Columbiaanse rijst met kip: gezond, smakelijk en zuinig

We gaan je laten zien hoe je een heerlijke zelfgemaakte Colombiaanse rijst met kip kunt bereiden om een uitstekend gehalte aan eiwitten van hoge biologische waarde te garanderen.
Columbiaanse rijst met kip: gezond, smakelijk en zuinig
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het bereiden van een voortreffelijk gerecht dat Colombiaanse rijst met kip wordt genoemd is heel eenvoudig. Het is een recept dat een aanzienlijke hoeveelheid essentiële voedingsstoffen oplevert, onmisbare elementen voor een goede werking van het menselijk lichaam.

Voordat we beginnen is het belangrijk op te merken dat je voor een gezonde voeding moet zorgen dat die evenwichtig en gevarieerd is. Het is namelijk altijd aan te raden het aantal gegeten calorieën af te stemmen op het aantal calorieën dat je tijdens de dagelijkse activiteiten verbruikt.

Recept voor Colombiaanse rijst met kip

Colombiaanse rijst met kip is een gerecht dat ideaal is voor speciale vieringen. Het bevat bovendien dierlijke eiwitten, groenten en koolhydraten, en wordt dus als zeer compleet en gezond beschouwd. Hier gaan we je vertellen hoe je het thuis kunt klaarmaken en in elke lepel een vleugje van dit Latijns-Amerikaanse land kunt ontdekken.

Ingrediënten

Colombiaanse rijst met kip
Met heel weinig ingrediënten kun je Colombiaanse rijst met kip klaarmaken.

Als je heerlijke Colombiaanse rijst met kip wilt klaarmaken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 kipfilets, bereid en in kleine stukjes gesneden
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 grote paprika’s, fijngesneden: 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika
 • 1 uitgeperst teentje knoflook
 • 1 middelgrote ui, gesnipperd
 • 3 kopjes rijst
 • 5 kopjes water
 • 2 kopjes geassorteerde groenten in kleine stukjes
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 1 mespuntje saffraan
 • Zout naar smaak

Bereidingswijze

 • Doe eerst de olie in een grote pan op laag vuur.
 • Fruit dan de fijngesneden paprika’s samen met de knoflook en ui. Het is belangrijk te roeren om te voorkomen dat ze aanbranden of kleven en zo een uiteindelijke gouden kleur te krijgen.
 • Voeg vervolgens de 3 kopjes rijst toe en blijf roeren.
 • Giet daarna het water erbij, samen met de reeds in blokjes gesneden groenten.
 • Voeg dan de kip, het bouillonblokje en de saffraan toe.
 • Breng op smaak, roer een beetje en kook op matig vuur ongeveer 15 minuten.
 • Na deze tijd moet de rijst al het water opnemen, zodat een droog resultaat overblijft.
 • Dek dan de pan af en kook nog 10 minuten verder op een heel laag vuur om een perfecte korrelige textuur te krijgen.

Voordelen van Colombiaanse rijst met kip

Rijst met kip
Colombiaanse rijst met kip levert eiwitten met een hoge biologische waarde; daarom moet je het in je dieet opnemen.

Dit recept voor Colombiaanse rijst met kip kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren als het in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding wordt opgenomen. Tekorten aan essentiële voedingsstoffen moeten vermeden worden voor een goede werking van het lichaam.

Allereerst is dit gerecht een bron van eiwitten met een hoge biologische waarde. Deze voedingsstoffen bevatten alle essentiële aminozuren en hebben een goede verteerbaarheid.

Eiwitten zijn nodig om de spieren in de loop van de tijd goed te laten functioneren. Zo kunnen ziektebeelden als sarcopenie voorkomen worden, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Research.

Anderzijds is het een gerecht dat ook complexe koolhydraten bevat. Deze elementen vormen het energiesubstraat voor activiteiten met hoge intensiteit.

Koolhydraten zijn ook essentieel in het herstelproces. In feite is aangetoond (Engelse link) dat wanneer ze na de training worden toegediend, samen met een flinke portie eiwitten, een zeer efficiënte glycogeenaanvulling plaatsvindt.

Ook mag niet vergeten worden dat dit gerecht een hoog gehalte aan plantaardige producten heeft. Deze ingrediënten bevatten fytochemicaliën met antioxiderende werking.

Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels van het lichaam. Dankzij dit effect vermindert het risico op het ontstaan van complexe pathologieën, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het European Journal of Medicinal Chemistry.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Een traditioneel recept van kip in Pepitoria

Bereid thuis Colombiaanse rijst met kip

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om thuis Colombiaanse rijst met kip te bereiden. Dit recept kan opgenomen worden in het kader van een gezonde voeding, hoewel het ook bijzonder heilzaam is voor sporters.

Zij zullen veel baat hebben bij het eten van dit gerecht, dat zowel hoogwaardige complexe koolhydraten als eiwitten met een hoge biologische waarde levert. Zo worden de herstelprocessen na intense inspanning verbeterd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Naseeb MA, Volpe SL. Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res. 2017 Apr;40:1-20. doi: 10.1016/j.nutres.2017.01.001. Epub 2017 Jan 16. PMID: 28473056.
 • Alghannam AF, Gonzalez JT, Betts JA. Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients. 2018 Feb 23;10(2):253. doi: 10.3390/nu10020253. PMID: 29473893; PMCID: PMC5852829.
 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019 Sep 15;178:687-704. doi: 10.1016/j.ejmech.2019.06.010. Epub 2019 Jun 13. PMID: 31228811.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.