Borstvoeding geven en de vrouwelijke seksualiteit

De vrouwelijke seksuele reactie varieert in de verschillende levensfasen. Met dat in gedachten willen we de relatie tussen borstvoeding geven en de vrouwelijke seksualiteit bespreken.
Borstvoeding geven en de vrouwelijke seksualiteit
Sara Cañamero

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige Sara Cañamero.

Laatste update: 16 september, 2022

Wellicht heb je nog nooit nagedacht over de relatie tussen borstvoeding geven en de vrouwelijke seksualiteit. Het kan zelfs zijn dat je denkt dat er helemaal geen verband tussen deze twee zaken is. Lees snel verder om meer over dit onderwerp te weten te komen.

De eerste week van augustus is World Breastfeeding Week en je kunt in de media diverse publicaties vinden over het onderwerp. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals:

 • de voordelen voor moeder en baby.
 • hoe je moeilijkheden kunt overwinnen.
 • het recht van vrouwen op borstvoeding geven in het openbaar verdedigen zonder dat het als een misdaad gezien wordt.

Dit was tot voor kort het geval in veel staten in de Verenigde Staten, en het is nog steeds zo in veel plaatsen en landen. In dit artikel willen we het echter niet specifiek hebben over dat onderwerp, maar over de relatie tussen borstvoeding geven en de vrouwelijke seksualiteit.

De vrouwelijke seksualiteit in de postpartumperiode en tijdens het geven van borstvoeding is erg complex en er zijn nog diverse hiaten in onze kennis hierover. Er zijn vele mythen over dit onderwerp en het is een uitdaging om deze aan te pakken voor zowel mensen die werken in de gezondheidszorg als de vrouwen die zich in deze fase bevinden.

Kennis van de factoren die deze fase kunnen beïnvloeden is van fundamenteel belang voor het begrijpen van en reageren op de mogelijke disfuncties die kunnen optreden in de postpartumperiode. Tegelijkertijd is het cruciaal om de veranderingen te begrijpen die plaatsvinden in de weken na de geboorte van de baby wat betreft de diverse facetten van seksualiteit.

Is er een verband tussen borstvoeding geven en de vrouwelijke seksualiteit?

Er zijn tot nu toe maar weinig studies die enig licht op dit onderwerp hebben geworpen, maar laten we eens kijken hoe borstvoeding geven de vrouwelijke seksualiteit en het erotische leven van vrouwen kan beïnvloeden.

Hormonale factoren

We weten dat de postpartumfase zelf een hormonale achtbaan is. En het geven van borstvoeding wordt gekenmerkt door een heel bijzondere hormonale toestand.

Deze situatie helpt het vrouwelijk lichaam om de lactatie in de loop van de tijd op peil te houden. Deze hormonale situatie beïnvloedt vrouwen echter ook op verschillende andere gebieden – en een daarvan is op seksueel gebied.

 • Lage oestrogeenspiegels betekenen dat er weinig vaginale smering is. Daardoor is het pijnlijk als er geen glijmiddel wordt gebruikt tijdens de geslachtsgemeenschap.
 • Tegelijkertijd lijkt het erop dat hoge oxytocinespiegels kunnen bijdragen aan een lager libido bij vrouwen.
 • Ook draagt prolactine, dat ook in verhoogde niveaus aanwezig is tijdens het geven van borstvoeding, bij aan een lage geslachtsdrift en beïnvloed dus de vrouwelijke seksualiteit.

Minder vaginale smering

Zoals we hierboven vermeldden, komt dit voornamelijk door hormonale factoren. Het is echter een probleem dat je gemakkelijk kunt oplossen door het gebruik van kunstmatig glijmiddel. Ze zijn echter niet allemaal even goed en zorgen niet altijd voor het gewenste resultaat.

Sommige soorten, vooral glijmiddelen op waterbasis, werken in het begin wel maar lossen snel op of verdampen, waardoor ze dezelfde droogheid achterlaten als in het begin. Daardoor kan de wrijving die de geslachtsgemeenschap met zich meebrengt pijn bij de vrouw en zelfs irritatie veroorzaken.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Geishaballen: voordelen en toepassingen

Dyspareunie

Dyspareunie verwijst naar pijn tijdens geslachtsgemeenschap waarbij de vrouw gepenetreerd wordt. Bij het vergelijken van de situatie van vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen die flesvoeding geven, lijkt het erop dat laatstgenoemden hoger scoren op het gebied van pijn tijdens de geslachtsgemeenschap.

