Cholesterol in voeding: beïnvloedt het je lipidenprofiel?

Omega 3-vetzuren zijn in staat om je lipidenprofiel positief te reguleren en het cardiovasculaire risico te verminderen. Hoe zit dat echter met cholesterol in je voeding?
Cholesterol in voeding: beïnvloedt het je lipidenprofiel?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alle dierlijke producten bevatten cholesterol, de een wat meer dan de ander. Tot een paar jaar geleden adviseerden artsen om je inname van bepaalde cholesterolrijke producten in je dieet te beperken. Dit advies werd gegeven omdat men geloofde dat deze bijdrage van cholesterol in voeding de serumwaarden van het LDL-cholesterol zou kunnen veranderen.

Studies hebben nu echter aangetoond dat dit niet het geval is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over dit feit. Lees in dit artikel hoe voedsel je lipidenprofiel beïnvloedt.

Door deze ontdekking zijn de huidige voedingsrichtlijnen veel toleranter als het gaat om vette voedingsmiddelen. Ondanks het aanmoedigen van de consumptie van meervoudig onverzadigde vetten, die gunstige effecten hebben op het lipidenprofiel, zijn de richtlijnen niet meer zo beperkend bij verzadigde vetten of bij voedingsmiddelen die rijk zijn aan cholesterol.

Cholesterol en hart- en vaatziekten

Momenteel twijfelen onderzoekers aan de invloed van het totaal-cholesterol op het cardiovasculaire risico. In feite zijn de kansen op het ontwikkelen van atheromateuze plaques gekoppeld aan de oxidatie van een kleine fractie van LDL-cholesterol, zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Current Medicinal Chemistry (Engelse link).

Om deze reden zijn de huidige voedingsaanbevelingen gericht op het vermijden van dit oxidatieve proces. Hiervoor richt men zich nu op het eten van groenten die rijk zijn aan fytonutriënten met een antioxidanten-potentieel.

Het reguleren van je lipidenprofiel kan echter gunstig zijn bij het verminderen van de markers die verband houden met metabole gezondheid. Dit betekent echter niet dat je helemaal geen cholesterol in de voeding mag gebruiken, maar dat je je consumptie van bepaalde producten moet matigen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Vijf plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren

Vermijd transvetten om je cholesterol te reguleren

Patat bakken

Als je het HDL-cholesterol, dat beschermende eigenschappen voor het hart heeft, wilt verhogen, is het essentieel om de opname van transvetten in je dieet onder controle te houden. Je moet dus je inname van ultrabewerkte, gefrituurde en gefrituurde voedingsmiddelen verminderen.

Het blootstellen van plantaardige oliën aan hoge temperaturen bevordert de aanmaak van dit soort ontstekingsstoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

In feite wordt regelmatige inname van transvetten niet alleen geassocieerd met een verslechtering van het lipidenprofiel. Het wordt ook in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van complexe ziekten. Dit staat in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Cardiology (Engelse link).

Voedsel dat je lipidenprofiel helpt te verbeteren

Op dezelfde manier waarop bepaalde producten je cardiovasculaire gezondheid en lipidenprofiel kunnen verslechteren, zijn er ook andere voedingsmiddelen die beide parameters kunnen verbeteren.

Een voorbeeld zijn omega-3-vetzuren, die verantwoordelijk zijn voor het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Vette vis en noten zijn de belangrijkste voedingsmiddelen waarin deze voedingsstoffen voorkomen. Voor een goede gezondheid raden we een regelmatige inname aan.

Bovendien is, zoals we eerder hebben opgemerkt, de regelmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten essentieel. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van oxidatie van LDL-lipoproteïne, wat een positieve invloed kan hebben op je gezondheid. Bessen, zoals bosbessen, zijn vooral rijk aan deze soorten voedingsstoffen.

Meer informatie vind je hier:
De voordelen van het eten van vis

Maak je niet te veel zorgen over cholesterol in voeding

Vette vis

Cholesterol in je voeding is niet zo zorgwekkend als je je cardiovasculaire risico wilt verminderen. Het is ook niet heel slecht als het doel is om je lipidenprofiel te reguleren.

Om deze reden zijn zowel eieren als schaal- en schelpdieren voedingsmiddelen die je kunt eten in het kader van een gezond dieet, ook al bevatten ze cholesterol.

Je moet wel voorzichtig zijn met je inname van schaal- en schelpdieren als je gevoelig bent voor aandoeningen die verband houden met een verhoogd urinezuurgehalte.

Onder normale omstandigheden beschouwen voedingsdeskundigen zeevruchten als gezond en als een goede bron van hoogwaardige eiwitten. Deze eigenschap maakt ze geschikt voor zowel mensen met een zittende leefstijl als sporters.

Gezonde voeding om het lipidenprofiel te verbeteren

Het is waar dat het belang van cholesterol nog steeds ter discussie staat bij het vaststellen van het risico op hart- en vaatziekten. Het is echter altijd belangrijk om je lipidenprofiel zo veel mogelijk te verbeteren.

Hiervoor moet je zorgen dat je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan antioxidanten, evenals voldoende voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen.

Het is een goed idee om je inname van ultrabewerkte producten te verminderen of te beperken. Wat vers voedsel betreft, dit zou de onbetwiste hoofdrolspeler in je dieet moeten zijn.

Zeevruchten, samen met andere dierlijke producten, kunnen en mogen deel uitmaken van je gebruikelijke dieet, aangezien ze als gezond worden geclassificeerd. De hoeveelheid cholesterol in voeding heeft geen negatieve invloed op je cardiovasculaire risico.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • John Kattoor A., Kanuri SH., Mehta JL., Role of ox LDL LOX1 in atherogenesis. Curr Med Chem, 2019. 26 (9): 1693-1700.
  • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Cachofeiro, V. (2009). Alteraciones del colesterol y enfermedad cardiovascular. Lopez Farré A., Macaya Miguel C. et al Libro de la salud cardiovascular. 1ª ed. Bilbao: Fundación BBVA, 131-139.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.