Appelazijn kan helpen bij het reguleren van diabetes

Naast het feit dat deze behandeling alleen mag worden uitgevoerd onder medisch toezicht, moet je om je diabetes onder controle te houden en geen last van extra problemen te krijgen zeker niet vergeten de dagelijkse dosis van twee eetlepels appelazijn niet te overschrijden.
Appelazijn kan helpen bij het reguleren van diabetes

Laatste update: 24 oktober, 2018

Appelazijn is een natuurlijk product dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor allerlei geneeskrachtige doeleinden. Hoewel het vooral bekend staat als ingrediënt in de keuken, prijzen veel culturen dit product aan vanwege zijn hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen en actieve stoffen. Dus appelazijn kan helpen bij het reguleren van diabetes.

De voordelen die het voor je gezondheid heeft zijn een andere reden waarom het zo populair is. Veel van die voordelen zijn ook wetenschappelijk bewezen.

De meeste van deze voordelen zijn te danken aan het hoge gehalte aan sporenelementen en zuren, die de natuurlijke pH-waarde van het lichaam reguleren en de spijsvertering verbeteren.

Een van de meest bestudeerde aspecten van appelazijn heeft te maken met het vermogen tot het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes. 

Er zijn recentelijk een aantal belangrijke dingen ontdekt over dit onderwerp en deskundigen zeggen dat het de sleutel tot het beheersen van deze aandoening zou kunnen zijn.

Appelazijn kan helpen en zou net zo effectief zijn als medicijnen

Appelazijn kan helpen en zou net zo effectief zijn als medicijnen

De meeste mensen met deze aandoening lijden aan type 2 diabetes. Insuline en de bloedsuikerspiegel zijn hiervoor verantwoordelijk.

Diabetes ontwikkelt zich wanneer het lichaam het vermogen om glucose in de bloedstroom te reguleren verliest. Dit gebeurt wanneer het een resistentie tegen insuline opbouwt of omdat de insulineproductie trager wordt.

Hierdoor is het duidelijk geworden dat de voedingsstoffen in appelazijn daadwerkelijk diabetes lijken te verminderen en te behandelen. Het lijkt de insulinefunctie te optimaliseren en de bloedsuikerspiegel te beheersen.

Appelazijn kan helpen diabetes te reguleren

De medische gemeenschap heeft geneesmiddelen ontwikkeld die de vertering van zetmeel en suikers blokkeren. Dit vermindert het risico op pieken in het bloedsuikerniveau. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel onder controle.

Onlangs hebben wetenschappers echter ontdekt dat appelazijn stoffen bevat die dezelfde soort blokkade genereren. Dit betekent dat het dus een soortgelijke werking heeft als geneesmiddelen. Dit wordt toegeschreven aan het hoge gehalte aan azijnzuur, een bioactieve stof die zich in bijna alle soorten azijn bevindt.

Azijnzuur voorkomt de volledige vertering van complexe koolhydraten. Dat komt door het versnellen van het proces waardoor voedsel de maag verlaat of door het verhogen van de absorptie van glucose door de weefsels in het lichaam.

Eén theorie suggereert dat dit product de mogelijkheid heeft om de activiteit van een aantal digestieve enzymen die koolhydraten omzetten in suikers te remmen. Dit geeft je lichaam tijd om de suiker te verteren in het bloed. Het zorgt er zo voor dat het niet tot gevaarlijke niveaus zal pieken.

Hoe consumeer je appelazijn om diabetes te reguleren?

Appelazijn kan helpen als je het op de juiste manier consumeert

Dus appelazijn kan helpen. Maar om te profiteren van de voordelen ervan, is het belangrijk om te onthouden dat je het nooit overmatig mag gebruiken. Je moet ook kiezen voor een product dat 100% biologisch is.

Hoewel er vandaag de dag veel verschillende merken beschikbaar zijn, waarvan sommige heel goedkoop zijn, worden ze onderworpen aan verfijningsprocessen die ze ontdoen van de meeste van hun genezende eigenschappen. Om deze reden is het essentieel om te weten waar de azijn vandaan komt, wil je dat de appelazijn helpt.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf appelazijn te maken met behulp van gefermenteerde appelsap.

Aanbevelingen

  • Met het doel de bloedsuikerspiegel te reguleren, raden we aan het elke dag te consumeren.
  • Let er wel op dat je nooit meer dan twee eetlepels per dag neemt.
  • Het moet worden verdund met water of een andere vloeistof om irritatie van de mond en keel te voorkomen.
  • Idealiter moet je het op een lege maag of voor het slapen gaan innemen. In het laatste geval kan het ertoe leiden dat je ‘s nachts moet plassen.

Een andere manier om het te consumeren is door het te verwerken in saladedressings of in sappen en smoothies. Beide vormen zullen helpen voorkomen dat de bloedsuikerspiegel piekt na bepaalde maaltijden.

Het is belangrijk te onthouden dat de zuren in azijn het tandglazuur kunnen aantasten. Ze kunnen zelfs brandwonden op gevoelige weefsels veroorzaken. Appelazijn kan helpen maar neem nooit meer in dan de aanbevolen hoeveelheid.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat langdurige consumptie de botdichtheid en kaliumniveaus kan verlagen. Om dit te voorkomen, raden wij aan om deze behandeling gedurende twee opeenvolgende weken per maand te doen. Vervolgens doe je het twee weken lang niet. 

Als je last hebt van een laag kaliumgehalte of lijdt aan osteoporose, overleg dan met je arts voordat je begint met deze behandeling.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.