Angst voor het coronavirus: je emoties beheersen
Tegenwoordig houdt angst voor het coronavirus (COVID-19) de wereldbevolking in zijn greep. Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze infectie tot pandemie had verklaard, begon er onzekerheid te ontstaan.
Eerst bevond het epicentrum zich in China in de provincie Wuhan, maar het virus heeft zich snel verspreidt naar alle andere delen van de wereld.
Om deze reden hebben de meeste landen strikte beschermingsmaatregelen genomen om het aantal infecties te verminderen. Hoewel het bij jonge en gezonde mensen meestal geen ernstige complicaties veroorzaakt, lopen oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem een hoog risico op overlijden.
De belangrijkste symptomen van de infectie zijn:
- hoesten
- koorts
- ademhalingsproblemen
Dit laatste is bij de bovengenoemde risicogroepen meestal ernstiger. Afgezien hiervan nemen de bezorgdheid en angstniveaus toe bij de bevolking in het algemeen. In landen als Spanje en Italië, waar noodmaatregelen en huisarrest zijn afgekondigd, grijpen deze gevoelens de gehele bevolking aan.
Het is veel moeilijker om de situatie het hoofd te bieden als we bang en van streek zijn. Daarom gaan we in dit artikel enkele belangrijke adviezen uitleggen om je te helpen de emoties die het coronavirus veroorzaakt onder controle te houden.
Angst voor het coronavirus is toegenomen bij de algemene bevolking. Deze angst heeft onder meer geleid tot onnodige aankopen en ongegronde discriminatie.
Wat zijn de gevolgen van angst voor het coronavirus?
Als gevolg van de verspreiding van COVID-19 wordt thuisquarantaine op veel plaatsen over de hele wereld aanbevolen. Deze maatregel is bedoeld om de verspreiding van het virus tussen mensen te stoppen. I
n het ideale geval zouden mensen alleen naar buiten moeten gaan om basistaken uit te voeren zoals:
- het kopen van voedsel.
- ophalen van medicijnen.
- naar het werk te gaan als dit strikt noodzakelijk is.
Deze quarantaine heeft voor veel problemen gezorgd. Grote aantallen mensen besloten om met de trein, het vliegtuig en andere transportmiddelen terug te keren naar hun land van herkomst. Dit leidde tot een groter risico op de verspreiding van het coronavirus.
Veel andere mensen hebben paniekaankopen gedaan in de supermarkten om zich voor te bereiden op de quarantaine. Als gevolg hiervan waren veel supermarkten dagen leeg vanwege deze onnodige inkopen. In landen zoals de Verenigde Staten heeft de angst voor het coronavirus ook het aantal wapenverkopen vergroot.
Het is moeilijk om echt te begrijpen wat angst en bezorgdheid met ons kunnen doen. Hier volgen enkele adviezen om je te helpen deze emoties en je situatie efficiënt het hoofd te bieden.
Hoe kun je met angst voor het coronavirus omgaan?
Het is heel goed mogelijk dat je door de huidige crisis spanning, angst en misschien paniek zult voelen. Dit wordt niet geholpen door het constante bombardement van informatie. Wellicht vind je het onmogelijk om aan iets anders te denken.
Het is ook heel normaal dat je je zorgen maakt over elk klein symptoom dat je misschien hebt waardoor je denkt dat je ook besmet bent. Veel mensen gaan naar de hulpdiensten wanneer hun angst hen ertoe heeft gebracht hun symptomen verkeerd te interpreteren of zelfs in hun gedachten te overdrijven.
Daarnaast kan het behoorlijk moeilijk zijn om je hele routine te veranderen en alles thuis te moeten doen. Thuiswerken, thuis sporten en zelfs socializing kan problematisch zijn. Veel dingen kunnen je echter helpen om ermee om te gaan.
Beheers je emoties
- Allereerst moet je proberen bezig te blijven. Doe iets wat je leuk vindt zoals muziek maken of luisteren, een puzzel of ruim je kledingkast eens op.
- Maak daarnaast van tijd tot tijd je hoofd leeg en probeer na te denken over dingen die niets met het coronavirus te maken hebben.
- Accepteer de angst of bezorgdheid die de situatie veroorzaakt. Er is namelijk niets mis mee om je zo te voelen.
In het ideale geval moet je ook ondersteuning zoeken van je naasten. Als je alleen woont, probeer dan vaak familie of vrienden te bellen. Je kunt ook proberen videogesprekken met hen te voeren. Elke manier waarop je liefde en steun kunt krijgen, is goed.
Wees voorzichtig met de informatie die je over het coronavirus ontvangt
Niet al het nieuws is volledig betrouwbaar en niet alle informatie is correct. Probeer informatie uit wetenschappelijke en waarheidsgetrouwe bronnen te halen. Probeer ook objectief en realistisch te zijn. Het heeft ook geen zin om overdreven alarmerend te zijn.
Je moet je bewust zijn van eventuele symptomen, maar zonder geobsedeerd te raken. Volg de richtlijnen van de autoriteiten op het gebied van hygiëne en preventie. Kom er niet tegen in opstand, want het is voor je eigen bestwil.
Houd een optimistische houding ten opzichte van de hele situatie. Je bewust zijn van het gevaar betekent niet dat je negatief of overdreven alarmerend moet zijn. Door je emoties te beheersen en je angst onder controle te houden, kun je ermee omgaan en kun je met trots terugkijken op hoe je met de situatie omging.