Emotioneel angstige mensen hebben hoop nodig

Een emotioneel angstig persoon kan niet stoppen met negatief te zijn, dus moet je hem een handje helpen zodat hij weet dat hij op je kan rekenen.
Emotioneel angstige mensen hebben hoop nodig

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Emotioneel angstige mensen kunnen last hebben van depressie, of zoveel verdriet dat ze er gewoon niet overheen kunnen komen. Ze voelen zich niet goed en hopeloosheid is hun dagelijkse kost. Daarom is het jouw plicht om hen weer hoop te geven.

Als je je niet goed voelt, denk je dat je nooit meer uit die stemming komt. Je klaagt, je voelt je het slachtoffer van de omstandigheden en je hoopt of ‘bidt’ alleen maar dat het allemaal weggaat. Emotionele problemen zijn echter niet makkelijk om aan te pakken.

Niet in staat zijn om verder te kijken

Een man met zijn handen in zijn haar

Wanneer iemand emotioneel angstig is, trekken zijn emoties hem simpelweg naar beneden en verpesten ze alles. Dit komt omdat de emoties die wij als negatief beschouwen, het voortouw nemen en geen ruimte laten voor de positieve emoties.

Daarom maakt het niet uit hoe vaak je emotioneel angstige mensen zegt dat het wel goed komt of dat hij een slechts een moeilijke periode doormaakt. Ze zullen niet in staat zijn om verder te kijken dan hun eigen pijn. Daarnaast kan emotionele pijn veel erger zijn dan lichamelijke pijn.

Emotionele pijn berooft je van je enthousiasme, je motivatie en soms zelfs van je eigenwaarde. Je geeft niets meer om je uiterlijk en het gebeurt vaak dat je mensen buiten begint te sluiten. Negatieve emoties nemen uiteindelijk alles over, zodat je het licht aan het eind van de tunnel niet meer kunt zien.

Negatieve emoties zijn echter niet het enige probleem dat ervoor kan zorgen dat je je rot voelt. De mensen om je heen kunnen dit ook doen zonder het zelfs maar zo te bedoelen of te beseffen.

De maatschappij heeft ons echter geleerd om het goede af te wijzen en het slechte te omarmen. Laten we hier iets meer over vertellen.

Emotioneel angstige mensen hebben geen medelijden nodig

Angstige mensen ondersteunen

De maatschappij waarin we leven heeft ons geleerd om degenen die zeggen dat alles goed gaat af te wijzen. We vinden hen vaak roekeloos en verwaand. Je accepteert echter welwillend mensen die je vertellen dat het niet zo goed gaat of dat het wel beter zou kunnen.

De reden dat je het accepteert als mensen je vertellen dat het niet zo goed gaat, is dat je je op deze manier zelf niet slecht voelt. Of misschien zelfs wel beter dan daarvoor.

Daarom zul je in staat zijn om medeleven en medelijden met de andere persoon te voelen en jezelf te vertellen dat dingen voor jou wel goed gaan. Je vergelijkt gewoon je eigen leven met dat van de ander.

Het laatste wat emotioneel angstige mensen echter nodig hebben, is dat mensen medelijden met hen hebben. Wat diegene nodig heeft, is hoop. Ze horen alleen teksten zoals ‘het zal allemaal wel beter gaan’ en ‘iedereen heeft wel eens problemen’.

Waar is die helpende hand die stevig vasthoudt en niet loslaat? Op welk moment zijn mensen vergeten naar anderen te luisteren, en begonnen met alleen naar zichzelf te luisteren? Waarom niet lachen, grapjes maken en proberen deze mensen op te vrolijken? Waarom hebben we medelijden met hen? Dat zal het voor hen alleen maar erger maken.

Hoe help je iemand die emotioneel van streek is?

Een man praat met een therapeut

De beste manier om emotioneel angstige mensen te helpen is door te luisteren. Je hoeft niets te zeggen van de dingen die we hierboven hebben genoemd, want dit zal hun verhaal onderbreken. Laat hen uitspreken en blijf gewoon naast hen staan, luisterend.

Onder geen enkele omstandigheid mag je boos worden of je geduld verliezen. Soms, wanneer iemand lijdt aan een depressie, begrijpen andere mensen hun emotionele ups en downs niet. Ze hebben dan de neiging om ruzie te maken of henzelf de schuld te geven, waardoor de situatie alleen maar erger wordt.

Hoewel het misschien lijkt dat emotioneel angstige mensen niet willen dat je ze lastig valt, kan eenvoudigweg vragen hoe het met ze gaat en of je iets voor ze kunt doen wonderen doen. Zelfs als het antwoord altijd “nee” is. Dit zal diegene laten weten dat je er voor hem bent, dat hij er niet alleen voor staat en dat je om hem geeft.

Emotioneel angstige mensen moeten alleen door de pijn heen en er zelf overheen komen. Hoewel je aan hun kant kunt blijven staan, is het niet jouw verantwoordelijkheid om hen te genezen. Dit moet je begrijpen, terwijl je ervoor blijft zorgen dat zij zich gesteund voelen.

Dit zijn enkele van de manieren om mensen die emotioneel van streek zijn hoop te geven. Ja, het kan subtiel lijken, en je kunt het gevoel hebben dat je helemaal niets doet. Het kan echter een wereld van verschil maken voor angstige mensen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.