Zo elimineer je overtollig vocht binnen een maand

Sommige personen houden vocht vast door overgewicht, zwangerschap, hitte of menopauze. Deze natuurlijke middelen helpen om overtollig vocht te elimineren.
Zo elimineer je overtollig vocht binnen een maand

Laatste update: 14 februari, 2019

Sommige personen houden meer vocht vast dan andere, terwijl andere mensen soms last hebben van vochtretentie door overgewicht, zwangerschap, hitte, menopauze en andere factoren. Hieronder zullen we een aantal natuurlijke middelen opnoemen, die je helpen om binnen een maand overtollig vocht te elimineren, zolang je ze dagelijks volgt.

Zo elimineer je overtollig vocht binnen een maand

Grapefruit en watermeloensap

watermeloen partjes

Er zijn twee soorten fruit die je helpen vocht te elimineren:

 • Grapefruit: Dit is een erg effectief fruit om vochtretentie te voorkomen. Het is ook erg goed voor personen die hun lichaam willen reinigen, hun lever willen verzorgen en gewicht willen verliezen, omdat grapefruit helpt bij het oplossen van vet.
 • Watermeloen: Vanwege de hoge hoeveelheid water is het een uitstekend diureticum. Meer dan 90% van het gewicht is water. Het heeft ook maar 20 calorieën per 100 gram.

Drink één tot drie natuurlijke sappen met één soort fruit per dag zonder ze te mengen. Voeg een klein beetje stevia toe als je het wat zoeter wilt maken.

Je kan voor één fruitsoort kiezen of steeds wisselen. We bieden je deze twee opties aan, omdat je over het algemeen watermeloen eet wanneer het heet is. Daarnaast is grapefruit juist weer makkelijker te vinden tijdens de winter.

Als je geen van beide kan vinden, dan kan je ook een beetje etherische grapefruitolie consumeren (let goed op dat het voor oraal gebruik is wanneer je het koopt). Drink elke ochtend een druppel gemengd met een klein beetje honing of olie.

Bouillon van uien

Je kan het hele jaar door uien vinden, al zal je in de winter meer genieten van soepen, omdat ze heet zijn. Uien zorgen voor de eliminatie van overtollig vocht in het lichaam.

 • Kook twee of drie uien een half uur in anderhalve liter water.
 • Consumeer de bouillon tussen je maaltijden of een half uur voordat je gaat eten.
 • Als je wilt kan je een beetje zeezout toevoegen voor wat extra smaak.

Voetenbad

bosje paardenstaart

Als je voornamelijk vocht vasthoudt in je voeten en benen, dan kan je ook een voetenbad met paardenstaart en rozemarijn nemen.

 • Kook een liter water met 2 eetlepels paardenstaart en 2 eetlepels rozemarijn gedurende 5 tot 10 minuten.
 • Haal het van het vuur.
 • Laat het 10 minuten afkoelen.
 • Giet het af en voeg een halve eetlepel zout toe.
 • Wanneer de vloeistof lauw is, kan je je voeten er 15 tot 30 minuten in laten weken.

Koude douche voor je benen

Verlaag de temperatuur van het water wanneer je een douche aan het nemen bent en volg de volgende stappen met de douchekop:

 • Ga aan de buitenkant van het rechterbeen omhoog.
 • Spuit aan de binnenkant van het rechterbeen naar beneden.
 • Spuit aan de buitenkant van het linkerbeen omhoog.
 • Ga naar het rechterbeen en weer terug naar het linkerbeen zodra je bij de knie komt en ga vervolgens weer verder naar beneden.
 • Doe wanneer mogelijk hetzelfde met de achterkant van je benen. Je hoeft dan niet tussen de knieën te wisselen.

Gebruik een ruwe handdoek om je benen af te drogen en masseer je huid een beetje in een opwaartse beweging.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 waarschuwingen die opgezette enkels kunnen onthullen

Beenmassages

Je kan een zalf voor je benen maken, die je aan kan brengen zodra je uit de douche komt. Je hebt hiervoor een gelbasis nodig, zoals een normale bevochtigingscrème, aloëveragel of plantaardige olie (amandel-, sesam-, olijfolie etc.). Voeg een paar druppels van één of een aantal van de volgende etherische oliën toe:

Masseer je benen zachtjes met dit mengsel in een opwaartse en ronde beweging met gebalde vuisten.

Slaap met je benen omhoog

Om een slechte bloedsomloop in je benen en overtollig vocht in je voeten te voorkomen, is er een erg simpel hulpmiddel, dat bestaat uit het plaatsen van een kussen onder je kuiten wanneer je naar bed gaat.

Je kan ook een half uur voor het slapen gaan een oefening doen waarbij je je voeten tegen de muur plaatst en een letter L vormt met je lichaam. Je kan dit ook gedurende de dag doen wanneer je een beetje vrije tijd hebt, vooral als je een groot deel van de dag zit of staat.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door robbplusjessie en uteart 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.