Natuurlijke behandelingen tegen vochtophoping in je lichaam

Als je uren achter elkaar zit, teveel natrium binnenkrijgt, bepaalde medicijnen gebruikt of problemen hebt met je lymfestelsel, dan kan dit vochtophoping veroorzaken. Graag delen we een aantal natuurlijke behandelingen met je die vochtophoping in je lichaam kunnen tegengaan.
Natuurlijke behandelingen tegen vochtophoping in je lichaam

Laatste update: 14 augustus, 2018

Vochtophoping in je lichaam vindt plaats als vocht zich verzamelt in je lichaamsweefsel. Het komt het meeste voor in je benen, enkels en voeten. Het kan echter ook in andere delen van je lichaam voorkomen. In ons artikel van vandaag vertellen we alles over een aantal natuurlijke behandelingen die dit kunnen verminderen.

Vochtophoping in je lichaam: was is het precies en hoe ontstaat het?

Vocht hoopt zich op natuurlijke wijze op in je weefsel ter ondersteuning van de orgaanfuncties van je lichaam. De problemen ontstaan zodra je lichaam meer vocht absorbeert dan normaal. Door de zwaartekracht wordt dit overtollige vocht vanzelf ‘opgeslagen’ in je lagere ledematen. Deze aandoening staat doorgaans bekend als oedeem.

Wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken van vochtophoping in je lichaam? Vochtophoping ontstaat onder meer:

• Als iemand teveel natrium (zout) binnenkrijgt.
• Door het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld door het gebruik van de pil).
• Wanneer je te lang in de zon hebt gezeten en je huid daardoor verbrand is.
• Door gedurende lange periodes te blijven zitten (bijvoorbeeld op kantoor of in het vliegtuig).
• Als iemand last heeft van een hart-, lever- of nieraandoening.
• Bij vrouwen die zwanger zijn, in de menopauze zitten of ongesteld zijn.
• Vanwege problemen met de lymfeklieren.

De daadwerkelijke vochtophoping ontstaat vervolgens door wisselende factoren. Bijvoorbeeld door een plotseling verlies van de bloeddruk. Maar ook als gevolg van een blokkering in het lymfestelsel, of door een verandering in het vermogen van je weefsels om vocht te kunnen verwerken.

Er bestaan verschillende varianten van vochtophoping in je lichaam. Sommige oedemen voelen koud aan, andere warm. De zwelling kan overal zitten (in al je weefsels en organen) of alleen lokaal (bijvoorbeeld in je benen of enkels).

Tips om vochtophoping te behandelen

Het is belangrijk dat je een aantal van je vaste gewoonten aanpast als je last hebt van vochtophoping.

Ten eerste is het belangrijk om te beginnen met meer water te drinken. Vaak hoor je dat je ten minste twee liter water per dag moet drinken. Dit is niet zomaar een getal, of iets dat tegenwoordig ‘in’ is. Het is de hoeveelheid water die je lichaam minimaal nodig heeft om gifstoffen te verwerken en onder meer je lymfeklieren goed te laten functioneren.

Als je lichaam onvoldoende water binnenkrijgt, dan zal het datgene wat er binnenkomt zoveel mogelijk opslaan in je lichaamsweefsels – vooral in je benen.

Kijk daarom goed naar de kleur van je urine bij het plassen. Zo kun je achterhalen of je voldoende water binnenkrijgt. Als je plas helder van kleur is, dan betekent dit dat je urinestelsel geheel gereinigd is van afvalstoffen. Let wel op: dit geldt alléén voor die specifieke dag. De volgende dag begint weer een nieuwe reinigingscyclus.

Ten tweede is het een goed idee om de hoeveelheid natrium die je binnenkrijgt te beperken. Een overschot aan natrium is één van de voornaamste oorzaken van vochtophoping in je lichaam.

Je kunt in plaats van zout andere kruiden en specerijen gebruiken. Ook is het belangrijk om gezouten, bewerkte en gefrituurde voeding zoveel mogelijk te vermijden.

Natuurlijke behandelingen tegen vochtophoping

Hier zijn een aantal huismiddeltjes die je goed kunnen helpen als je last hebt van vochtophoping.

