Wat is een gemberallergie eigenlijk?

Een gemberallergie treedt op als gevolg van een reactie op de inname van deze specerij. De symptomen kunnen gastro-intestinaal of cutaan zijn. In dit artikel geven we je meer informatie over wat het is en hoe je dit kunt identificeren.
Wat is een gemberallergie eigenlijk?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Allergieën voor specerijen zijn vrij zeldzaam. Bij sommige mensen is echter aangetoond dat ze een gemberallergie hebben. In feite ontwikkelen deze mensen ook vaak een allergie voor andere verwante specerijen, zoals kurkuma.

In de meeste gevallen veroorzaakt een gemberallergie een ongunstige reactie van de huid of de gastro-intestinale processen. Als de aandoening echter ernstiger is, kan er een ontsteking ontstaan.

Nu stelt een artikel in het tijdschrift Pediatrics and International Child Health dat het gebruikelijk is om na het ontwikkelen van allergieën ook overgevoelig te worden voor een eiwit (Engelse link).

Met name koemelk en gluten veroorzaken deze reacties vrij vaak, maar in sommige gevallen kunnen ook allergieën voor andere specerijen worden geactiveerd. Laten we hier wat meer over vertellen.

Een gemberallergie herkennen

Een vrouw die last heeft van buikpijn door een gemberallergie

Meestal wordt een proces van een intolerantie vaak foutief een allergie genoemd. Bij een allergische reactie is het immuunsysteem betrokken en dat is bij een intolerantie niet het geval.

Een gemberallergie wordt gekenmerkt door zich vooral op darmniveau te manifesteren. Het consumeren van dit voedsel kan klachten veroorzaken zoals:

Volgens een casusrapport gepubliceerd in The Journal of Dermatology, kan deze aandoening bovendien in zeer extreme gevallen anafylaxie veroorzaken (Engelse link).

Dergelijke ernstige reacties komen echter meestal niet vaak voor met betrekking tot de consumptie van specerijen. Daarnaast is het mogelijk dat dit type allergie een reeks reacties op huidniveau veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld:

  • irritatie
  • roodheid
  • netelroos

Verder kan er ook jeuk in de mond ontstaan.

Een allergie voorkomen

Een voedselallergie is een type pathologie dat, hoewel het kan worden behandeld, chronisch is. Toch is er een reeks maatregelen die mensen kunnen nemen om de gevolgen van blootstelling aan een allergeen te voorkomen.

Het geven van borstvoeding aan een kind tot het eerste levensjaar, en het geven van aanvullende voeding vanaf 6 maanden, kan het risico op auto-immuunziekten zoals voedselallergieën verminderen.

Het overmatig reinigen van (een bepaald deel van) het lichaam kan ervoor zorgen dat het gebied overgevoelig wordt voor lichaamsvreemde stoffen (Engelse link). Dit kan ook gebeuren als de stoffen zelf niet schadelijk zijn.

Experts raden bovendien aan om een gevarieerd dieet te volgen. Op die manier krijgt het spijsverteringsstelsel vanzelf met verschillende voedingsstoffen te maken en kan zo aan deze stoffen wennen.

Het verwijderen van bepaalde voedingsmiddelen uit het eetpatroon kan geen allergie veroorzaken. Het kan echter in bepaalde gevallen wel een intolerantie veroorzaken.

Wat te doen bij een gemberallergie?

Gemberwortels en gemalen gember

Als je denkt dat je een allergie hebt is het belangrijkste om naar je huisarts te gaan. Hij of zij kan je verwijzen naar een specialist (allergoloog) voor een klinische diagnose. De specialist zal je vertellen wat je gevoeligheidsniveau is (Engelse link) en of het nodig is om het product uit je dieet te halen of alleen het verbruik ervan te verminderen.

Daarnaast is het noodzakelijk om het risico te beoordelen of anafylaxie kan optreden als je in contact komt met het betreffende allergeen. Zoals we eerder zeiden, is dit echter een extreme en zeldzame situatie in het geval van een gemberallergie.

Bovendien kan het raadzaam zijn om bepaalde culinaire specerijen te vermijden als je aan deze aandoening lijdt. Zo voorkom je maag- en darmklachten.

Een gemberallergie, een zeldzame allergie

Hoewel het mogelijk is om voor bijna elke stof een allergie te ontwikkelen, veroorzaken culinaire specerijen meestal geen allergieën. Desondanks kan gember bij bepaalde mensen overgevoeligheid veroorzaken. Een vroege diagnose is belangrijk om complicaties in dit verband te voorkomen.

Het is essentieel om in gedachten te houden dat de gewoonten die je hebt de ontwikkeling van deze situaties kunnen bevorderen. Slechte voedingsgewoontes en een onevenwichtige darmflora kunnen op middellange en lange termijn allergieën en intoleranties veroorzaken.

Aangezien een gemberallergie een chronisch probleem is, is de beste oplossing het verminderen of beperken van de consumptie ervan. Het kan in bepaalde gevallen handig of zelfs noodzakelijk zijn om andere specerijen, zoals kurkuma, te vermijden.

In principe is het vanuit voedingsoogpunt het beste om een afwisselend en gevarieerd dieet te volgen. Om de symptomen te verbeteren, wordt er soms geadviseerd om probiotische suppletie te proberen. Natuurlijk moet je eerst je arts raadplegen om er zeker van te zijn dat je doet wat het beste is voor jouw persoonlijke situatie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Manuyakorn W., Tanpowpong P., Cow milk protein allergy and other common food allergies and intolerances. Paediatr Int Child Health, 2019. 39 (1): 32.40.
  • Hayashi E., Sowa Osako J., Fukai K., Natsumi A., et al., Case of anaphylaxis caused by black ginger in a dietary supplement. J Dermatol, 2019. 46 (2): 56-57.
  • Kawamoto Y, Ueno Y, Nakahashi E, et al. Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. J Nutr Biochem. 2016;27:112-122. doi:10.1016/j.jnutbio.2015.08.025
  • Bloomfield SF, Stanwell-Smith R, Crevel RW, Pickup J. Too clean, or not too clean: the hygiene hypothesis and home hygiene. Clin Exp Allergy. 2006;36(4):402-425. doi:10.1111/j.1365-2222.2006.02463.x
  • Gehlhaar P, González-de-Olano D, Madrigal-Burgaleta R, Bartolomé B, Pastor-Vargas C. Allergy to ginger with cysteine proteinase GP-I as the relevant allergen. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(5):624-625. doi:10.1016/j.anai.2018.07.013

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.