Blauwe thee en de voordelen ervan voor gewichtsverlies

In de afgelopen jaren is blauwe thee populair geworden vanwege de vermeende afslankende eigenschappen. Wat zeggen de bewijzen erover?
Blauwe thee en de voordelen ervan voor gewichtsverlies

Laatste update: 03 maart, 2023

Blauwe thee, ook wel vlindererwtenbloemthee, blauwe erwtenthee of anchanthee genoemd , is een aftreksel afkomstig uit Azië dat erg populair is geworden in het Westen. De bijzondere kleur en de veronderstelde voordelen voor gewichtsverlies hebben de afgelopen jaren haar interesse gewekt. Vandaag zullen we bekijken wat het precies is en waarom wordt beweerd dat het effectief is voor gewichtsverlies.

Wat is blauwe thee?

Wat is blauwe thee
Blauwe thee is mede populair geworden vanwege onze groeiende interesse in de cultuur en gastronomie van Azië.

Blauwe thee is een infusie gemaakt door de gedroogde bloemen van de plant Clitoria ternatea te fermenteren. Dit wordt gedistribueerd in landen als India, Sri Lanka, Maleisië, Birma en de Filippijnen, waar het veel wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde, als aftreksel en in sommige industriële processen (bijvoorbeeld als kleurstof).

Er zijn twee soorten van de plant: een met witte bloemen en de andere met blauwe bloemen. Hoewel beide worden gebruikt, wordt de blauwe variant vaker gebruikt vanwege de specifieke kleur, geur en vermeende gezondheidsbevorderende voordelen en eigenschappen. Binnen de variëteit met blauwe bloembladen zijn er ook subtypes met verschillende tinten (licht, donker, mauve en andere).

De algemene naam van de plant is blauwe erwt of vlindererwt. Andere alternatieve namen van de plant zijn:

 • cunha (Brazilië en Portugal)
 • fula criqua (Portugal)
 • lan hu die (China)
 • dangchan (Thailand)
 • kajroti (India)
 • bunga biru (Indonesië)

De waarheid is dat de plant over de hele wereld veel verschillende namen heeft, hoewel hij bijna uitsluitend bekend staat om zijn gebruik in de vorm van thee. Daarom is blauwe thee de meest algemene en meest gebruikte naam.

Vaak wordt de infusie vergezeld van andere ingrediënten zoals gember, kaneel, munt of citroen . De opname hiervan kan ervoor zorgen dat hun kleur een beetje verandert. Zelfs zonder hen, en afhankelijk van de pH en de kwaliteit van de gebruikte bloembladen, kan de uiteindelijke tint van de thee dicht bij violet, paars en zelfs rood liggen.

Wat onderscheidt het van groene thee of zwarte thee?

Het is al vastgesteld dat blauwe thee uitsluitend wordt gewonnen uit de plant Clitoria ternatea (om precies te zijn uit de gedroogde bloemblaadjes). Dit is het belangrijkste verschil tussen deze theesoort en groene thee of zwarte thee, twee van de meest populaire theesoorten. Zowel groene thee als zwarte thee worden gewonnen uit de soort Camellia sinensis, alleen het extractieproces is anders.

Omdat de infusies van verschillende planten worden verkregen, verschillen de eigenschappen tussen hen. Het is belangrijk op te merken dat het oorspronkelijke proces voor het maken van blauwe thee gebaseerd is op het fermenteren van de gedroogde bloemblaadjes. Hoewel het mogelijk is om thee te zetten zonder deze laatste, kunnen de verkregen kleur, geur en middelen afwijken van de originele infusie.

De belangrijkste voordelen van blauwe thee

Vrouw drinkt thee
Hoewel blauwe thee populairder is vanwege de veronderstelde voordelen voor gewichtsverlies, worden er ook veel andere gunstige eigenschappen aan toegeschreven.

