Choline is een essentiële voedingsstof

Choline is een essentiële voedingsstof en het is van fundamenteel belang voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Een van de vele voordelen is dat het helpt om de cognitieve functies te verbeteren.
Choline is een essentiële voedingsstof
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 07 november, 2022

Choline is een van de voedingsstoffen die we elke dag in moeten nemen. Het wordt beschouwd als onderdeel van de vitamine B-groep. Hoewel het niet zo bekend is als andere mineralen en vitamines, is het belangrijk om het in je dieet op te nemen, omdat choline een essentiële voedingsstof is.

Wat is choline?

Het zenuwstelsel im een computertekening

Zoals hierboven vermeld, wordt deze vitamine beschouwd als onderdeel van de vitamine B-groep (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en B12). Zowel de hersenen als het zenuwstelsel hebben het nodig om onder andere te helpen bij:
 • het geheugen
 • het reguleren van de stemming 
 • de beheersing van de spieren

Het is ook nodig om het membraan te vormen dat de cellen van het lichaam omringt. Hoewel de lever het in kleine hoeveelheden kan produceren, verkrijgen we het voornamelijk uit het voedsel dat we eten.

Choline een essentiële voedingsstof: de voordelen

Vrouw aan het hardlopen

Net als vitamine D speelt deze vitamine een fundamentele rol bij de opname van calcium, omdat het omega 3-vetzuren en de vitamine B-groep helpt om correct te functioneren. De verschillende voordelen van choline zijn hieronder opgesomd.

1. Het bevordert atletische prestaties

Zoals bij elke activiteit moeten de hersenen goed met de spieren kunnen communiceren. Als je niet genoeg choline hebt tijdens het sporten, dan kan dit de boodschap van de hersenen naar de spieren vertragen. Hierdoor kan het lichaam ook sneller vermoeid raken.

2. Het helpt bij de gezondheid van de lever

Choline helpt vetten buiten de lever te verplaatsen en helpt daarom leverziekten te voorkomen. Het helpt de lever ook bij het uitvoeren van zijn basistaken zoals:

 • filteren van het bloed
 • ontgiften
 • voedsel omzetten in energie

3. Het kan helpen voortijdige veroudering van de hersenen te voorkomen

Nieuw wetenschappelijk onderzoek richt zich op de impact die choline zou kunnen hebben op cognitieve achteruitgang naarmate mensen ouder worden. Wetenschappers denken dat het dus kan helpen om vroegtijdige veroudering van de hersenen te voorkomen.

Voedingsmiddelen rijk aan de essentiële voedingsstof choline

Aangezien het een essentiële voedingsstof is, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen deze vitamine bevatten en de regelmatig aan je dagelijkse voeding toe te voegen.

 • Eidooier
 • Lever
 • Rundvlees
 • Biergist
 • Haver en havermout
 • Noten
 • Peulvruchten / bonen

Choline en Alzheimer

Iemand met Alzheimer

Een nieuw onderzoek van de Arizona State University in de Verenigde Staten onderzoekt een veilige en eenvoudige behandeling voor een van de meest verwoestende ziekten: de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers bestudeerden, samen met de steun van het Neurodegenerative Disease Research Centre (NDRC), de effecten van choline op het cognitief functioneren. Uiteindelijk ontdekten ze dat het veelbelovend bleek in de strijd tegen geheugenverlies bij ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

De studie richt zich op muizen die zijn grootgebracht met vergelijkbare symptomen als de ziekte van Alzheimer. De resultaten laten zien dat wanneer de knaagdieren grote hoeveelheden choline in hun dieet krijgen, hun nakomelingen een beter geheugen hebben in vergelijking met de muizen die zijn geboren uit moeders die een dieet hadden met een normale inname van choline.

Op deze manier lijken de gunstige effecten van deze vitamine transgenerationeel te zijn. De effecten lijken niet alleen ten goede te komen aan degenen die het in de baarmoeder en door borstvoeding krijgen, maar ook aan hun nakomelingen.

Choline tijdens zwangerschap en borstvoeding

Choline een essentiële voedingsstof

Verschillende voedsel- en voedingsinstituten en onderzoekscentra hebben bevestigd dat choline een essentieel prenataal supplement is. Tijdens de zwangerschap beïnvloedt de inname van choline door de moeder de ontwikkeling van de hersenen en het geheugen van de baby.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten er dus voor zorgen dat ze hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid choline eten. Toegevoegde supplementen zijn meestal niet nodig als de toekomstige moeder een gezond en uitgebalanceerd dieet eet.

Bijwerkingen

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een te hoge inname van choline ook het risico op hartaandoeningen kan verhogen. Daarnaast kan het consumeren van te veel choline leiden tot:

 • een lichaamsgeur die vergelijkbaar is met vis
 • overmatig zweten of kwijlen
 • lage bloeddruk
 • een verhoogde kans op leverproblemen en bepaalde ziekten

Houd er rekening mee dat deze bijwerkingen optreden als er te veel choline wordt geconsumeerd. Vergeet niet dat choline een essentiële voedingsstof voor ons lichaam is, die alleen ons lichaam ten goede komt wanneer het in gezonde hoeveelheden wordt gegeten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
 •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
 • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.