Bacteriële infecties voorkomen met 7 verrassende voedingmiddelen

Je kan supplementen nemen of medicatie op recept van de arts. Maar het is ook een goed idee om bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Ze helpen je om op een natuurlijke manier infecties te bestrijden.
Bacteriële infecties voorkomen met 7 verrassende voedingmiddelen

Laatste update: 20 oktober, 2018

Bacteriën maken deel uit van het leven. Wanneer we hierbij stilstaan, dan stellen we ons die bacteriële infecties en ziekten voor die we allemaal op een of ander moment doorgemaakt hebben.

Maar dat is niet het volledige plaatje.

Bacteriën zijn een onmisbaar onderdeel van het leven. Vele soorten bacteriën zijn essentieel en erg goed voor je gezondheid. Ze zorgen er ook voor dat je immuunsysteem zijn capaciteit behoudt om je te beschermen tegen andere soorten bacteriën, die wel infecties veroorzaken.

Bestaat er een manier om je voor honderd procent te beschermen tegen bacteriële infecties? Het antwoord is ‘nee’. Deze micro-organismen veranderen. Ze worden zelfs resistent voor antibiotica. Deze bacteriën zijn echt de ergste en de kleinste vijand van de mens.

Toch is er iets wat we zeker kunnen doen. We kunnen ons immuunsysteem zo veel mogelijk versterken door middel van wat we eten.

In dit artikel vertellen we jou wat de beste voedingsmiddelen zijn die je aan je dieet kan toevoegen om jezelf te beschermen tegen bacteriële infecties.

1. Probiotica beschermen je tegen infectie

In onze dagelijkse voeding verwaarlozen we vaak de natuurlijke probiotica.

Het is bijvoorbeeld heel gewoon om zuivelproducten te gebruiken die verrijkt zijn met Lactobacillus caseiJe zou echter ook een inspanning kunnen leveren om producten te vinden die dit op natuurlijke wijze bevatten.

Pure chocolade, zuurkool, kefir en kombucha zijn fantastische middelen om infecties te voorkomen en het immuunsysteem te versterken.

2. Aloë vera

Aloë vera

Drink een glas warm water met een eetlepel aloëveragel. Dat is een geweldige manier om jezelf te beschermen tegen allerlei soorten infecties.

De aloëveraplant werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Het verschaft ook een weelde aan vitaminen (A, C, B1, B2, B3, B6, B12 en foliumzuur).

Het bevat ook een fantastische reeks mineralen: calcium, zink, chroom, selenium, ijzer, koper, magnesium…

Al deze voedingsstoffen zullen je helpen om ziekten te bestrijden op natuurlijke wijze. Het zal niet nodig zijn om vitaminesupplementen te nemen.

3. Kurkuma

Deze uitzonderlijke specerij is verantwoordelijk voor de felle kleur van curry, maar bezit ook ongelooflijke geneeskrachtige vermogens.

Kurkuma heeft een krachtig antibacterieel vermogen. Om het meeste te halen uit dit kruid, is het enige wat je moet doen een beetje kurkuma mengen met een beetje honing. Deze remedie zal het immuunsysteem versterken en je helpen om vele soorten infecties te voorkomen.

4. Appelazijn

Appelazijn

Start nog vandaag met het nemen van deze eenvoudige remedie. Na de hoofdmaaltijd van de dag drink je dan een kop water (200 ml) gemengd met een eetlepel appelazijn (10 ml).

Deze gemakkelijke gewoonte zal niet alleen de spijsvertering ondersteunen. Het houdt ook de zuurtegraad van je lichaam in evenwicht. Zo kan het lichaam optimaler en met meer kracht bacteriële infecties bestrijden.

Verwen je lichaam met appelazijn. Gebruik een biologische variëteit. Dat is zelfs nog beter.

5. Bacteriële infecties bestrijden met knoflookthee

Als je nog nooit knoflookthee hebt gedronken, dan is het nu tijd. Het is gemakkelijk om te maken en het verschaft je grote hoeveelheden vitaminen (A, B1, B2 en C) en antioxidanten.

De meeste mensen weten dat knoflook een uitstekend natuurlijk antibioticum is. Als je deze stap neemt en je gebruikt twee tot drie per week knoflook, dan zal je verkoudheden en griep voorkomen of er toch zeker voor zorgen dat ze minder lang duren.

In de oudheid dronken Griekse soldaten knoflookthee na een veldslag om infecties te genezen. Dus waarom zouden wij er geen gewoonte van maken na onze dagelijkse werkdag vol ‘veldslagen’?

6. Veenbessensap

Veenbessensap

Veenbessen hebben een geweldige smaak, zijn mooi en wat vooral belangrijk is: ze helpen bij infecties.

Een van hun bekendste krachten is hun vermogen om te helpen wanneer je een bacteriële infectie hebt.

De zuurheid van veenbessen is een teken van hun voordelen voor de gezondheid. Dat komt door hun hoge gehalte aan proanthocyanidine. Dat is een type flavanol dat zeer goed is om cystitis te behandelen (een ontsteking van de urineblaas).

7. Citroenen

Er is één ding dat een plaats verdient op elke lijst van natuurlijke remedies tegen bacteriële infecties, en dat is de citroen.

Vers citroensap is een geweldig hulpmiddel om infecties van de luchtwegen te behandelen.

We moeten wel erkennen dat vitamine C je niet voor honderd procent zal beschermen tegen keelpijn en aanverwanten, maar het helpt toch om een infectie vlugger te doen genezen. Bovendien voorkomt het dat we te veel antibiotica gebruiken, want dit leidt na verloop van tijd eigenlijk tot een verzwakking van je immuunsysteem.

Als laatste geven we je dit mee… Is het jouw bedoeling om op een betere manier bacteriële infecties te voorkomen of te bestrijden? Dan moet je aandacht besteden aan je gewoonten en je levensstijl.

Eet vers fruit en groenten, drink veel water en probeer van een goede nachtrust te genieten. Zo voed en onderhoud je dus je lichaam. Doe ook niet aan zelfmedicatie of gebruik geen antibiotica zonder recept. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review : A Journal of Clinical Therapeutic, 14(2), 141–153.
  • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. G. (2008). Aloe vera: a short review. Indian Journal of Dermatology, 53(4), 163–166. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
  • Ison, M. G., & Heldman, M. (2018). Bacterial infections. In Hepatic Critical Care. https://doi.org/10.1007/978-3-319-66432-3_15
  • Bierne, H., Hamon, M., & Cossart, P. (2012). Epigenetics and bacterial infections. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a010272

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.