Biofeedback, een ontspanningstechniek bij stress

Heb jij wel eens gehoord van biofeedback? Lees nog even verder, want het artikel van vandaag bespreekt de voordelen ervan voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het omgaan met hun stress.
Biofeedback, een ontspanningstechniek bij stress

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Jij hebt nog nooit van biofeedback gehoord? Blijf dan nog maar even lezen. Het is namelijk een eenvoudig concept en de gezondheidsvoordelen zijn talrijk. Het is dus misschien tijd om het eens te proberen als je al een tijdje last hebt van stress en niets anders voor je lijkt te werken.

Biofeedback kan je zeker helpen. Laten we eerst eens beginnen met uit te leggen wat dit concept is. Waar is het voor? Het is een soort therapie waarbij sensoren op het lichaam worden gebruikt om lichaamsfuncties te meten. Dit is om je stressniveau te bepalen.

De manier waarop het helpt, is door je een beter begrip te geven van hoe je lichaam werkt, zodat je beter met stress om kunt gaan. Laten we hier daarom wat dieper op ingaan.

Hoe werkt biofeedback?

Biofeedback werkt heel eenvoudig. Sensoren die op specifieke plaatsen op je lichaam zijn geplaatst, bijvoorbeeld op je oorlellen of hoofdhuid, sturen dan informatie over jou. De sensoren moeten altijd contact hebben met je huid.

Het interessante is dat je actief moet zijn. Wat betekent dit? Dat biofeedback geen test is waar je stil blijft liggen. Het is een test waarbij je de resultaten in real time op een scherm kunt bekijken om te allen tijde te zien hoe je reageert.

Verder benadrukt het St. Jude Children’s Research Hospital (Spaanse link) dat dit een interactief proces is waarbij je het soort verbinding met je lichaam kunt bereiken dat je nog nooit eerder hebt bereikt.

Biofeedback-methoden

De methoden zijn afgestemd op individuele behoeften en, afhankelijk van je gezondheidsproblemen, heb je de ene of de andere methode nodig voor optimale resultaten.

Het is dus een goed idee om een persoonlijk gesprek te hebben om erachter te komen wat je nodig hebt voordat je de procedure ondergaat. Stress kan je namelijk op verschillende manieren beïnvloeden.

Hoe werkt biofeedback bij stress

Hersengolven

Dit is een van de meest aanbevolen methoden als we het over biofeedback hebben, voor mensen die door stress last hebben van migraine of hoofdpijn. Een technicus plaatst sensoren op de hoofdhuid of slapen. Je krijgt je hersengolven te zien dankzij een elektro-encefalogram. 

Het is een interessante manier om erachter te komen welke invloed stress heeft op je hersenen. Het is echt heel verbazingwekkend!

Ademhaling

Een andere methode is gericht op ademhaling wanneer stress je ademhalingsdynamiek belemmert of als je het gevoel hebt dat je stikt. Een technicus plaatst de sensoren op de buik en borst om erachter te komen hoe je ademhalingspatroon en ademhalingsfrequentie zijn.

Hartslag

Een hart dat te snel klopt (tachycardie) kan antwoorden vinden in biofeedback. Je kunt erachter komen hoe je hartslag is en hoe deze varieert door middel van sensoren op je borst, onderlichaam en polsen. Het kan zijn dat je hart vaker begint te kloppen, te hard van stapel loopt, net voordat de stress toeslaat.

Spiercontractie

Krampen, gespannen spieren en contracturen maken allemaal deel uit van de stress die je lichaam echt schade aan kan richten. Biofeedback kan dit verhelpen.

Een technicus plaatst sensoren op skeletspieren om nauwkeurig de elektrische activiteit die ervoor zorgt dat de spieren samentrekken te observeren.

Activiteit van de zweetklieren

Met biofeedback kun je observeren hoe de activiteit van je zweetklieren is. Zoals je weet, kun je door stress meer zweten dan normaal of gewoon veel zweten.

