Beschrijving, kenmerken en gebruik van verbena

Ben je bekend met medicinale planten en kruidenthee? Misschien wil je dit artikel blijven lezen, want we zullen het hebben over de voedingseigenschappen van verbena en de vormen van consumptie.
Beschrijving, kenmerken en gebruik van verbena
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verbena is een geneeskrachtige wilde plant, die in bepaalde ecosystemen als invasief wordt beschouwd. Hij heeft vele toepassingen in de populaire geneeskunde, omdat hij je gemoedstoestand positief kan beïnvloeden. Mensen met terugkerende angst en stress gebruiken daarom vaak verbena.

We zullen je ook vertellen over alle mogelijke toepassingen van deze plant, die inheems is in Midden-Europa. Op deze manier kun je hem in je dieet introduceren en beginnen met profiteren van de gezondheidseigenschappen van deze plant.

Gezondheidsvoordelen van verbena

Deze plant wordt al sinds de oudheid gebruikt als zuiverend kruid. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de inname ervan een troostend effect heeft (Engelse link). Daarom zijn mensen het gaan gebruiken bij de behandeling van depressie en angst.

Volgens een studie die in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology is gepubliceerd (Engelse link), heeft verbena angstonderdrukkende en kalmerende eigenschappen. Dit maakt het mogelijk om het te gebruiken in verschillende pathologische beelden die geassocieerd worden met zenuwprocessen.

Toch moeten onderzoekers nog steeds meer klinische studies doen om de mogelijke interactie met receptgeneesmiddelen te evalueren. Vooral de medicijnen die worden voorgeschreven voor de behandeling van deze mentale aandoeningen.

Daarnaast heeft dit kruid krampstillende eigenschappen, zoals vermeld in een artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Evidence-Based Integrative Medicine (Engelse link). Zo kan het acute diarree verlichten, waardoor de pijn minder wordt en het risico op uitdroging in verband met het verlies van vloeistoffen wordt verminderd.

Onthoud ten slotte dat verbena ook ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs (Engelse link) om te bevestigen dat het de ontsteking die gepaard gaat met tand- en mondproblemen vermindert, net als de zwelling en de symptomen. Daarnaast is een het effectieve natuurlijke remedie tegen pijn veroorzaakt door orale pathologieën.

Paarse bloemen van de verbenaplant

Een mogelijke antioxidant?

Er wordt gespeculeerd over de werking van verbena als antioxidant bij gebruik als infusie. De fytochemicaliën in hun samenstelling zouden de vorming van vrije radicalen kunnen neutraliseren. Ook zouden ze het risico op het ontwikkelen van complexe ziekten kunnen verminderen, in combinatie met een gezonde voeding.

Het zou ook kunnen helpen de tekenen van veroudering te vertragen. De wetenschappelijke literatuur heeft dit vermogen echter tot nu toe niet aangetoond. We hebben eigenlijk meer onderzoek nodig om de effecten van verbena op de oxidatie te beoordelen, te evalueren en aan te tonen.

Manieren om verbena te consumeren

Je kunt verbena, als geneeskrachtig kruid, vinden in gespecialiseerde winkels. Je kunt het gebruiken om een infusie te maken. Er zijn ook supplementen die de droge plant in capsules bevatten. Deze presentatievorm is het handigst wanneer u het in hoge doseringen wilt gebruiken. Of dat nu voor de vermindering van de pijn veroorzaakt door bijvoorbeeld gingivitis.

Verbena wordt echter niet vaak gebruikt als specerij of voedingsmiddel. Dit komt omdat het niet erg lekker is en niet goed past bij de westerse gastronomie.

Ondanks alles kun je in veel supermarkten een combinatie van planten kopen die dit kruid bevatten en er infusies mee maken.

Interacties met geneesmiddelen

We weten niet veel over de interacties van verbena met geneesmiddelen. In ieder geval, en gezien de mogelijkheden, is het het beste om het gebruik te vermijden als je antidepressiva gebruikt.

De huidige medische literatuur biedt niet veel informatie over de werkzame bestanddelen van de plant. Dit is de reden waarom we de veiligheid van de plant niet kunnen beoordelen wanneer als je deze tegelijk gebruikt met met medicijnen, dus wees altijd voorzichtig.

Het beste wat je kunt doen is de plant in je dieet introduceren, maar alleen als je geen chronische aandoening of een ernstige pathologie hebt. Zoals altijd, is het altijd het beste om je huisarts te raadplegen die je twijfels kan wegnemen.

Verbena-olie in flesjes

De medicinale eigenschappen van verbena

Verbena is een geneeskrachtige wilde plant met bepaalde eigenschappen die specifieke pathologieën kan behandelen, vooral die van inflammatoire aard.

Weet tenslotte dat verbena ook de symptomen van acute diarree kan verminderen. Onthoud echter altijd dat er meer onderzoek nodig is om het ware potentieel van dit kruid, het toepassingskader en de beperkingen ervan te evalueren.

Voorlopig moeten we genoegen nemen met zijn natuurlijke vorm en het drinken als infusie, om te kunnen profiteren van zijn ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Vergeet niet om altijd een arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat er geen contra-indicaties zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Khan AW., Khan AU., Ahmed T., Antioconvulsant, anxiolytic, and sedative activities of verbena officinalis. Front Pharmacol, 2016.
  • Sisay M., Bussa N., Gashaw T., Evaluation of the antispasmodic an antisecretory activities of the 80 % methanol extracts of verbena officinalis L: evidence from in vivo antidiarrheal study. J Evid Based Integr Med, 2019.
  • Grawish ME., Anees MM., Elsabaa HM., Abdel Raziq M., et al., Short term effects of verbena officinalis Linn decoction on patients suffering from chronic generalized gingivitis: double blind randomized controlled multicenter clinical trial. Quintessence Int, 2016. 47 (6): 491-8.
  • Etou Ossibi, A. W., et al. “Anti-oxidative stress potentiality of aqueous extract of the leaves of Lippia multiflora Moldenke (Verbenaceae).” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 5.6 (2016): 254-258.
  • da Silva, Alessandra P., et al. “Tyrosinase inhibitory activity, molecular docking studies and antioxidant potential of chemotypes of Lippia origanoides (Verbenaceae) essential oils.” PloS one 12.5 (2017): e0175598.
  • Almeida, Milene C., et al. “Genetic diversity and chemical variability of Lippia spp.(Verbenaceae).” BMC research notes 11.1 (2018): 725.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.