Blauwe thee is populair omdat sommige mensen er aanzienlijke algemene gezondheidsvoordelen aan toeschrijven. Er werd al vermeld dat het vooral bekend staat om zijn vermeende gewichtsverlies eigenschappen. Maar voordat we op dat laatste ingaan, gaan we eerst kijken naar de voordelen van de plant in het algemeen en van de infusie in het bijzonder:

 • Het is een belangrijke bron van antioxidanten. Dit wordt aangegeven door verschillende onderzoeken, die suggereren dat de aanwezigheid hiervan groter is in waterige extracten.
 • Het heeft bepaalde antivirale eigenschappen. Dit is een toegeschreven voordeel dat het ook deelt met andere infusies, zoals zwarte thee of groene thee.
 • Blauwe thee heeft ook bepaalde antimicrobiële eigenschappen . Volgens onderzoek hebben de zaden die aanleiding geven tot de plant antibacteriële eigenschappen. In feite hebben deze eigenschappen haar speciale belangstelling opgeleverd voor de landbouwindustrie en de geneeskunde in het algemeen.
 • Het kan het glucosemetabolisme bemiddelen. Hoewel in dit opzicht meer onderzoek nodig is en het effect ervan gering is, is gesuggereerd dat de infusie postprandiale glucose en de productie en het gebruik van insuline kan verbeteren.

Blauwe thee en gewichtsverlies

Net als bij andere dranken in zijn soort, zijn de voordelen van blauwe thee voor gewichtsverlies overschat. Dit betekent echter niet dat de infusie, net als andere, een positief effect kan hebben op het proces; het betekent alleen dat het op zichzelf niet wonderbaarlijk of genoeg is.

Deskundigen hebben echter gesuggereerd (Engelse link) dat thee in het algemeen (groen, zwart, geel, blauw, donker en wit) een bondgenoot kan zijn bij het verliezen van lichaamsvet.

In het bijzonder ontdekte een paper uit 2021 (Engelse link), gepubliceerd in Biology, dat blauwe thee, wanneer gedronken in combinatie met een vetrijk dieet, postprandiale serumtriglyceriden en vrije vetzuurconcentraties kan verlagen bij mensen met overgewicht en obesitas.

Een andere studie (Engelse link) gepubliceerd in Molecules in 2019 suggereerde dat het extract ervan de adipogene expressie kan verlagen, wat een bescheiden positief effect kan hebben op de ophoping van lipiden . Aangezien hun interesse in de wetenschappelijke gemeenschap recent is, zal toekomstig onderzoek deze eerste bevindingen ondersteunen of uitbreiden.

Natuurlijk zal het drinken van blauwe thee je niet laten afvallen of afvallen zonder andere methoden. Dieet en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste sleutels tot gewichtsverlies, vergezeld van de indicaties van bekwame professionals.

Het is erg belangrijk om je verwachtingen te reguleren, vooral gezien de honderden supplementen met blauwe thee-extract die worden verkocht en geadverteerd als vetverbranders of afslankers.

Vind je dit artikel leuk? Misschien geldt dat ook voor dit artikel:
De mogelijke gezondheidsvoordelen van kaneelthee

Een infusie van blauwe thee maken

Er zijn geen bijwerkingen gemeld bij het innemen van thee gemaakt van de bloemen van Clitoria ternatea. Toch kan overmatig gebruik misselijkheid, braken en buikpijn veroorzakenAangezien hier geen studies over zijn, mag het niet zonder medisch toezicht worden gebruikt tijdens zwangerschap, borstvoeding, bij kinderen jonger dan 12 jaar of als farmacologische behandeling wordt gevolgd.

Met deze aanbevelingen in gedachten kun je thuis blauwe thee maken zonder grote complicaties. Het is waar dat het effect sterker is als de gedroogde bladeren een bepaalde tijd worden gefermenteerd. Je kunt dan nog steeds op een conventionele manier een infusie maken.

Ingrediënten

 • ½ theelepel gedroogde Clitoria ternatea (blauwe thee) bladeren (2,25 g)
 • ½ kopje water (125 ml)

Hoe bereid je deze thee?

 • Verwarm het water, zonder het aan de kook te brengen.
 • Voeg vervolgens de bladeren toe en laat ze 3-4 minuten trekken.
 • Daarna kun je genieten van jouw exquise blauwe thee!

Als je wilt, kun je gember, citroen of honing toevoegen . Dit draagt ​​niet alleen bij aan de smaak, maar ook aan de kleur van de drank. Nogmaals, vermijd het meer dan drie keer per dag te gebruiken om mogelijke nadelige effecten te voorkomen.

