Vergroot je veerkracht op vijf praktische manieren!

In het begin zal het waarschijnlijk moeilijk zijn. Maar je veerkracht opbouwen is essentieel om jezelf het belang te geven dat je verdient. Het is ook onontbeerlijk om gelukkiger te zijn.
Vergroot je veerkracht op vijf praktische manieren!

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

In de loop van je leven zullen moeilijkheden je altijd overvallen en verrassen. Het is dan ook een goed idee om je veerkracht te vergroten om met deze verrassingen om te gaan.

Veerkracht is eigenlijk niets meer dan jouw vermogen om met de uitdagingen van het leven om te gaan. Hoe beter je veerkracht is, hoe meer kracht je zal hebben om alle problemen die je ervaart aan te pakken.

Maar hoe bouw je je veerkracht op? Hoe kan je sterk worden?

Dit kan je vanuit ervaringen leren. Maar vandaag willen we je in dit artikel extra helpen. We zullen je enkele tips geven waarmee je veel gemakkelijker deze kracht kan vergroten.

Vergroot je veerkracht: vijf praktische manieren

1. Een crisis is geen onoverkomelijk obstakel

Vergroot je veerkracht door obstakels te overwinnen

Vaak kost het ons heel veel inspanning om veerkracht op te bouwen. Dat komt omdat we crisissen beschouwen als obstakels die niet te overkomen zijn.

Maar eigenlijk betekent dit dat we de situatie niet vanuit het juiste perspectief beleven.

Denk even aan het verleden. Je hebt wellicht ervaringen gehad waarbij je op het moment zelf dacht dat je er nooit uit zou komen. Denk je nog steeds dat die ervaringen zo negatief waren als je toen dacht?

Stel jezelf eens de volgende vraag. Wordt de huidige situatie in je gedachten altijd een catastrofe?

Als dat inderdaad zo is, laat je dan niet langer door deze gedachten meeslepen. Maak jezelf sterker door wat afstand te creëren tussen jou en je huidige zorgen.

Dan zal je merken dat er eigenlijk niets is dat je niet te boven kan komen.

2. Verandering maakt deel uit van het leven

Vergroot je veerkracht vanuit de rust in de natuur

Beslissingen nemen, veranderingen doormaken… Dit soort situaties zijn moeilijk omdat we vooral van het alledaagse en van routine houden. Het betekent met andere woorden dat we op dingen rekenen die ons een bepaalde hoeveelheid zekerheid en comfort bieden.

Maar wanneer een probleem ons overrompelt moeten we in het leven een paar stappen terug zetten. We weten op dat moment ook niet wat we moeten doen. We voelen ons verloren!

Het is belangrijk dat je ophoudt met veranderingen als iets slechts te zien. We hebben geen enkele reden om ze af te wijzen of ze te beschouwen als iets waarvoor we bang moeten zijn.

Veranderingen kunnen positiever zijn dan we denken. Geloof je dit niet? Denk dan even aan een ervaring in het verleden toen je een verandering doormaakte. Ongetwijfeld is deze verandering vooral een grote kans geweest voor jou om te leren.

3. Een kans om te groeien

Problemen, moeilijkheden en obstakels zijn niet zo verschrikkelijk als wij ze ons soms voorstellen. Want ze kunnen een geweldige kans zijn om te groeien en meer te leren over jezelf.

We krijgen te maken met een probleem of een obstakel, en ontdekken een onontgonnen aspect van onze persoonlijkheid. Wie heeft nog nooit meegemaakt dat tijdens een crisis een onbekend deel van zichzelf tot bloei kwam?

Het is sociaal aanvaardbaar om drama’s te bekijken als echte tegenslagen. Maar misschien kunnen we ze ook zien als kansen om als mens te groeien. Welk effect zou dit hebben?

We kunnen onze veerkracht sterker maken door andere perspectieven te hanteren in de ergste situaties. Waarom maken we alles negatief? Er is altijd iets positiefs.

Wil jij leren om vanuit dit positieve perspectief naar situaties en ervaringen te kijken?

4. Het is erg belangrijk dat je je emoties aanvaardt en stuurt

Vergroot je veerkracht door je emoties te sturen

Niemand leert je hoe je je emoties kan sturen. Dat is de reden dat we het moeilijk hebben met onze emoties. Soms onderdrukken we ze. Op andere momenten uiten we onze gevoelens zonder enige beheersing.

De gebrekkige kennis van onze eigen gevoelens zorgt er soms voor dat we ongeremd reageren. We kennen geen manier om onze impulsen te beheersen. Dit is vooral het geval wat betreft het herkennen en identificeren wat we voelen.

De gevolgen voor onze relaties zijn negatief. Maar het ondermijnt ook het zelfvertrouwen en veroorzaakt een verschrikkelijk gevoel van emotionele overrompeling.

Mindfulness, meditatie of yoga kunnen helpen om je gedachten en gevoelens beter te herkennen. Deze oefeningen bieden je een ondersteuning om gedachten en emoties beter te leren kennen. Je duikt als het ware in jezelf. Maar wat vooral belangrijk is, is dat je sterker wordt en je veerkracht vergroot.

5. Vergeet jezelf niet

Vergroot je veerkracht door jezelf niet te vergeten

De beste manier om je veerkracht op te bouwen is door goed voor jezelf te zorgen. Want we hebben altijd de neiging om ons zorgen te maken over anderen. Maar wie zorgt er voor ons?

Beweeg meer, eet gezond, maak jezelf tot een prioriteit. Doe dit wanneer je denkt dat het noodzakelijk is. Leer ook om “nee” te zeggen. Dat zijn allemaal houdingen die op het eerste zicht gemakkelijk lijken. Maar gewoonlijk zijn ze voor ons maar een tweede of een derde prioriteit.

We geven onszelf niet de waarde en het belang dat we verdienen. Deze houding heeft gevolgen wanneer we overweldigd worden door een probleem.

Maar wanneer we aandacht besteden aan onszelf zullen we ontdekken dat we in evenwicht blijven, ook als het leven ons hard raakt. Op alles zullen we voorbereid zijn en we zullen echt sterk zijn.

Je weet nu hoe je je veerkracht kan vergroten. Belangrijk is dat je begint met kleine veranderingen in je leven door te voeren. Je zal merken dat de dingen dan in je voordeel beginnen te gebeuren, en niet langer in je nadeel.

Want zonder het te beseffen doen we dingen die onze gezondheid en welzijn benadelen. Onze handelingen zijn gebaseerd op onsamenhangende houdingen. Ze leiden tot een slachtoffercomplex, veroorzaken drama’s en zorgen voor een laag zelfbeeld.

Dit is het moment om alles om te gooien. Begin het positieve te zien in alle negatieve dingen. Leer om gelukkiger te zijn! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.