Kruiden die de symptomen van fibromyalgie verlichten

Gecombineerd met traditionele medicijnen kunnen een aantal geneeskrachtige kruiden de symptomen van fibromyalgie beter draagbaar maken. Neem bijvoorbeeld cayennepeper, dat peper bevat om de pijn te verminderen.
Kruiden die de symptomen van fibromyalgie verlichten

Laatste update: 10 januari, 2019

Vandaag de dag zijn de oorzaken van fibromyalgie nog altijd in onderzoek. Deze stoornis moet dus worden benaderd op een multidisciplinaire manier. Wellicht kunnen bepaalde kruiden de symptomen van fibromyalgie verlichten.

Naast goede leefgewoonten, medisch advies en goede voeding, zouden de volgende geneeskrachtige planten ook een groot verschil van dag tot dag kunnen maken.

Geneeskrachtige planten die de symptomen van fibromyalgie zouden kunnen verlichten

Kruiden die de symptomen van fibromyalgie verlichten

Je zou jezelf echter kunnen afvragen of er werkelijk geneeskrachtige planten zijn die kunnen helpen met dit probleem.

De afdeling Fysiologie aan de Federale Universiteit van Sergipe (Brazilië) ontdekte dat verschillende natuurlijke geneesmiddelen kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van fibromyalgie op verschillende fronten.

We moeten wel duidelijk vermelden dat deze je uiteraard niet kunnen genezen tot het punt dat je je normale activiteiten weer kunt oppakken zonder een spoor van pijn of vermoeidheid.

Deze geneeskrachtige kruiden kunnen ook alleen helpen bij het verlichten van de symptomen van fibromyalgie. Daardoor worden ze draaglijker, indien gebruikt in combinatie met andere behandelingen en strategieën, zoals voorgeschreven medicatie, psychologische behandeling en voedingsrichtlijnen.

Laten we eerst eens kijken waarbij deze kruiden zouden kunnen helpen:

 • Verbeteren van de slaapkwaliteit
 • Verminderen van symptomen van depressie
 • Pijn verminderen
 • Stijfheid in de gewrichten verminderen
 • Ontstekingen verminderen
 • Het verminderen van angsten
 • Vermoeidheid verminderen

Kruiden die de symptomen van fibromyalgie verlichten

Welke planten zijn hiervoor het meest nuttig?

1. Harpagofito

Deze plant staat ook bekend als “duivelsklauw” en je kunt hem vinden in natuurwinkels en apotheken in de vorm van tabletten of theezakjes.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid raadt dit kruid aan aan iedereen die lijdt aan pijn in de gewrichten, reuma en artritis. Het is een uitstekende ontstekingsremmer en zou ook goed voor het verlichten van pijn zijn. En weet je wat het beste is? Er zijn geen negatieve bijwerkingen, iets wat maar zelden voorkomt bij traditionele medicijnen.

Het kan ook helpen het lichaam te herstellen van trauma en helpt bij het verlichten van problemen met de spijsvertering en het maagdarmstelsel. Duivelsklauw is zeer geschikt voor patiënten met fibromyalgie, vooral als je het iedere ochtend gebruikt.

2. Hertshooi

Een van de soorten van dit kruid is ook bekend als de Sint-Janskruid. Hertshooi zou zeer effectief zijn bij het op een natuurlijke manier aanpakken van verdriet, ontmoediging en milde depressie geassocieerd met fibromyalgie.

Bovendien levert de thee van deze plant het lichaam organische zuren, etherische oliën, keratine, limoneen en tannines. Het is echt een natuurlijk wonder dat het proberen waard is, vooral in de ochtend en de middag.

3. Cayennepeper

Dit is het kruid waar je het meest verrast van zou kunnen zijn. Het wordt namelijk vaak algemeen aangenomen dat cayennepeper juist ontstekingen veroorzaakt.

Het is echter eigenlijk heel gezond – op dezelfde wijze als knoflook, gember en mosterdzaad. De deugden van cayennepeper worden namelijk veroorzaakt door capsaïcine, dat het vrijkomen van pijnstillende elementen bevordert.

Je hebt vast wel eens gehoord van een aantal actuele crèmes die capsaïcine bevatten en gebruikt worden bij het verminderen van pijn. Dus maak je geen zorgen. Probeer om per dag twee glazen thee bereid met cayennepeper te drinken.

 • De beste manier om te profiteren van de prachtige eigenschappen van dit kruid is door een ​​groene thee te bereiden met een snufje cayennepeper en een paar druppels citroensap.
 • Laat het vervolgens gedurende een paar minuten trekken.
 • Voeg daarna een theelepel honing toe.
 • Drink het tot slot op en je zal zien hoeveel beter je je voelt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Harpagophytum: Devils claw research
 • Review of Anti-Inflammatory Herbal Medicines
 • Short-term efficacy of topical capsaicin therapy in severely affected fibromyalgia patients.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.