9 cosmetische planten die je in je tuin en in potten kunt hebben
Haarlichters met kamille, vochtinbrengers met aloëvera en rozenwater zijn enkele cosmetische recepten die je thuis kunt bereiden, zolang je deze en andere planten in je tuin hebt. Het handgemaakte gebruik ervan evenaart de doelstelling van industrieën die de voorkeur geven aan de natuurlijke samenstelling van hun producten.
Cosmetische gewassen zijn, naast het verfraaien van het exterieur, goed voor de gezondheid en helpen het geld te besparen dat je zou uitgeven aan bepaalde crèmes, lotions en zalven. Laten we er meer over leren.
Welke voordelen heb je van cosmetische planten in je tuin?
Kruiden, bladeren en bloemen bij de hand hebben die nuttig zijn bij het maken van schoonheidsproducten is een droom die werkelijkheid kan worden als je een ruimte in de tuin inruimt of potten op het balkon hebt staan. Het doel is het planten van planten met esthetische voordelen.
Net als in de geneeskunde heeft plantkunde grote effecten op schoonheid, dankzij de eigenschappen en kenmerken van talloze soorten die bijdragen aan het verzachten, hydrateren en reinigen van de huid. Ze kunnen ook beschadigd haar regenereren, irritaties verzachten, roos bestrijden en samentrekkend zijn.
Wat doen cosmetische planten nog meer voor je? Hier zijn slechts enkele van hun voordelen:
- Ze helpen ontstekingen en zwellingen te verlichten.
- Ze zorgen voor natuurlijke parfums.
- Cosmetische planten verminderen brandplekken.
- Ze grijpen in bij acnebehandelingen.
Cosmetische planten die je in je tuin en in potten kunt hebben
Misschien heb je thuis planten voor cosmetische doeleinden en weet je het niet. Of misschien wil je kruiden en bloemen voor dat doel planten, maar heb je een beetje begeleiding nodig. Let in beide gevallen op de soorten die we aanbevelen en die zowel in potten als in aarde gedijen. Cosmetische planten in je tuin kunnen gebruikt worden om sommige van de chemicaliën in merkcosmetica te vervangen.
We nodigen je uit om ook dit artikel te lezen:
Tulpen planten en verzorgen
1. Kamille
Met gemak zou kamille de koningin van de cosmetische planten kunnen zijn, want het is nuttig voor veel dingen, zoals die hieronder worden besproken:
- Het bleken van haar
- Het verbeteren van acne en eczeem
- Het verzachten en wit maken van de huid
- Het regenereren van de huid na verwondingen
- Als basis van shampoos en conditioners
Het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link) spreekt over de biologische invloed van kamilleolie als antioxidant en ontstekingsremmer voor de dermis. Aan de andere kant belicht (Engelse link) het Scientific Literature Review for Public Comment variaties van Matricaria en Romeinse kamille als geurversterkers en conditioneringsmiddelen in cosmetica.
Deze bloemen doen het vooral goed in potten, hoewel direct planten in de grond niet onmogelijk is. Als je een balkon hebt, toon ze dan; in tuinen is het een relatief groot stuk grond waard om kamille te planten.
2. Rozen
Rozen, in hun duizenden variëteiten, worden gebruikt in scrubs, zepen, tonics en adstringenten voor de huid. De laatste twee worden meestal verkregen door ze te mengen met gedestilleerd water. Door hun hydraterende, geurige en verfrissende eigenschappen zijn ze favoriet in de natuurlijke cosmetica.
Folia Dermatológica Peruana benadrukt de Damascusroos en de witte en rode rozen als primordiaal in essentiële oliën, exclusief voor de parfumerie, en in de aromatisering van lotions en crèmes.
3. Rozenbottel
Rozenbottel is een kruid dat op commerciële etiketten “eeuwige jeugd” wordt beloofd. Het werkt als ingrediënt voor lotions die striae bestrijden en de door brandwonden en littekens beschadigde lederhuid herstellen. Het hydrateert de hoofdhuid en voorkomt schilfering, evenals roos.
Het wordt geplant met stekjes. Ze doen het het beste in plastic potten totdat ze hoog genoeg zijn om optimale beworteling te krijgen.
4. Aloëvera
Deze soort plant wordt vermeerderd door zaden en stekken, en geeft de voorkeur aan kalkrijke bodems met een goede drainage en de juiste hoeveelheden organisch materiaal, zoals vermeld (Spaanse link) in een artikel van Natura Medicatrix (in het Spaans). Aloëvera wordt beschouwd als een goed middel voor de droge, geïrriteerde en zeer gevoelige huid.
Naast de cosmetische eigenschappen heeft het antimicrobiële, hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat aminozuren, mineralen, vitaminen en vette oliën.