1. Lijnzaad

Lijnzaad kent vele gezonde eigenschappen

Lijnzaad kent vele goede eigenschappen. Zo biedt het je lichaam veel voedingsstoffen. Je kunt het af en toe gebruiken om vochtophoping in je lichaam tegen te gaan. Dit gaat heel simpel. Vermaal de zaden en strooi ze over je eten heen. Ook kun je lijnzaadolie toevoegen aan je salades.

2. Koriander

Dit aromatische kruid hoort eigenlijk altijd thuis in je keuken. Dit komt omdat het ontzettend veel smaak aan je gerechten toevoegt. Maar het heeft daarnaast ook nog een aantal interessante geneeskrachtige eigenschappen. Zo activeert koriander je nierfunctie en helpt het je lichaam te reinigen. Je kunt verse koriander toevoegen aan je salades of je groentegerechten. Ook kun je thee trekken van de zaden van de korianderplant. Hieronder laten we zien hoe je dit doet.

Ingrediënten

  • ½ eetlepel korianderzaad (5 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Verhit als eerste het water in een steelpan.
  • Zodra het water kookt voeg je vervolgens het korianderzaad toe.
  • Laat het hierna tien minuutjes sudderen en giet de vloeistof daarna door een zeef.
  • Vervolgens kun je dit opdrinken. Drink het wanneer het zo heet mogelijk is, het liefst op een lege maag.

3. Mosterdolie

Een massage met mosterdolie

Deze behandeling is lokaal van aard. Je kunt mosterdolie gebruiken als massageolie, en zo de plekken te masseren waar je last hebt van vochtophoping. Doe een paar druppeltjes olie op je handen en wrijf deze vervolgens over elkaar om de olie op te warmen. Vervolgens kun je met draaiende bewegingen de olie inmasseren op de aangetaste delen van je lichaam.

Dit stimuleert zowel de bloedsomloop als je lymfestelsel. Overtollig vocht dat in je zachte weefsels is opgeslagen wordt hiermee verminderd. Deze behandeling is ideaal na het thuiskomen van een lange dag werken, zittend achter je computer.

4. Knoflook

Deze superfood zou zich ook in iedere keuken moeten bevinden, zowel door haar culinaire als geneeskrachtige eigenschappen. Knoflook staat bekend om haar zeer effectieve diuretische (vochtafdrijvende) werking. Hiermee kun je vochtophoping in je lichaam tegengaan, met name in je benen en voeten.

Wij raden aan om elke morgen een rauw teentje knoflook te eten. Je hoeft het niet per se te kauwen: je kunt het ook in kleine stukjes breken en met water innemen, net zoals een (vitamine)pil. Een andere optie is om het toe te voegen aan je salades, ovenschotels, groenten en soepen.

5. Paardenbloem

Thee van paardenbloem

Paardenbloem is een fantastisch natuurlijk diureticum. De bloem heeft zowel een vochtafdrijvende als reinigende werking. Het activeert de bloedsomloop en stimuleert de afvoer van vocht uit je lichaam. De beste manier om de voordelen ervan te ervaren is door er thee van te maken en deze op te drinken. Thee maken van paardenbloemen doe je als volgt.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel paardenbloem (10 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Verhit het water in een steelpannetje tot het kookt.
  • Voeg de paardenbloem toe en laat het geheel 10 minuten sudderen.
  • Haal de pan van het vuur en laat het nog zo’n 15 minuten trekken.
  • Giet de vloeistof vervolgens door een zeef en drink het op.
  • Je kunt altijd honing of citroen toevoegen aan de thee om de bittere smaak van de plant te verhullen.

6. Appelazijn

Appelazijn kun je dagelijks tot je nemen om oedeem te voorkomen of te verminderen. Je kunt het toevoegen aan salades en andere bereidingen. Maar sommige mensen gebruiken appelazijn ook door het direct op de aangedane delen van hun lichaam te smeren. Het enige dat je hoeft te doen is een doek in azijn te weken en een klein beetje druk uit te oefenen op de benen. Deze beweging dient van beneden naar boven (oftewel, tegen de zwaartekracht in) gedaan te worden. Op deze manier zorg je ervoor dat het teveel aan vocht in je benen via je urine door je lichaam wordt uitgescheiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.