Aubergine voor gewichtsverlies

Aubergine zorgt er niet alleen voor dat je sneller verzadigd bent, maar bevordert ook de verwijdering van gifstoffen en overtollig vocht uit het lichaam. Als je dus graag wilt afvallen, dan is aubergine de perfecte keuze.
Aubergine voor gewichtsverlies

Laatste update: 28 januari, 2021

Wist je dat aubergine een van de meest geneeskrachtige voedingsmiddelen is die je aan je dieet kunt toevoegen? De groente is ontzettend rijk aan fytonutriënten, die lichaamscellen beschermen tegen de invloed van vrije radicalen.

Wij van Gezonder Leven zijn echt dol op aubergine. Er bestaan ontelbaar verschillende manieren om deze groente te bereiden. En je kunt aubergine zelfs gebruiken om gewichtsverlies te bevorderen door auberginewater te drinken als vochtafdrijvend supplement. Deze drank kan ook helpen om de spijsvertering te verbeteren.

Een gezonde groente

Je zou kunnen zeggen dat aubergine een van gezondste groentes is die je maar kunt vinden. En als dit niet al het geval is, dan zou deze groente vanaf nu regelmatig onderdeel moeten uitmaken van je dieet.

Wat zeg je ervan? Eet je zelf al regelmatig aubergine? Zo niet, dan geven we je vandaag een paar geweldige redenen om dit vanaf nu wel te doen. Mis ze niet!

Aubergine: licht en goed voor de spijsvertering

Voedingsdeskundigen geven aan dat aubergine een van de gezondste groentes is die je kunt vinden. De paarse groente bevat geen vet, maar het vezel- en watergehalte is zeer hoog. Dit betekent dat de groente perfect is voor mensen die graag willen afvallen.

Nog een geweldig aspect van het eten van deze groente om gewichtsverlies te bevorderen is dat de groente kan helpen vochtretentie tegen te gaan.

Aubergine bevat een grote hoeveelheid kalium, een mineraal dat, zoals je waarschijnlijk wel al weet, kan helpen je lichamelijke pH-waarde in balans te houden – alsook je vochtgehaltes.

Het beschermt je hart

Hart

Aubergines bevatten grote hoeveelheden antioxidanten. Daarom wordt de groente ook vaak aangeraden aan mensen die een hartziekte of soortgelijke cardiovasculaire problemen hebben. Deze groente is ‘anti-angiogeen’!

Wat houdt dit precies in? Angiogenese is het proces dat de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten bevordert. Dit betekent dat we allemaal kans hebben om tumoren en hartziekte te ontwikkelen en de aubergine kan helpen je tegen dit proces te beschermen.

Gezonde elementen

Daarnaast beschermen de hoge gehaltes koper, foliumzuur, magnesium en flavanoïden je lichaamscellen tegen schadelijke bacteriën en kan de groente ook helpen om het gehalte slecht cholesterol, ook wel LDL, te verlagen.

Vergeet daarnaast niet dat de combinatie calcium, magnesium en kalium kan helpen je hartspier sterker te maken en zo een sterkere hartslag bevordert.

Aubergine is goed voor de spijsvertering

Aubergines

Aubergines bevatten een grote hoeveelheid water en tegelijkertijd een kleine hoeveelheid koolhydraten, vet en proteïnen. De groente is makkelijk verteerbaar, waardoor je lichaam alle voedingsstoffen gemakkelijk kan absorberen.

Aubergine bevat geen suiker en hoewel de groente ook niet veel vitamines bevat, biedt de groente in dit geval voornamelijk veel voordelen door het min eraalgehalte en het vermogen om de lichamelijke pH-waarde in balans te houden.

Wist je dat deze groente voor ongeveer 55% bestaat uit mineralen? Deze mineralen helpen je lichaam te ontzien van gifstoffen en bevorderen een optimale orgaanfunctie.

Lever en gal

Daarnaast zorgt de aubergine ervoor dat je lever sterker wordt, stimuleert hij de galproductie en kan hij helpen urinezuurgehaltes te verlagen als deze te hoog zijn.

Wil je meer weten? Lees dan:
Voedingsmiddelen die urinezuur bestrijden

Recept: citroen en aubergine voor gewichtsverlies

Auberginewater

Nu we je op de hoogte hebben gebracht van de vele heilzame eigenschappen die de aubergine heeft, zullen we je vertellen hoe je deze supergezonde groente kunt bereiden om het afdrijven van overtollig vocht te bevorderen.

Let op: dit recept zou alleen moeten worden gebruikt als aanvulling op een gezond, vetarm dieet. Alleen dan zal dit recept voor auberginewater en citroen helpen je spijsvertering te verbeteren. Het is het absoluut waard om dit dagelijks te proberen!

Ingrediënten

 • 1 middelgrote aubergine, bij voorkeur biologisch
 • Het sap van 1 citroen
 • 1 liter water
 • 1 grote glazen pot

Bereiding

 • Was de aubergine grondig. Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat de groente helemaal schoon is dan kun je de aubergine omspoelen met wat appelazijn of even laten weken in wat water met baking soda.
 • Wanneer je aubergine goed schoon is, snijd je de groente in schijfjes. Snijd schijfjes die ongeveer een centimeter dik zijn en laat de schil eraan zitten.
 • Vervolgens kun je de aubergineschijfjes koken in een liter water. Wanneer de aubergine zacht is, haal je de pan van het vuur en giet je het water over in een glazen pot.
 • Voeg aan dit water ook nog een halve liter water toe en het sap van één citroen. Schud de ingrediënten goed door elkaar en bewaar de pot vervolgens in de koelkast.
 • In plaats van de aubergine even te koken, kiezen sommige mensen ervoor om de schijfjes een hele nacht te laten weken in een liter water, zodat het water alle voordelen kan absorberen. Je kunt zelf kiezen welke methode je meer aanspreekt.

Hoe gebruik je auberginewater?

 • Drink dit mengsel van aubergine om gewichtsverlies te bevorderen gedurende de dag, voorafgaand aan je maaltijden. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je sneller vol zit en dat je lichaam het eten dat je consumeert beter verteert en meer vet verbrandt.
 • Je kunt dit middel twee of drie keer per week gebruiken. Wanneer je dit middel combineert met een vetarm dieet dat veel vers groente en fruit bevat, zul je ongetwijfeld resultaat zien.

Probeer, zoals altijd wanneer je op dieet bent, de gezondste producten te kiezen en schep je bord vol met de beste groentes die de natuur biedt. In dit geval is aubergine één van je beste opties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.