Volgens het Mexican Journal of Chemical Engineering is aloëveragel (zoals het ook genoemd wordt) de basis van veel zeep, gezichtscrèmes, shampoos, crèmes en andere toiletartikelen. Offarm voegt eraan toe (Spaanse link) dat dit vetplantje verzachtende eigenschappen heeft (artikel in het Spaans).
Vind je dit artikel leuk? Lees hier meer:
Behandeling van rozemarijn en brandnetel voor je haar
5. Rozemarijn
Rozemarijn bloeit bijna het hele jaar door, dus het zal geen probleem zijn om in de tuin of in huis, in een pot, van zijn aangename aroma te genieten. Deze soort is een bondgenoot om grijs haar te verbergen, de hoofdhuid te hydrateren, vroegtijdige veroudering van de huid te vertragen , en kan zelfs gebruikt worden om te parfumeren.
Prisma Tecnológico wijst op het goede van rozemarijn dat de huid verzacht en hydrateert. Door destillatie en door zijn extracten voor essentiële olie werkt het mee aan de samenstelling van toiletzepen. De werkzame bestanddelen van deze tuinplant zijn geconcentreerd in de bladeren; hij bezit ook flavonoïden, polyfenolen en diterpenen.
Je maakt rozemarijnolie door de schone takken ervan toe te voegen aan een fles met olijfolie, de fles af te sluiten en een maand te laten staan op een donkere plaats. Na deze tijd zeef je het preparaat en doe je het over in een glazen container. De manier om het te gebruiken is door het op het haar of de aangetaste huid aan te brengen.
6. Lavendel
Lavendel is een groenblijvende plant, die het dus op prijs stelt om buiten een flinke dosis zonlicht te ontvangen. Het wordt vaak voorgesteld als hulpmiddel bij de behandeling van acne, rimpels en striae.
Wil je een handgemaakte lavendelzeep maken? Nou, dat kan! De geur ervan is de hoofdrolspeler van deze producten, evenals crèmes om te hydrateren en te ontspannen. De bloemen worden gebruikt in exfoliërende samenstellingen, deodorants en badgels.
De olie ervan, gecombineerd met andere kruiden, zoals rozemarijn, zou de tekenen van huidveroudering vertragen. Het bevordert de synthese van hyaluronzuur en collageen, aldus het Scientific Journal of Aesthetics and Cosmetology.
7. Saffraan
De cosmetische activiteit van saffraanverbindingen is nuttig voor persoonlijke verzorging (Engelse link) volgens het Indonesian Journal of Pharmaceutics. Op zich is het nuttig (Engelse link) voor het volgende toepassingen:
- Parfumeren.
- Beschermen tegen de zon.
- Het verstevigen van de huid.
- Verspreiden van oneffenheden in de huid.
De bollen van Crocus sativus (zijn wetenschappelijke naam) hebben een licht kalkrijke bodem met voldoende afwatering nodig om de bloemen tussen oktober en november te laten bloeien. De grondstof van deze plant wordt gebruikt bij de vervaardiging van reinigingscrèmes.
8. Calendula
Het Multidisciplinary Institute of Digital Edition belicht (Engelse link) het onderzoek naar de bioactieve bestanddelen die in de extracten van de goudsbloem worden gevonden. Deze worden vervolgens verwerkt in cosmetica voor het maken van oogcontouren en andere stoffen die de huid verfrissen na blootstelling aan de zon.
De wetenschappelijke database Cosmetics Info wijst op (Engelse link) het gebruik van calendula in olie voor huidverzorging en als ingrediënt in parfums. De bloemen en bladeren worden ook gebruikt op likdoorns en wratten, en tegen een vette teint.
9. Salie
Saliewater, bladeren, bloem en stengelextract, evenals olie, zijn nuttig in colognes, shampoos en ontharingscrèmes (Engelse link) volgens Cosmetics Info. Deze plant vraagt om zon en vochtige grond, dus capillaire irrigatie wordt aanbevolen.
Hij groeit buiten, hoewel hij binnenshuis overleeft. Voortplanting gebeurt door zaden, stekken of zaailingen. Als je wat exemplaren in de tuin hebt staan, kun je er een paar overplanten in potten.
De waarde van een tuin met cosmetische planten
Door ze te koken, te pletten, te malen of in hun oorspronkelijke vorm toe te passen, kunnen veel eenvoudig te kweken planten ons helpen onze huid en ons haar te verzorgen. In feite staan ze bekend als fyto-ingrediënten – dat zijn alle plantaardige grondstoffen die verwerkt worden in cosmetische en farmaceutische recepten.
Vandaar de populariteit van cosmetische tuinen. Ze zijn goedkoper en net zo winstgevend.
