Wat zijn de bekendste vormen van voedselintolerantie?

Voedselallergieën en voedselintolerantie hebben enkele vergelijkbare symptomen. Wat betreft de intolerantie, is je immuunsysteem echter niet bij de reactie betrokken, wat bij een voedselallergie wel het geval is.
Wat zijn de bekendste vormen van voedselintolerantie?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voeding is de voornaamste energiebron van het lichaam. Je hebt tenslotte een dagelijkse inname van verschillende voedingsgroepen om je lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Vele mensen hebben echter last van vormen van voedselintolerantie. Dat maakt het ook moeilijker om op vlak van voedingswaarde een evenwichtig dieet te onderhouden.

Misschien heb jij al ooit vervelende symptomen ervaren na het eten van bepaalde soorten voeding. Dat is de reden waarom we in dit artikel de voornaamste vormen van voedselintolerantie zullen bespreken en de symptomen die ermee gepaard gaan.

Het verschil tussen voedselallergieën en voedselintolerantie

Ten eerste is het belangrijk dat je weet dat er een verschil is tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie. In het eerste geval is je immuunsysteem betrokken is.

Een intolerantie voor voeding wordt meestal veroorzaakt door een gebrek aan bestanddelen die vereist zijn voor een juiste vertering van de prikkel voeding. Er is echter een uitzondering: gluten. Gluten-intolerantie veroorzaakt wel veranderingen in het immuunsysteem, maar wordt toch onder de intoleranties gerekend.

Een persoon die allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel, kan het helemaal niet eten. Als iemand echter een voedselintolerantie heeft, dan hij meestal zonder problemen een klein beetje van het voedingsmiddel eten. Wederom is de uitzondering op dit gebied gluten.

Misschien interesseert jou ook dit artikel:
De meest voorkomende voedselallergieën en goede vervangers

De symptomen van voedselintolerantie

Sommige voedingsmiddelen kunnen zowel een allergie als een intolerantie veroorzaken. Toch worden in beide situaties vergelijkbare symptomen uitgelokt. We hebben het al vermeld. Sommige symptomen zijn immunologisch terwijl andere dat niet zijn.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van voedselallergieën:

 • Netelroos
 • Uitslag
 • Zwelling van de lippen of de oogleden
 • Roodheid van de ogen
 • Hoest
 • Diarree en braken
 • Verstopte neus
 • Moeilijke ademhaling
 • Hypotensie

De symptomen bij een voedselintolerantie zijn vergelijkbaar maar meestal milder. Ze zijn echter nog steeds heel vervelend. Dit zijn enkele van die symptomen:

 • Buikpijn
 • Gasvorming
 • Diarree
 • Zwelling van de buik

Typisch is dat de meeste allergieën tussen de 30 tot 60 minuten na de inname optreden. Ze kunnen soms ook zeer ernstig zijn. Anderzijds kan het langer duren vóór de symptomen van een intolerantie tot uiting komen. Bovendien zijn ze meestal milder.

Nu ken je de voornaamste verschillen tussen voedselallergieën en voedselintoleranties. Het is dus tijd om de meest voorkomende vormen van voedselintoleranties te bespreken.

De voornaamste vormen van voedselintolerantie

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie

Deze intolerantie is een gevolg van het onvermogen van het verteringssysteem om lactose te verteren. Lactose is de suiker die zich in melk bevindt.

Deze voedselintolerantie wordt veroorzaakt door een tekort in de aanmaak van het enzym lactase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de vertering van lactose en dus ook voor de juiste opname. Deze aandoening kan zowel tijdelijk als blijvend zijn.

Glutenintolerantie of coeliakie

Gluten is een eiwit dat in vele voedingsmiddelen aanwezig is. Voorbeelden zijn tarwe, haver of gerst. Iemand lijdt aan een glutenintolerantie wanneer de dunne darm ontstoken raakt wanneer deze in aanraking komt met gluten.

Kenmerkend voor deze aandoening is dat het voor het leven is. Het kan dus niet na verloop van tijd overgaan, wat men vroeger wel dacht.

Dit is dus een voedselintolerantie waarbij de klachten wel gebaseerd zijn op een reactie van het auto-immuunsysteem. De bekendste symptomen zijn:

 • Gewichtsverlies en verlies van eetlust.
 • Bleek uiterlijk, opgezette buik.
 • Misselijkheid, braken en diarree.
 • Verlies van spiermassa.

Er is echter een groeiende groep die juist overgewicht heeft en niet geen bleek uiterlijk hebben. Zij hebben vaak ook geen klachten, maar wanneer onderzoek gedaan wordt blijkt de darm wel aangetast te zijn.

Ook dit is een interessant artikel:
Stappenplan voor een glutenvrij dieet

Sucrose-intolerantie

Dit is een intolerantie voor gewone suiker. De oorzaak is een tekort aan het enzym sucrase. Bij deze intolerantie belemmert de afwezigheid van het enzym de juiste vertering van sucrose. Dit veroorzaakt onder andere symptomen zoals:

 • diarree
 • winderigheid
 • buikpijn

Fructosemalabsorptie

Een slechte opname van fructose

Daarnaast kan ook de fructose in fruit vele verschillende problemen veroorzaken. Fructose is de suikersoort die onder andere voorkomt in:

 • fruit
 • bepaalde groenten
 • honing

Als jouw darm niet in staat is om dit soort suiker te verteren, dan zal je na het eten van deze voedingsmiddelen de bepaalde klachten ervaren.

Het is hoe dan ook heel belangrijk dat je een deskundige raadpleegt als je vermoedt dat je aan een voedselintolerantie voeding lijdt. Deze aandoeningen kunnen tenslotte tot diverse gezondheidsproblemen lijden die het gevolg zijn van een slechte opname van de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

In sommige gevallen zal je gespecialiseerde onderzoeken moeten ondergaan om de oorzaak te bepalen. Op die manier zal je echter ook de beste behandeling kunnen vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Deschildre A., Lejeune S., How to cope with food allergy symptoms? Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2018. 18(3): 234-242.
 • Farnetti S., Zocco MA., Garcovich M., Gasbarrini A., et al., J Med Food, 2014. 17 (11): 1159-64.
 • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.