8 voedingsmiddelen die een lichaamsgeur veroorzaken

Wist je dat sommige voedingsmiddelen een lichaamsgeur veroorzaken? Ontdek in dit artikel welke dit zijn!
8 voedingsmiddelen die een lichaamsgeur veroorzaken
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 augustus, 2023

 Merk je soms dat je een lichaamsgeur hebt maar je weet niet hoe dit komt? Blijf dan lezen, het kan iets te maken hebben met je dieet. 

Om je een idee te geven, de volgende 8 voedingsmiddelen kunnen de oorzaak zijn van die onaangename lichaamsgeur.

1. Tomaten

Tomaten veroorzaken een lichaamsgeur

Volgens de Britse wetenschapper Charles Stewart is er een verband tussen lichaamsgeur en tomaten. De geur die tomatenstelen namelijk afgeven lijkt erg op de geur van zweet.

Hoe komt dit?

Omdat ze naar zweet ruiken beïnvloedt het de carotenoïde en terpeen die in de tomaten aanwezig zijn.

Er is dus een direct verband tussen de hoeveelheid tomaten die we eten, naast de voedingsmiddelen die terpeen bevatten, en de geur van transpiratie.

2. Melkproducten

Melkproducten veroorzaken een lichaamsgeur

Het lijkt misschien niet zo, maar een groot gedeelte van de bevolking van Zuidoost-Azië en autochtone Amerikanen in de Verenigde Staten zijn lactose-intolerant. Dit betekent dat ze lactase-enzymen missen.

De rest van de wereldbevolking heeft misschien geen tekort aan lactase. Toch kunnen ze hun zuivelinname verminderen om gassen, een opgeblazen gevoel en winderigheid te voorkomen.

Wanneer we melk niet kunnen verdragen ruikt ons zweet als kool na het te hebben gedronken.

Als je lichaam niet in staat is om de leucine, isoleucine en valine, die in melkproducten aanwezig is, te verteren, krijgen jouw biologische vloeistoffen een ahornsiroop-achtige geur. Mocht je dit merken dan is het mogelijk dat je lactose-intolerant bent.

3. Bepaalde vissoorten

Sommige soorten vis kunnen een lichaamsgeur veroorzaken die onaangenaam is. Het komt niet door ze aan te raken tijdens het koken, het gaat veel verder dan dat.

Vis is rijk aan vitamine A. Sommige soorten, zoals forel of tonijn, bevatten ook choline (vitamine B4). Deze vitamine zorgt voor een visachtige geur van onze natuurlijke lichaamsgeur.

Door deze visachtige geur kunnen sommige mensen het ‘visgeursyndroom’ ontwikkelen, genaamd trimethylaminurie. Het is een aandoening waarvoor een speciaal dieet nodig is voor de behandeling.

4. Verschillende koolsoorten veroorzaken een lichaamsgeur

Verschillende koolsoorten veroorzaken een lichaamsgeur

Broccoli, bloemkool en soortgelijke kool zijn allemaal rijk aan kalium en antioxidanten. Ze bevatten echter ook een grote hoeveelheid zwavel. Deze stof kan ervoor zorgen dat we een onaangename geur afgeven tijdens het zweten.

Dit gebeurt omdat zwavel zich scheidt in verschillende stoffen die een lichaamsgeur veroorzaken. Deze kan wel enkele uren  aanhouden. Ze kunnen ook winderigheid veroorzaken.

Om dit te voorkomen hoef je alleen maar de hoeveelheid kool die je eet in je dagelijkse dieet te beperken.

5. Muesli

Muesli veroorzaakt een lichaamsgeur

In muesli kunnen we voedingsmiddelen vinden zoals granen, zemelen, noten en haver.

Het zijn voedingsmiddelen die helpen onze spijsvertering op gang te houden en ze bevatten ook veel voedingsstoffen. Als we er echter te veel van eten, kan het de gasproductie stimuleren.

Om dit te voorkomen is het drinken van voldoende vocht een geweldig idee. Daarmee wordt namelijk het negatieve effect verminderd dat het eten van te veel vezels heeft wat betreft onaangename geurtjes.

6. Knoflook en ui

Knoflook en ui kunnen een lichaamsgeur veroorzaken

Knoflook, ui en chili pepers zijn allemaal voedingsmiddelen die stoffen bijeenbrengen die het lichaam vervolgens afscheidt door zweet en de longen.

Dit veroorzaakt een lichaamsgeur en een geur uit de mond die vrij sterk is.

Natuurlijk moet je deze voedingsmiddelen tijdens een romantisch etentje of een zakenlunch vermijden. Je krijgt er namelijk een slechte adem door.

7. Asperges

Asperges veroorzaken een lichaamsgeur

Asperges bevatten weinig calorieën en rijk aan saponine en coumarine. Voor mensen met sclerose of die met een maagzweer zijn saponine en coumarine heel gezond.

In het geval van coumarine heeft het positieve effecten op ons cardiovasculaire systeem. Bovendien is de asperge een geweldige natuurlijke antioxidant en een krachtige afrodisiacum.

Het heeft echter ook zijn nadelen.

Asperges kunnen de geur van zweet en urine veranderen. Het heeft deels te maken met methaanthiol dat ontstaat tijdens de spijsvertering. Dit gas neemt namelijk actief deel aan de vorming van darmgassen.

8. Rood vlees

Rood vlees veroorzaakt een lichaamsgeur

Rood vlees bevat een hoog gehalte aan ijzer, fosfaat, zink, vitamines en creatine. Het is echter voedsel dat het lichaam langzaam verteert. De darm kan het ook moeilijk afbreken en absorberen.

Als je meer dan 2 keer per week rood vlees eet zul je een negatief effect op je lichaamsgeur opmerken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.