segura Escobar, and J. Paulino Tevar. “Depresión, ansiedad y fibromialgia.” Revista de la Sociedad Española del dolor 17.7 (2010): 326-332.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.