Wat doe je als je een vriend met een machomentaliteit hebt

Een vriend is een haantje of macho als hij niet begrijpt dat het leven van zijn partner dezelfde waarde heeft als zijn leven. Hij ziet zijn partner dan alleen als een onderdanige persoon die hij moet onderhouden.
Wat doe je als je een vriend met een machomentaliteit hebt
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Wanneer een vrouw een vriend heeft met een machomentaliteit, dan begint het wezen van die vrouw te veranderen. Als ze aan zijn zijde blijft, dan is zij diegene die alles wat voor haar belangrijk is, moet laten vallen. Dat is immers de enige manier om een stabiele relatie te behouden.

Elke handeling die de normen van de man niet respecteert, eindigt in een ernstige discussie. Dit kan haar emotioneel welzijn beschadigen.

Denken dat de overtuigingen die mensen diep van binnen hebben uit liefde zullen veranderen is een droom. Ze kunnen een tijdje hun donkere kant verbergen. Het zal echter op elk moment opduiken. En als ze erin slagen te trouwen dan zullen dezelfde opvattingen omgezet worden in de wetten van het huis.

Als je een gelukkig en vrij leven wilt hebben dan moet je leren hoe deze mentaliteiten kan herkennen.

In dit artikel zullen we de signalen van een machomentaliteit bekijken.

Signalen dat je een vriend met een machomentaliteit hebt

1. Je vrienden willen iets meer

Van bij het begin gaan machomannen twijfel zaaien. Het is immers hun bedoeling om hun vriendin afstand te laten nemen van haar mannelijke vrienden. Een telefoontje, een bericht of een eenvoudige opmerking zijn voor hen al voldoende om in die dingen een seksuele lading te zien. Ze worden dan boos en kunnen een scène veroorzaken.

Het denkproces van een vriend met een machomentaliteit is gebaseerd op een schadelijke mythe. Meisjes met vriendjes mogen geen andere relaties hebben met mensen van het andere geslacht. Machomannen zien dit als een bedreiging.

Een jaloerse vriend

2. Zijn moeder is het grootste voorbeeld voor een vrouw

Machomannen plaatsen hun moeder vaak in de positie van de ideale vrouw.

“Mijn moeder weet hoe ze zich in de maatschappij moet gedragen en hoe ze voor haar partner moet zorgen. Als het over koken gaat, dan moet je de recepten vragen, al zullen ze waarschijnlijk toch niet zo goed lukken. Als kleding vuil wordt, kent ze alle trucjes om ze zo goed mogelijk te wassen. Ze heeft immers haar leven gewijd aan de zorg voor haar kinderen.”

Als de schoonmoeder (de moeder van de vriendin) echter haar mening geeft, dan veranderen de dingen drastisch. Die vrouwen beschouwen ze als bemoeizuchtig want ze laten niet toe dat hun dochters een harmonieus huwelijk hebben.

3. Buitenshuis werken is onzin

Het idee dat vrouwen buitenshuis goede banen hebben, is voor machomannen vaak erg waanzinnig. Ze willen het eigenlijk gewoon vergeten…

Dit is een verschrikkelijk seksistisch standpunt. Vrouwen hebben al hun werk thuis en zelfs nog meer werk zodra er kinderen komen. Machomannen vinden dat vrouwen die besluiten te werken de verantwoordelijkheden thuis verwaarlozen.

4. Sensuele kleding is alleen voor privégebruik

Alle vrouwen willen er graag mooi uitzien en zich mooi voelen.

Een vriend met een machomentaliteit zal hen echter vaak dwingen om twee heel verschillende kledingstijlen in de kast te hebben.

  • Aan de ene kant zullen ze sexy kleding hebben om de fantasieën van hun partner te bevredigen als ze alleen zijn.
  • Als ze echter samen naar een evenement moeten dan moet zij de mooie gesloten blouses en ‘fatsoenlijke’ kleding dragen.

In de seksistische geest van machomannen worden lage halslijnen of korte rokken gebruikt door vrouwen die uitgaan om uit te dagen.

Wanneer je partner beslist welke kleding je mag dragen

5. Sommige vriendschappen die je beter niet kunt voortzetten

Vrienden uit de kinderjaren die altijd bij zijn meisje waren, vormen een risico voor de vriend met een machomentaliteit.

Als die vrienden bijvoorbeeld alleenstaand zijn of losse relaties hebben dan zijn ze echt een slechte invloed. Het eerste waaraan zij denken, is dat die vrienden hun vriendin op het slechte pad willen brengen.

Ze proberen dus vaak om hun vriendin aan te moedigen het contact te verbreken.

6. Sociale netwerken creëren problemen bij koppels

Vaak overtuigen machomannen hun vriendin om al hun profielen op verschillende sociale media af te sluiten. Het excuus is dat sociale netwerken koppels kapot maken. Dat wil hij niet.

Een vriend met een machomentaliteit kan verschillende argumenten gebruiken. Hiermee probeert hij zijn vriendin ervan te overtuigen dat sociale media schadelijk zijn. Het is echter alleen maar een ander middel om te proberen zijn vriendin te overheersen.

Wanneer de vriend een macho is dan geeft hij argumenten die zijn vriendin ertoe aanzetten alle contacten op te geven.

Sociale netwerken in de relatie

Advies aan vrouwen met een vriend met een machomentaliteit

Kan je enkele van deze signalen bij je partner te herkennen? Dan is het misschien tijd om de relatie te beëindigen en weg te gaan. Wanneer jouw vriend een macho is, dan is de toekomst van de relatie heel moeilijk. Eén van de mogelijke gevolgen is dat de vrouw in een depressie terechtkomt.

Machomannen proberen elk aspect van het leven van hun vriendin te controleren. Dit is voor niemand gezond.

Wanneer je een vriend met een machomentaliteit hebt dan zal er in de relatie psychologisch geweld optreden. Bovendien wordt dit een gewoonte. In de ergste gevallen ontaardt het na verloop van tijd in lichamelijke agressie.

Vóór dit gebeurt, moet je zo snel mogelijk professionele hulp vragen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Serra, J. C., & Madurga, A. C. (2015). El repertorio del amor romántico y las condiciones de posibilidad para la violencia machista. Universitas psychologica, 14(5), 1681-1694.
  • Talego Vázquez, F., Florido del Corral, D., & Cantó, S. I. (2012). Reconsiderando la violencia machista. Patriarcado, relaciones de pareja y sadismo. Revista Andaluza de Antropología, 3, 2174-6796.
  • Navarrete, A. I. A. L. El machismo mata, el feminismo no. Revista Paquidermo, 15.
  • Ignatieff, M. (2000). Human Rights as Politics, Human Rights as Idolatry. The Tanner Lectures on Human Values, Delivered at Princeton University.
  • Ruiz Portillo, A. F. (1996). Machismo y Feminismo, fenómenos ideológicos en la Sociedad guatemalteca actual. Escuela de Trabajo Social. USAC. Guatemala.
  • Estadística de Violencia Doméstica y Violencia de Género (EVDVG) Año 2019. (2020). Retrieved 7 February 2021, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8cCINo4oFgEJ:https://www.ine.es/prensa/evdvg_2019.pdf+&cd=7&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.