Is fibromyalgie gerelateerd aan de darmflora?

Fibromyalgie kan gerelateerd zijn aan een hoger niveau van bepaalde bacteriën in de darmflora, althans dat beweren bepaalde studies. Dit kan ook gelden voor de intensiteit van de symptomen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, is het een kans om nieuwe behandelingen te bedenken.
Is fibromyalgie gerelateerd aan de darmflora?

Laatste update: 02 juli, 2020

De darmflora is zeer fascinerend en maakt deel uit van het meest interessante onderzoek van de afgelopen jaren. Het is de verzameling van micro-organismen die in de darm leven, waaronder verschillende soorten bacteriën, virussen en zelfs schimmels.

De darmflora dient vele onmisbare doelen in het lichaam. Zoals veel mensen weten, zijn deze bacteriën onmisbaar om voedsel goed te verteren. Dat is echter niet hun enige rol in je lichaam.

De samenstelling van jouw darmflora kan afhankelijk zijn van veel verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld obesitas. In dit artikel leggen we uit hoe fibromyalgie, een ziekte die chronische pijn veroorzaakt, gerelateerd is aan de darmflora.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een complexe ziekte, waar ongeveer 3% van de bevolking aan lijdt. Het komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door algemene spier- en skeletpijn.

De pijn heeft geen waarneembare oorzaak. Bovendien gaat het normaal gesproken gepaard met onder andere de volgende problemen:

  • vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • stemmingswisselingen

De oorzaak lijkt een verandering te zijn in de manier waarop de hersenen pijnlijke prikkels verwerken, waardoor deze intensiever worden.

Artsen hebben situaties waargenomen die typische symptomen van fibromyalgie bij veel patiënten uitlokken. Ze hebben bijvoorbeeld waargenomen dat stress of infecties het kunnen uitlokken. Tot voor kort hadden ze echter nog nooit een relatie met de darmflora opgemerkt.

Een uitvergroting van de darmflora

Hoe is fibromyalgie gerelateerd aan de darmflora?

Zoals we al hebben gezegd, bestaat de darmflora uit alle micro-organismen die in je spijsverteringssysteem aanwezig zijn. Het zijn:

  • bacteriën,
  • schimmels
  • virussen

Deze hebben allemaal een nauwe relatie met het lichaam. In de afgelopen jaren hebben onderzoekers aangetoond dat de darmflora een wisselwerking heeft met het lichaam. Dat wil zeggen, de samenstelling van je darmmicrobiota heeft een invloed op vele aspecten van je gezondheid. In essentie heeft elke persoon namelijk een andere samenstelling.

Een studie die is uitgevoerd aan de McGill-Universiteit richtte zich op het observeren van de darmflora van mensen met fibromyalgie. Voor de studie is gebruik gemaakt van monsters van 156 vrouwen, waarvan 77 met fibromyalgie.

De onderzoekers bestudeerden de soorten bacteriën die in de darmflora van elk van de patiënten leven. Ook probeerden ze te bepalen welke bacteriën hogere en lagere concentraties hadden in elke persoon.

Wat werd er ontdekt in de darmflora van mensen met fibromyalgie?

Bij het bestuderen van al deze mensen hebben de onderzoekers veel verschillen waargenomen in de samenstelling van de darmbacteriën bij de mensen met fibromyalgie. Als eerste merkten ze op dat de symptomen van de ziekte verband hielden met een verandering in het aandeel van de bacterie.

Ook merkten ze op dat de intensiteit van de symptomen in verband kon worden gebracht met de darmflora. Dat wil zeggen dat er een grotere hoeveelheid van bepaalde bacteriën was bij mensen die bijvoorbeeld veel pijn en vermoeidheid ervoeren.

Het probleem met de studie is dat het nog steeds niet duidelijk is of de veranderingen in de darmmicrobiota fibromyalgie veroorzaken, of dat ze gewoon een kenmerk van de ziekte zijn. Het onderzoek was echter meer gericht op de pijnklachten.

Onderzoekers moeten nog steeds onderzoeken of dezelfde veranderingen in de darmflora optreden bij andere ziekten met chronische pijn. Op die manier kunnen ze namelijk zien of het echt gerelateerd is.

Een vrouw reikt met haar hand naar haar nek

Wat betekent het dat de darmflora en fibromyalgie waarschijnlijk gerelateerd zijn?

Het feit dat de darmflora in verband kan worden gebracht met fibromyalgie opent een breed scala aan mogelijkheden. Onderzoekers zouden bijvoorbeeld behandelingen en nieuwe diagnostische methoden kunnen ontwikkelen die mensen helpen de ziekte beter te beheersen.

Artsen gebruiken momenteel de verandering van de darmflora om bepaalde aandoeningen te behandelen. Bovendien is fibromyalgie een ziekte die echt arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken, dus dit verband biedt hoop voor de toekomst van patiënten met deze aandoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García-García-de-Paredes, A., Rodríguez-de-Santiago, E., Aguilera-Castro, L., Ferre-Aracil, C., & López-Sanromán, A. (2015). Trasplante de microbiota fecal. Gastroenterologia y Hepatologia, 38(3), 123–134. https://doi.org/10.1016/j.gastrohep.2014.07.010
  • Minerbi, A., Gonzalez, E., Brereton, N. J. B., Anjarkouchian, A., Dewar, K., Fitzcharles, M.-A., … Shir, Y. (2019). Altered microbiome composition in individuals with fibromyalgia. PAIN, 160(11), 2589–2602. https://doi.org/10.1097/j.pain.0000000000001640
  • Malatji, B. G., Meyer, H., Mason, S., Engelke, U. F. H., Wevers, R. A., van Reenen, M., & Reinecke, C. J. (2017). A diagnostic biomarker profile for fibromyalgia syndrome based on an NMR metabolomics study of selected patients and controls. BMC Neurology, 17(1), 88. https://doi.org/10.1186/s12883-017-0863-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.