Voedingssupplementen rondom de zwangerschap

Alle stadia van de zwangerschap - preconceptie, de zwangerschap en de fase van borstvoeding geven - hebben specifieke voedingsbehoeften. Voedingssupplementen voor zwangerschap helpen bij het voldoen aan deze behoeften.
Voedingssupplementen rondom de zwangerschap
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Voedingssupplementen tijdens de zwangerschap en de borstvoeding dragen bij tot het behoud van een goede gezondheidstoestand van zowel moeder als kind. Een optimale voeding van de moeder is namelijk van cruciaal belang voor de juiste ontwikkeling van de foetus.

Je kan veel problemen voorkomen met goede voeding voor en tijdens de zwangerschap evenals tijdens de periode waarin borstvoeding gegeven wordt. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat een specialist voedingssupplementen aanbeveelt. Er zijn specifieke varianten ontwikkeld voor elke periode:

 • preconceptie
 • zwangerschap
 • periode waarin borstvoeding gegeven wordt

Voedingssupplementen zijn belangrijk vanaf de preconceptie

De voeding van de moeder tijdens de preconceptieperiode is een bepalende factor voor het bereiken van een gezond ontwikkelingsproces. Dit komt omdat het zowel de vruchtbaarheid als de beginfase van de zwangerschap aanzienlijk beïnvloedt. Bovendien is de groei van de foetus nauw verbonden met de voeding van de moeder.

Raadpleeg daarom een arts die je gezondheidstoestand kan beoordelen en je een geschikt voedingssupplement kan aanbevelen als je zwanger wilt worden. Op die manier kun je de nodige maatregelen nemen om je levensstijl te verbeteren.

De consumptie van omega 3-vetzuren met lange ketens, voornamelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), draagt bij tot een goede algemene gezondheid. In een publicatie in de Annual Review of Food Science and Technology (Engelse link) wordt aangegeven dat deze vetzuren de goede werking ondersteunen van:

 • het hart
 • de longen
 • het immuunsysteem
 • het endocriene systeem

Voedingssupplementen tijdens de zwangerschap

Een positieve zwangerschapstest

Een aantal studies hebben aangetoond wat het belang van voedingssupplementen voor en tijdens de zwangerschap is. Het gaat hierbij om  een adequate inname van voedingsstoffen zoals:

 • foliumzuur
 • vitamine B12
 • ijzer
 • jodium
 • micronutriënten

Foliumzuur (vitamine B9) en vitamine B12

Deze zijn essentieel voor een goede celontwikkeling. Foliumzuur heeft een belangrijke rol in het begin van de zwangerschap, dus je kunt het beste starten met supplementen nemen op het moment dat je van plan bent om zwanger te worden.

Onderzoek toont aan dat de inname van dit micronutriënt het risico op problemen bij de ontwikkeling van het cognitieve systeem van de baby vermindert (Engelse link). Het bekendste voorbeeld hiervan zijn neurale buisdefecten.

Jodium

De behoefte aan dit element neemt toe tijdens de negen maanden van de zwangerschap. Het is verbonden met de juiste groei en intellectuele ontwikkeling van een foetus. Vrouwen moeten voldoende jodium binnenkrijgen, want een tekort kan leiden tot aangeboren hypothyreoïdie bij de baby.

IJzer

De behoefte aan ijzer neemt aanzienlijk toe tijdens de zwangerschap, daarom is het aan te raden om regelmatig supplementen in te nemen. Op die manier worden zowel de behoeften van de moeder als die van de baby gedekt. IJzer is een belangrijk mineraal omdat het een rol speelt bij het transport van zuurstof naar de cellen.

Omega 3-vetzuren

Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het lichaam. DHA draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, het gezichtsvermogen en de ogen van een foetus. Er zijn ook aanwijzingen (Engelse link) dat deze lipiden de cardiovasculaire gezondheid van een moeder en haar kind verbeteren.

Vitamine D

Deze vitamine is belangrijk omdat zij bijdraagt tot een goede botgroei en algemene ontwikkeling bij kinderen. Vrouwen moeten tijdens de zwangerschap dus voldoende vitamine D innemen om genoeg calcium te kunnen absorberen en een goede botontwikkeling te bevorderen.

Voedingssupplementen tijdens het geven van borstvoeding

Een vrouw houdt een baby op haar schoot

De voedingsbehoeften zijn in deze fase anders en veeleisender dan tijdens de zwangerschap. De baby krijgt de essentiële voedingsstoffen  via de moedermelk.

Daarom moet je supplementen nemen die aan deze behoeften kunnen voldoen. De voedingsstoffen die in deze preparaten niet mogen ontbreken zullen we hieronder beschrijven.

Foliumzuur (vitamine B9)

Het gehalte aan vitamine B9 van de moeder kan tijdens de lactatie dalen omdat een deel ervan in de moedermelk terechtkomt. Foliumzuur helpt ook vermoeidheid te verminderen.

Vitamine A en D

Moedermelk is de beste bron van vitamine A en vitamine D. De tweede draagt bij aan de absorptie en het benutten van calcium. Hoeveel vitamine D de moedermelk bevat, hangt af van of de moeder voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Jodium is een van de cruciale voedingssupplementen

Vrouwen die borstvoeding geven, hebben bijna tweemaal zoveel jodium nodig dan vrouwen die dit niet doen om de noodzakelijke aanvoer voor hun baby te kunnen garanderen.

Calcium en ijzer

De behoefte van de moeder aan calcium en ijzer neemt tijdens de lactatiefase aanzienlijk toe. IJzer is van cruciaal belang voor de vorming van zowel rode bloedcellen als hemoglobine.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn, zoals eerder gezegd, noodzakelijke voedingsstoffen voor het organisme. Docosahexaeenzuur (DHA) draagt namelijk in grote mate bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen van de zuigeling. Het kan daarnaast helpen om bepaalde ontstekingsziekten te voorkomen.

Voedingssupplementen tijdens de borstvoeding kunnen jouw bondgenoot zijn

Supplementen voor tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding zijn speciaal samengesteld om aan de behoeften van elke fase van het proces te voldoen. Je moet niet alleen voor jouw eigen gezondheid zorgen als je al weet dat je zwanger bent, maar je er ook van tevoren op voorbereiden. Elke situatie is anders, maar soms is het nodig de context te evalueren om de juiste supplementen te kunnen geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.ç
 • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementaion. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk and the resolution of intlammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.