Voedingssupplementen zijn een hulpmiddel voor je lichaam

Heb je kinderen die weer naar school gaan? Kom je net weer op gang na de vakanties? Zo ja, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een manier om je energiereserves op te krikken, iets dat jou en je gezin helpt deze verandering aan te kunnen.
Voedingssupplementen zijn een hulpmiddel voor je lichaam
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 13 februari, 2023

Hoe geweldig deze zomer ook is geweest, het seizoen van terug naar school en terug naar het werk is aangebroken. En daarmee komen temperatuursveranderingen, meer stress en minder tijd voor onszelf. Daarom is het innemen van voedingssupplementen een geweldig alternatief om het energieniveau dat we op vakantie hadden op te krikken.

Deze supplementen kunnen je helpen je kracht te verbeteren en je uithoudingsvermogen te vergroten. Daarnaast kunnen ze behulpzaam zijn om je immuunsysteem te versterken en stress te verminderen.

Het is echter essentieel om te weten hoe je ze met voorzichtigheid moet consumeren. Daarnaast moeten we de meest geschikte te kiezen voor onze specifieke behoeften. Daarbij moeten we ons aan de voorgeschreven dosering houden en niet overdrijven. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten die gebruikt worden om de voeding aan te vullen en het lichaam van essentiële voedingsstoffen te voorzien. Ze kunnen alleen of in combinatie met ander voedsel worden ingenomen. Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, tabletten, poeders of vloeistoffen.

In tijden van grote stress, zoals het weer naar je werk of school gaan, kunnen ze een manier zijn om energie te behouden en stress te verminderen. Dus, als je op zoek bent naar vitaminesupplementen, probeer dan kwaliteitsproducten te kopen van betrouwbare plaatsen, om je lichaam een kans te geven zich goed te voelen en alle uitdagingen aan te kunnen die de terugkeer van vakantie met zich meebrengt.

Het is belangrijk te benadrukken dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Ze kunnen echter wel een effectieve manier zijn om ervoor te zorgen dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren.

Hier is alles wat je moet weten over de meest effectieve ingrediënten voor het hervatten van werk- of schoolroutines na de vakanties.

Welke ingrediënten worden doorgaans gebruikt in supplementen?

Man neemt een supplement
De terugkeer naar dagelijkse activiteiten kan een bron van stress zijn, dus kunnen we het gebruik van een voedingshulpmiddel evalueren.

De meest voorkomende ingrediënten in voedingssupplementen zijn vitamines en mineralen. Deze hebben het voordeel dat ze veilig en effectief zijn, en een gemakkelijke manier om de voeding aan te vullen. Het is bevestigd (Engelse link) dat multivitaminen/multimineralen nuttig kunnen zijn bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en zelfs sommige soorten kanker.

Vitamine C, bijvoorbeeld, is een in water oplosbaar organisch zuur . Het komt van nature in veel voedingsmiddelen voor. Het wordt in voedingssupplementen gebruikt om tekorten te voorkomen of te behandelen. Over het algemeen is het een van de belangrijkste ingrediënten die we in deze supplementen kunnen vinden.

Veel studies (Engelse link)  hebben aangetoond dat vitamine C, of ascorbinezuur, een krachtige antioxidant is die ons helpt bij het bestrijden van stress, vermoeidheid en temperatuurwisselingen. Het helpt ons ook om het immuunsysteem te versterken. Dat is vooral ideaal in de tijd van het jaar waarin virussen weer hun intrede doen.

Andere ingrediënten met veel voordeel in voedingssupplementen

Supplementen

Behalve vitamine C zijn andere voedingsstoffen die veel gebruikt worden in supplementen vitamine D, foliumzuur en omega-vetzuren. Afhankelijk van de situatie bevelen sommige deskundigen namelijk een dagelijkse inname van deze voedingsstoffen aan om de algehele werking van het lichaam te verbeteren.

Vitamine D is een andere in water oplosbare vitamine die ons lichaam van nature aanmaakt als gevolg van blootstelling aan zonlicht. Sommige onderzoeken hebben bevestigd dat vitamine D (Engelse link) nodig is om de botten sterk en gezond te houden, en ook om de algehele werking van ons lichaam te verbeteren.

En, helaas, zodra onze werkverplichtingen beginnen, is het gebruikelijk dat we meer tijd binnen dan buiten doorbrengen.

Daarnaast bevatten veel voedingssupplementen ook foliumzuur en omega-vetzuren. Foliumzuur is een vorm van B-vitaminen die van nature voorkomen in veel groenten en peulvruchten; ze worden gebruikt om bloedarmoede te voorkomen of te behandelen.

Omega vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen voor de hersenen en het hart. Ze komen voor in sommige vruchten, groenten en plantaardige oliën. Verschillende studies  (Engelse link) hebben aangetoond dat omega’s de stemming en het mentale vermogen kunnen helpen verbeteren, wat ideaal is voor een moeilijk seizoen van terug naar school of terug naar het werk.

Moet mijn gezin voedingssupplementen nemen?

Hoewel veel deskundigen een dagelijkse inname van bepaalde voedingsstoffen aanbevelen, is de realiteit dat niet iedereen voedingssupplementen hoeft te nemen. In het algemeen wordt aanbevolen dat degenen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen,  supplementen nemen om hun voedingsbehoeften aan te vullen. Dat geldt ook voor mensen die een tekort aan voedingsstoffen hebben.

Aan de andere kant, als je een evenwichtig dieet volgt en regelmatig beweegt, krijgt je lichaam waarschijnlijk al alles wat het nodig heeft op natuurlijke wijze.

Maar in tijden van extreme stress, als je voelt dat je energieniveau laag is, kan het geen kwaad om je lichaam een beetje hulp te geven. Als je dat doet, zul je al snel de verbetering merken en nieuwe uitdagingen zo goed mogelijk aankunnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blumberg JB, Bailey RL, Sesso HD, Ulrich CM. (2018). The Evolving Role of Multivitamin/Multimineral Supplement Use among Adults in the Age of Personalized Nutrition. 2018 Feb 22;10(2):248. doi: 10.3390/nu10020248. PMID: 29470410; PMCID: PMC5852824. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29470410/
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. (2020). The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders. Nutrients. 2020 Aug 4;12(8):2333. doi: 10.3390/nu12082333. PMID: 32759851; PMCID: PMC7468918. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32759851/
  • Dobson R, Cock HR, Brex P, Giovannoni G. (2017). Vitamin D supplementation. Pract Neurol. 2018 Feb;18(1):35-42. doi: 10.1136/practneurol-2017-001720. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28947637. Recuperado de: https://pubmencbi.nlm.nih.gov/28947637/
  • Johnston CS, Barkyoumb GM, Schumacher SS. (2014). Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial. Nutrients. 2014 Jul 9;6(7):2572-83. doi: 10.3390/nu6072572. PMID: 25010554; PMCID: PMC4113757. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25010554/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.