Chinees glidkruid: gebruik en voordelen

Chinees glidkruid wordt gebruikt als adjuvans tegen pijn, ontstekingen en sommige soorten infecties. Hoe gebruik je het? We vertellen het je hier.
Chinees glidkruid: gebruik en voordelen

Laatste update: 07 juni, 2023

Chinees glidkruid (Scutellaria baicalensis) is een kruid dat behoort tot de Lamiaceae-familie, dezelfde familie waartoe ook munt behoort. Het staat ook bekend als “huang qin” of “baical skullcap” en heeft een lange geschiedenis als middel in de traditionele Chinese geneeskunde.

Deze plant staat vooral bekend om zijn hoge concentratie antioxidanten, waaronder flavonen. Hij heeft twee werkzame stoffen, genaamd baicaline en baicaleïne, die onderzoekers in verband brengen met verschillende positieve gezondheidseffecten. Wil je meer weten over het gebruik en de voordelen ervan? Lees verder!

Chinees glidkruid: samenstelling en eigenschappen

In de traditionele Chinese geneeskunde worden de wortels van glidkruid gebruikt in een traditioneel middel dat Huang-qin heet. Een publicatie (Engelse link) in Science Bulletin vermeldt dat de Chinezen dit deel van de plant al meer dan 2000 jaar gebruiken voor de bereiding van verschillende remedies.

Het wordt meestal gebruikt in afkooksels of tincturen, omdat het veel van zijn eigenschappen zou behouden. Om precies te zijn concentreert het een grote verscheidenheid aan fytochemicaliën, waaronder flavonen (baicaline en wogonoside) en aglyconen (baicaleïne en wogonine) eruit springen.

Deze samenstelling wordt in verband gebracht met antibacteriële, antivirale, antitumor, hepatoprotectieve, ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. Daarom gebruiken mensen de plant en zijn derivaten voor de behandeling van diarree, bloedingen, ontstekingsstoornissen en luchtweginfecties.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
De 6 beste geneeskrachtige planten met wetenschappelijk bewijs

Het gebruik en de voordelen van Chinees glidkruid

Kind bij de dokter
Men beschouwt deze plant als hulpstof bij bronchitis, maar mag in geen geval de medische behandeling vervangen.

In de traditionele Chinese geneeskunde worden de toepassingen van glidkruid grotendeels ondersteund door anekdotisch bewijs. Tot op heden hebben weinig klinische onderzoeken de farmacologische mogelijkheden van de plant geëvalueerd.

Voorlopige studies suggereren dat dit kruid een hulpstof kan zijn bij bepaalde ziekten. Gezien het gebrek aan menselijk onderzoek moet het gebruik echter slechts aanvullend zijn.

Luchtweginfecties

Chinees glidkruid is gebruikt als natuurlijk middel om verlichting te brengen bij luchtweginfecties. Zijn antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen helpen bij de bestrijding van symptomen als congestie, hoest en kortademigheid.

In een gerandomiseerd onderzoek, gerapporteerd in (Engelse link) de Arc hives of Disease in Childhood, vertoonde een kruidenmengsel bekend als shuang huang lian – met onder andere Scutellaria baicalensis – positieve effecten bij de behandeling van acute bronchitis bij kinderen.

De belangrijkste effecten waren als volgt:

 • Verlichting van koorts.
 • Vermindering van hoest.
 • Vermindering van het verblijf in het ziekenhuis.
 • Controle van piepende ademhaling en tekenen op de borst.

Neuroprotectief potentieel

In China wordt glidkruid gebruikt als middel om het geheugen en het leren te stimuleren. Consumptie van de plant en de daarvan afgeleide supplementen wordt in verband gebracht met verbeterde cognitieve prestaties. Voorlopig zijn er echter alleen dierstudies.

Onderzoek bij muizen (Engelse link), gedeeld door Neuroscience Letters bleek dat een van de antioxidanten in Chinees glidkruid, baicaleïne, een neuroprotectieve werking heeft en het risico op cognitieve stoornissen en de ziekte van Parkinson vermindert. De onderzoekers suggereren dat verdere studies nodig zijn.