Je kunt botanische extracten gebruiken die je thuis hebt gekweekt. Vergeet echter niet om altijd een arts te raadplegen over de topische toepassing van planten, vooral als je een bepaalde diagnose hebt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Al-Snafi, A. E. (2016). The pharmacology of Crocus sativus-A review. IOSR Journal of Pharmacy, 6(6), 8-38.
- Alvarado González J, Arzate Vázquez I, Calderón Domínguez G, Chanona Pérez J, Domínguez Fernández R, Garibay Febles V, Gutiérrez López G, Welti Chanes J. El gel de Aloe vera: estructura, composición, química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. Vol. 11. Núm. 1. México; 2012. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62024415003
- Almeida I, Cruz M, Salvador Ferreira M, Silva D, Sousa Lobo J. Actividad antiinflamatoria del extracto de la flor de Calendula officinalis L. Multidisciplinary Digital Publishing Institute. Suiza; 2021. https://www.mdpi.com/2079-9284/8/2/31
- Botta i Orfila, A., & Vila Casanovas, R. (2017). Evidencias para el empleo del aceite de rosa mosqueta en heridas y cicatrices cutáneas. Rev. fitoter, 133-143.
- Evaluación de seguridad de la manzanilla como ingrediente usado en cosmética. Revisión de literatura científica para comentario público. Estados Unidos; 2013. https://www.cir-safety.org/sites/default/files/chamom022013slr.pdf
- Extracto de caléndula officinalis. Cosmetics Info. Estados Unidos. https://www.cosmeticsinfo.org/ingredients/calendula-officinalis-extract/
- Extracto de raíz de Salvia officinalis (salvia). Cosmetics Info. Estados Unidos. https://www.cosmeticsinfo.org/ingredients/salvia-officinalis-sage-root-extract/
- Gonsales Spíndola D, Henriques Ribeiro Machado A, Rodrigues Leite Silva V, et al. Efectos antienvejecimiento de los aceites esenciales de lavanda, romero y árbol de té en fibroblastos dérmicos humanos. Revista Científica de Estética y Cosmetología. Vol. 1. Núm. 1. pp. 1-7. Brasil; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/0712272c-5370-3812-b5de-90d4af8cd60d/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B388b165c-72fe-40a9-94d3-6b06dbd1daa5%7D
- Lin T, Santiago J, Zhong L. Efectos antiinflamatorios y reparadores de la barrera cutánea de la aplicación tópica de algunos aceites vegetales. Revista Internacional de Ciencias Moleculares. Suiza; 2018. https://www.mendeley.com/catalogue/f527efe7-555c-38de-8636-6bca54d7a165/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B8123b9a0-2416-47d5-bf3d-78a9b492f3e4%7D
- López Luengo M. Áloe vera. Offarm. Vol. 23. Núm. 9. pp. 96-100. España; 2004. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-aloe-vera-13067351
- López Luengo M. El romero. Planta aromática con efectos antioxidantes. Offarm. Vol. 27. Núm. 7. pp. 60-63. España; 2008. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-el-romero-planta-aromatica-con-13124840
- Mosquera Tayupanta T. La investigación en la cosmética natural. Universidad Politécnica Salesiana. Ecuador; 2015. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/19015/1/La%20investigacion%20de%20la%20cosmetica%20natural.pdf
- Moreira Mendoza K, Oyervide Vargas A, Pin Mera D, Pita Meza M, Riera M, Vélez Mendoza B. Obtención de aceite esencial de romero con fines cosméticos. Prisma Tecnológico. Vol. 10. Núm. 1. Panamá; 2019. http://portal.amelica.org/ameli/journal/324/3241314005/3241314005.pdf
- Pareja B. Plantas medicinales con aplicaciones en dermatología y cosmética. Folia Dermatológica Peruana. Vol. 7. Núm. 3-4. Perú; 1996. https://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/folia/vol7_n3-4/plantas.htm
- Putri A, Putriana N, Nur’aini Y, Roniawati I. Reseña: La actividad del azafrán como ingrediente activo en cosmética. Revista Indonesia de Farmacéutica. Vol 3. Núm. 2. pp. 74. Indonesia; 2021. https://www.mendeley.com/catalogue/aeded694-96b8-3ff5-9870-a95787a6110e/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B53e56452-30eb-47b8-9b7d-1cf79a9ba3fc%7D
- Ramírez G. Sábila, Aloe vera. Fitoterapia, revisiones monográficas. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4956300
- Sharma, L., Chandra, M., & Puneeta, A. (2020). Health benefits of lavender (Lavandula angustifolia). International Journal of Physiology, Nutrition and Physical Education, 4(1), 1274-1277.