Blijf sterk wanneer je een moeilijke tijd doormaakt!
Positief blijven als je een moeilijke tijd doormaakt kan soms lastig zijn. Je emoties kunnen het namelijk overrompelen en je kunt het gevoel hebben dat je in een diepe put zit zonder uitweg. Wat kun je hieraan doen?
De meeste mensen zullen zich normaal gesproken een paar dagen down voelen. Dit moeten echter weken of maanden zijn. Het is normaal om te klagen, verdrietig te zijn of geen zin te hebben om iets te doen of een inspanning te leveren. Hier moet echter wel een keer een einde aan komen.
Isolatie kan positief en negatief zijn
Veel mensen sluiten zich af als ze een moeilijke tijd doormaken. In plaats van hulp te zoeken, op anderen te vertrouwen of zelfs het hoofd leeg te maken, isoleren ze zich.
Isolatie kan echter heel positief zijn. Het kan ons helpen om onze emoties onder ogen te zien, ze te voelen en ons de tijd te geven om ze te beheersen.
Bovendien kan alleen zijn ons in staat stellen om ons te concentreren op de omstandigheden die we onder ogen moeten zien. Op deze manier geven we:
- onszelf de tijd om de situatie vanuit verschillende perspectieven te bekijken
- de opties afwegen
- een beslissing nemen over wat we moeten doen.
Dit isolement mag echter niet te lang duren. Mensen die blijven klagen of zich slachtoffer voelen als het leven hen onverwachts verrast, kunnen als gevolg van deze houding in een depressie terechtkomen.
In deze gevallen is isolatie geen gezonde manier om jezelf tijd te geven of een oplossing te vinden. Als je huis een toevluchtsoord wordt waar je je veilig en comfortabel voelt, is het tijd om naar buiten te gaan en verder te gaan.
Er zullen altijd dingen zijn die je weer op het positieve pad brengen
Iedereen heeft zijn eigen smaak en passies waardoor ze zich positief voelen. Wanneer je een moeilijke tijd doormaakt, kan het daarom een geweldige manier zijn om je beter en hoopvoller te voelen, door je tijd te wijden aan die dingen die je plezier geven.
- Misschien voel je je goed als je naar de sportschool gaat.
- Of misschien ontspant schilderen je.
- Zelfs naar de bioscoop gaan kan je helpen om het emotionele gewicht van je schouders te halen.
Het gaat er niet om weg te lopen van de problemen en er niet over na te denken. Het is gewoon dat het doen van deze activiteiten je op een positief pad kan brengen en je een goed gevoel kan geven. Zodoende val je mogelijk niet in de valkuil van isolement en zelfmedelijden.
Dingen doen die je op een positief pad brengen, waardoor je voor jezelf kunt zorgen, kunnen mogelijk helpen om te voorkomen dat je in een spiraal van apathie of negativiteit terechtkomt, waar je misschien nooit meer uitkomt.
Geloof geen moment dat deze situatie het einde van de wereld is. We zijn allemaal in staat om alle moeilijke omstandigheden te overwinnen. Het probleem is dat we het soms niet zien, omdat we vaak niet genoeg vertrouwen in onszelf hebben.
Ook aanbevolen:
Hoe je positief kunt blijven in nadelige situaties
Leer om veerkrachtiger te zijn wanneer je een moeilijke tijd doormaakt
Veerkrachtigheid is een vaardigheid die echt kan helpen wanneer je een moeilijke tijd doormaakt. Het kan helpen om tegenslag op een effectieve manier te overwinnen, ongeacht de ernst ervan.
Om veerkrachtig te zijn moet je echter bepaalde gewoonten in de praktijk brengen en een paar overtuigingen veranderen. Je moet bijvoorbeeld flexibeler zijn wanneer je geconfronteerd wordt met verandering en de behoefte dat je situaties onder controle moet houden vermijden.
Het is ook belangrijk om jezelf te omringen met positieve mensen. Als je namelijk omringd wordt door negatieve mensen, dan kan je veerkrachtigheid juist zwakker in plaats van sterker worden. Welke andere dingen kun je leren om veerkrachtiger te zijn?
- Zie problemen als een kans.
- Oefen mindfulness.
- Ken jezelf en wees je bewust van je mogelijkheden en beperkingen.
- Creëer realistisch optimisme.
- Verlies je gevoel voor humor niet.
- Steun jezelf met vrienden of zoek professionele hulp.
Hoe ga je ermee om wanneer je een moeilijke tijd doormaakt? Denk je dat je een veerkrachtig persoon bent of moet je oefenen en je veerkrachtigheid versterken?
Er kunnen in het leven veel dingen gebeuren die we niet verwachten en die tijd kosten om te overwinnen. Er is echter iets dat je altijd moet begrijpen: wat er ook gebeurt, je kunt eroverheen komen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Samuels, D. Therapy In Los Angeles – Dr. Howard C. Samuels. Retrieved 2 September 2020, from https://drhowardsamuels.com/
-
Folke, C., Carpenter, S. R., Walker, B., Scheffer, M., Chapin, T., & Rockström, J. (2010). Resilience thinking: integrating resilience, adaptability and transformability. Ecology and society, 15(4).
-
Green, L. (2014). Resilience. Resilience: A Journal of the Environmental Humanities, 1(1).