Prostaatgezondheid

De populaire literatuur geeft aan dat Chinees glidkruid het risico op het ontwikkelen van goedaardige prostaathyperplasie (BPH) kan verminderen. In feite consumeert de Chinese bevolking het kruidensupplement en infusies van de plant als een preventieve maatregel om de prostaat te verzorgen.

Wat dit betreft, bleek uit een studie bij muizen (Engelse link), gepubliceerd door Journal of Ethnopharmacology, dat het extract van de wortel van Chinees glidkruid abnormale androgeengebeurtenissen in het prostaatweefsel onderdrukt, wat het ontstaan van goedaardige prostaathyperplasie voorkomt.

Op zijn beurt, door de American Assoc iation of Cancer Research (Engelse link), gemeld dat de plant ook antitumorpotentieel heeft tegen prostaatkanker. Dit is echter een gebied dat weinig onderzocht is.

Hoewel de Chinees glidkruid in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt, zou het geen eerste keus behandeling voor prostaatziekten moeten zijn.

Stemming

Chinees glidkruid is geclassificeerd als een “zenuwherstellende” en kalmerende plant, omdat hij nervositeit, angst, stress en depressie helpt verminderen. Baicaline (Engelse link), een van de belangrijkste werkzame stoffen, houdt verband met deze effecten.

Andere mogelijke toepassingen van Chinees glidkruid

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijke studies heeft Chinees glidkruid vele andere toepassingen in de traditionele geneeskunde. Er is op dit moment onvoldoende bewijs (Engelse link) voor de volgende toepassingen:

 • Artritis
 • Epilepsie
 • Hepatitis
 • Atherosclerose
 • Levercirrose

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
4 geneeskrachtige planten om indigestie te verlichten

Risico’s en contra-indicaties

Chinees glidkruid
De plant heeft een lange traditie in de Chinese geneeskunde, hoewel het wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan beperkt is.

Voor de meeste gezonde volwassenen is Chinees glidkruid veilig en wordt het goed verdragen. Het is mogelijk dat het slaperigheid veroorzaakt, hoewel dit meestal voorkomt bij hoge doses. Overmatige consumptie kan ook leiden tot hepatotoxiciteit en pneumonitis. Het is essentieel om de door de fabrikant van het supplement voorgestelde dosering in acht te nemen.

Gezien het huidige gebrek aan studies over de veiligheid van de plant, moet men de inname ervan echter in de volgende uitzonderlijke gevallen vermijden:

 • Leverletsels.
 • Zwangerschap en borstvoeding.
 • Eerdere ziekten, zoals diabetes en hypoglykemie.
 • Behandelingen met benzodiazepinen, anti-epileptica en medicijnen tegen slapeloosheid.

Voorgestelde presentaties en doseringen

Chinees glidkruid is verkrijgbaar in capsules, thee, extracten en tincturen. Er is geen nauwkeurige informatie over de juiste dosering. Daarom is het essentieel om het etiket van het product goed te lezen. Vaak wordt het volgende aanbevolen:

 • Een aftreksel: 2 of 3 kopjes per dag. Men bereidt dit met 5 gram van de plant per 250 milliliter water.
 • Een tinctuur: 20 tot 40 druppels in 120 milliliter water, 3 keer per dag.
 • Tabletten of capsules: 2 per dag (kan variëren volgens de fabrikant).

Wat je moet onthouden over Chinees glidkruid

Chinees glidkruid is in de traditionele geneeskunde zeer gewaardeerd om zijn ontstekingsremmende, antivirale, antibacteriële en antioxiderende potentie. De consumptie van de plant alleen of in kruidensupplementen gebruikt men als hulpmiddel om de stemming te verbeteren, luchtweginfecties te verminderen en de prostaat te beschermen.

Het gebrek aan wetenschappelijke studies beperkt echter het therapeutisch gebruik ervan. Voorlopig moet het geen eerste keus behandeling zijn als er een vermoeden van ziekte is. In feite is het aan te bevelen het te gebruiken onder toezicht van een professional in de traditionele Chinese geneeskunde om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je het correct gebruikt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.