De technicus plaatst de sensoren om je vingers of in de palm van je polsen. Zo kun je vervolgens analyseren hoe je lichaam reageert op stress.

Temperatuur

Tot slot is een andere methode van biofeedback het meten van je temperatuur. Deze heeft namelijk de neiging om te dalen of te stijgen bij stress. Dus, hoe denk je dat jouw lichaam zal reageren? Je kunt erachter komen met sensoren geplaatst op je vingers.

Voordelen van biofeedback

Je kunt je nu vast de gezondheidsvoordelen van biofeedback voorstellen nu je er wat meer over weet. Laten we ze hier in meer detail bespreken. De hierboven beschreven methoden helpen je vooral om een idee te krijgen van hoe je lichaam werkt en hoe het reageert op stress.

Hoe kan dit voor jou nuttig zijn?

Nou, het kan je helpen te leren anticiperen op een episode van stress of angst, zodat je aan je ademhaling kunt werken door bijvoorbeeld een wandeling te maken of door op een andere manier je hoofd leeg te maken. Zo kun je voorkomen waarvan je weet dat dat anders met je zal gebeuren, of het nu gaat om tachycardie, kortademigheid, nervositeit of hoofdpijn.

Biofeedback is ook goed voor diegenen die hun slaapproblemen moeten oplossen en misselijkheid en incontinentie (urine of ontlasting) die soms verband houden met stress beter kunnen beheersen. Sommige onderzoeken melden zelfs een positieve invloed op constipatie (Spaanse link).

Zoals je kunt zien, zal het kennen van je lichaam je helpen meer bewust te worden van hoe je ermee om moet gaan.

Sensoren worden op de huid geplaatst

Contra-indicaties van biofeedback

Ondanks alle voordelen van dit type therapie, is het normaal dat er ook contra-indicaties zijn. De Mayo Clinic (Engelse link) waarschuwt over het volgende:

  • De sensoren die bij dit type therapie worden gebruikt, kunnen een allergie veroorzaken bij een gevoelige huid of bij mensen met een huidaandoening. Raadpleeg daarom van tevoren je arts om erachter te komen of het veilig is voor jou als je last hebt van eczeem of dermatitis.
  • Biofeedback geeft je mogelijk geen veelbelovende resultaten over hoe je reageert op stress als je hartritmestoornissen hebt. We raden je aan om dit ook met je arts te bespreken.

Hoe kies je iemand die biofeedback beoefent?

Dus, ben je geïnteresseerd in deze techniek? Zorg er dan voor dat je de juiste beoefenaar kiest. Deze moet een vergunning hebben en therapeut zijn. Zorg ervoor dat de therapeut al je vragen kan beantwoorden over hoe hij of zij de procedure zal aanpakken.

Zoals je kunt zien heeft biofeedback veel gezondheidsvoordelen. Heb jij het al eens geprobeerd? Hoe was het? Laat het ons weten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguilar, G. (1984). Biorretroalimentación térmica para el tratamiento de la migraña clásica: Un estudio de línea base múltiple entre sujetos. Revista de Análisis del Comportamiento.
  • Moscoso, M. S. (1983). Perspectiva histórica de la biorretroalimentación. Revista latinoamericana de psicología15(1-2), 11-33.
  • Naranjo Hernández, D., García Freyre, I., & Companioni Acosta, S. (1999). Biorretroalimentación como método terapéutico: Informe preliminar. Revista Cubana de Medicina38(1), 7-12.
  • Adame, Enrique Coss, and Cynthia Fernanda Guerrero Hernández. “La biorretroalimentación en el estreñimiento.” Estreñimiento crónico, síndrome de intestino irritable y enfermedad inflamatoria intestinal: 61.
  • Thomson, S. A. (1983). Los usos de la biorretroalimentación en psicoterapia. Revista latinoamericana de psicología15(1-2), 47-61.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.