Dit is ongeacht het type bevalling (normale bevalling of een keizersnede) die ze hebben gehad. De dyspareunie lijkt de hele duur van de periode waarin een vrouw borstvoeding geeft aan te houden waardoor het de vrouwelijke seksualiteit beïnvloed.

Minder verlangen

Hormonen zijn de enige factor die bijdraagt aan het wel of niet optreden van seksueel verlangen. Veel van de veranderingen die optreden in de postpartumperiode kunnen het verlangen naar seks van een postpartumvrouw beïnvloeden. Deze veranderingen omvatten onder andere:

 • rolveranderingen.
 • de constante afhankelijkheid van de baby van de moeder.
 • gevoelens van onzekerheid.
 • gebonden zijn aan de baby.
 • het gebrek aan spontaniteit dat kenmerkend is voor de postpartumperiode.

Vaak moet bijna elke minuut van de dag maar ook van de nacht besteed worden aan de zorg voor een baby. Dit laat niet veel tijd, energie of verlangen over om intiem te zijn met de partner.

Het is waar dat veel van de bovenstaande veranderingen kunnen worden geëxtrapoleerd naar vrouwen die ervoor kiezen om flesvoeding te geven. De scores op het gebied van het seksueel functioneren van vrouwen die hun verlangen beoordelen, zijn over het algemeen echter lager bij vrouwen die borstvoeding geven.

Zelfperceptie

Bij vrouwen die zwanger zijn (geweest) en die borstvoeding geven, kan naast alle hormonale veranderingen ook hun zelfbeeld veranderen. De borsten en het tepelhof kunnen bijvoorbeeld groter zijn, met continue melkafscheiding of duidelijkere pigmentatie.

Bovendien zijn ze voor veel vrouwen erg gevoelig, waardoor aanraking ongemakkelijk wordt. Borsten veranderen van een erotisch object in de bron van voedsel voor de baby.

Tijdens de zwangerschap komen de meeste vrouwen aan en dat gaat soms door tijdens de periode waarin borstvoeding wordt gegeven. Dit kan te maken hebben met hormonale factoren, maar ook met het eetpatroon.

Daarnaast wordt door de zwangerschap lichaamsvet op een andere, voor sommigen op een eigenaardige manier verdeeld, voornamelijk op de heupen. Daarom herkennen vrouwen zichzelf misschien niet meer in de spiegel.

Deze veranderingen, die doorgaan tijdens het geven van borstvoeding, kunnen ervoor zorgen dat vrouwen zich niet aantrekkelijk en sexy voelen, en dit heeft invloed op hun seksualiteit.

Slapeloosheid

Tijdens de periode van borstvoeding geven moeten vrouwen meerdere keren per nacht wakker worden om aan de voedingsbehoeften van hun baby te voldoen. Daardoor lopen moeders die borstvoeding geven meer risico op slaapgebrek dan moeders die geen borstvoeding geven. Een ander kan de baby immers ook een flesje geven terwijl de moeder doorslaapt.

Dit zou volgens bepaalde studies rechtstreeks van invloed kunnen zijn op seksuele relaties. Veel vrouwen hebben rust nodig in plaats van intieme ontmoetingen met hun partners. Het is duidelijk dat een gebrek aan slaap de seksuele relaties beïnvloedt.

Een studie uit 2018 concludeerde dat het aantal keren dat een vrouw ‘s nachts wakker moet worden om borstvoeding te geven, een directe en negatieve invloed kan hebben op de seksualiteit van vrouwen. Er was echter geen verschil tussen vrouwen van wie de baby zelden wakker werd en borstvoeding kreeg, in vergelijking met vrouwen die ervoor kozen om flesvoeding te geven.

Conclusie over borstvoeding geven en de vrouwelijke seksualiteit

Vrouwelijke seksualiteit is cyclisch en zeer complex en wordt door meerdere factoren beïnvloed. Als we ons hiervan bewust zijn en weten hoe dit ons kan beïnvloeden, kunnen we hierop anticiperen.

Daarnaast kunnen we de veranderingen van de vrouwelijke seksuele reactie respecteren in de verschillende levensfasen. Dat geldt dus ook voor de periode van het geven van borstvoeding.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.