Voordat we dit artikel sluiten, willen we je aan het volgende herinneren. Veel van de producten die als Clitoria ternatea- extract worden verkocht, doen dit niet onder de regulering van medicijnen. Ze worden op de markt gebracht als supplementen.

De waarheid en integriteit van wat op het etiket en het product zelf wordt weergegeven, kan niet altijd worden gegarandeerd. Probeer, met dit in gedachten, je blauwe theeblaadjes van zo goed mogelijke gerenommeerde plaatsen en merken te halen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chayaratanasin, P., Caobi, A., Suparpprom, C., Saenset, S., Pasukamonset, P., Suanpairintr, N., Barbieri, M. A., & Adisakwattana, S. (2019). Clitoria ternatea Flower Petal Extract Inhibits Adipogenesis and Lipid Accumulation in 3T3-L1 Preadipocytes by Downregulating Adipogenic Gene Expression. Molecules (Basel, Switzerland)24(10), 1894.  Recuperado de: https://doi.org/10.3390/molecules24101894
 • Chusak, C., Thilavech, T., Henry, C. J., & Adisakwattana, S. (2018). Acute effect of Clitoria ternatea flower beverage on glycemic response and antioxidant capacity in healthy subjects: a randomized crossover trial. BMC complementary and alternative medicine18(1), 6. Recuperado de: https://doi.org/10.1186/s12906-017-2075-7
 • Jeyaraj, E. J., Lim, Y. Y., & Choo, W. S. (2021). Extraction methods of butterfly pea (Clitoria ternatea) flower and biological activities of its phytochemicals. Journal of food science and technology, 58(6), 2054–2067. Recuperado de: https://doi.org/10.1007/s13197-020-04745-3
 • Kamkaen, N., & Wilkinson, J. M. (2009). The antioxidant activity of Clitoria ternatea flower petal extracts and eye gel. Phytotherapy research : PTR23(11), 1624–1625. Recuperado de: https://doi.org/10.1002/ptr.2832
 • Kelemu, S., Cardona, C., & Segura, G. (2004). Antimicrobial and insecticidal protein isolated from seeds of Clitoria ternatea, a tropical forage legume. Plant physiology and biochemistry : PPB42(11), 867–873. Recuperado de: https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2004.10.013
 • Lakshan, S. A. T., Jayanath, N. Y., Abeysekera, W. P. K. M., & Abeysekera, W. K. S. M. (2019). A Commercial Potential Blue Pea (Clitoria ternatea L.) Flower Extract Incorporated Beverage Having Functional Properties. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2019, 2916914. Recuperado de: https://doi.org/10.1155/2019/2916914
 • Li-Na, H. E., Yan-Yong, L. I., & Yi-Lun, W. U. (1993). An experimental study on antiviral activities of black tea, blue tea and dark tea against rotavirus. Virologica Sinica8(2), 151. Recuperado de: https://www.virosin.org/en/article/id/VS19930802.0151
 • Oguis, G. K., Gilding, E. K., Jackson, M. A., & Craik, D. J. (2019). Butterfly Pea (Clitoria ternatea), a Cyclotide-Bearing Plant With Applications in Agriculture and Medicine. Frontiers in plant science10, 645. Recuperado de: https://doi.org/10.3389/fpls.2019.00645
 • Panda, S. (2018). A mini-review on non-caffeinated blue tea. Intl J Innov Res Eng Multidiscip Phys Sci6(4), 710-713. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/330180656_A_Mini-Review_on_Non_Caffeinated_Blue_Tea
 • Thilavech, T., Adisakwattana, S., Channuwong, P., Radarit, K., Jantarapat, K., Ngewlai, K., Sonprasan, N., & Chusak, C. (2021). Clitoria ternatea Flower Extract Attenuates Postprandial Lipemia and Increases Plasma Antioxidant Status Responses to a High-Fat Meal Challenge in Overweight and Obese Participants. Biology10(10), 975. Recuperado de: https://doi.org/10.3390/biology10100975
 • Wang, C., Liu, J., Sang, S., Ao, X., Su, M., Hu, B., & Li, H. (2022). Effects of Tea Treatments against High-Fat Diet-Induced Disorder by Regulating Lipid Metabolism and the Gut Microbiota. Computational and mathematical methods in medicine2022, 9336080. Recuperado de: https://doi.org/10.1155/2022/9336080

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.